Den hellige Colgan av Clonmacnoise (d. 796)

Minnedag: 20. februar

Den hellige Colgan (Colganus, Colchu, Colgu) tilhørte Maca Duineachdha. Det meste av informasjonene om ham kommer fra det som var kjent som Scuab Chrábhaidh («fromhetens sopelime»), en dyster profetisk tekst som ble tilskrevet ham. Ifølge en note som fulgte denne teksten, fikk Colgan besøk av ingen ringere enn apostelen Paulus, som konverserte med ham, hjalp ham på reisen og gikk i forbønn for ham i klosteret Clonmacnoise (irsk: Cluain Mocca Nois, Cluain Mac Nóis) i baroniet Garrycastle i grevskapet Offaly i provinsen Leinster i det østre Irland. Der ble han utnevnt til fear léighinn («skolestyrer»).

Colgan er kjent for den innflytelsen han utøvde på de keiserlige skolene i Frankrike gjennom sine studenter. Han var en venn av og lærer for den salige Alkuin av York (d. 804), den store teologen ved hoffet til den salige keiser Karl den Store (768-814; keiser fra 800). Han har tilnavnet «den Vise» og «skottenes sjefsskriver».

Annalene sier at han døde i 796. Hans minnedag i Donegal-martyrologiet er 20. februar, og martyrologiet foreslår uten troverdighet at han kan være identisk med den hellige Colgan av Kilcolgan. Andre kilder nevner 29. september som minnedag.

Kilder: Benedictines, Bunson, Ó Riain, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, celt-saints, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 25. april 2012

av Per Einar Odden publisert 25.04.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:06