Den hellige Colgan av Kilcolgan (500-t)

Minnedag: 20. februar

Den hellige Colgan (Colganus, Colgus, Colga) ble født i Irland. Hans genealogi knytter ham gjennom hans far Aodh til Uí Fiachrach fra Aidhne, som eide land i den sørlige delen av grevskapet Galway i provinsen Connacht og den nordlige delen av Clare i provinsen Munster, noenlunde tilsvarende bispedømmet Kilmacduagh. Colgans kirke (Kil-Colgan) i baroniet Cunkellin i grevskapet Galway lå i dette bispedømmet, og det samme gjorde den til hans søster, Faoileann av Kileely, som grenset til Kilcolgan. Skytshelgen for bispedømmet var den hellige Colmán (alias Mac Duach), som mye tyder på er identisk med den hellige Kolumba av Iona (Colum Cille) (ca 521-97).

En av assosieringene som tyder på dette, er Kolumbas forbindelser med området som lå i bispedømmet, en av dem handler om Colgan, som da var på Iona, men ble bedt om å dra til Irland for å spørre sin mor om en alvorlig synd skjult av henne, men mirakuløst avslørt til Kolumba. Sa Colgan kom tilbake til Iona, ble han informert om omstendighetene rundt sin egen død, som skulle skje etter mange år som leder for en kirke (Kilcolgan) innenfor sitt eget patria (hjemdistrikt). Senere, mens han fortsatt var på Iona, skal Colgan midlertidig blitt blindet av det himmelske lys av en visjon som Kolumba fikk og som han var vitne til.

Traktaten om helgenenes mødre nevner Cuilleann som Colgans mor, men det synes av et medfølgende dikt at det var ment Colgan sønn av Fáilbhe, konge av Cashel.

Colgans minnedag er 20. februar. På grunn av forbindelsen med Iona er han sannsynligvis identisk med den hellige Colgan av Iona, som har minnedag samme dag. Noen kilder fra 1600-tallet hevder uten troverdighet at Colgan kan ha vært identisk med Colgan av Clonmacnoise fra Maca Duineachdha, som også ble feiret den 20. februar.

Kilder: Ó Briain, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 25. april 2012

av Per Einar Odden publisert 25.04.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:05