Den hellige Colman Oilithir av Ross

Minnedag: 24. juni

Den hellige Colman (irsk: Colmán; lat: Colmanus) hadde tilnavnet Oilithir («pilegrim»). Colman hadde sin kirke i Ross alias Rosscarbery (Ros Oilithir) i baroniet East Carbery i grevskapet Cork i provinsen Munster i det sørlige Irland. I hovedsamlingen av helgengenealogier (Corpus Genealogiarum Sanctorum Hiberniae) følger Colman sønn av Grillín (Greallán), som også kalles Mocholmóg, umiddelbart etter den hellige Fachanan av Ross (Fachtna, lat: Fachananus) (500-t), skytshelgenen for bispedømmet Ross. Men i motsetning til ham, som ble tilskrevet til den lokale familien Corca Laoighdhe, ble Colman knyttet til Clann Cholmáin av Westmeath, et dominerende dynasti i Midlands fra rundt midten av 700-tallet og fremover. Regionen Midlands består av grevskapene Laois, Longford, Offaly og Westmeath i Leinster.

Lite mer er nedskrevet om Colman, men han figurerer, igjen sammen med Fachanan, på listen over dem som ble sagt å ha gått på den hellige Finbarrs (Fionnbharr) berømte skole i Cork. Han var viktig nok til å ha gitt navn til Ros Oilithir. En stein som lå i en innhegning ved navn Ceall na gColmán («Colmanenes kirke») i townland (liten geografisk enhet i Irland) Maumanorig, nabo til Kilcolman i sognet Marhin nær Ventry i grevskapet Kerry i provinsen Munster i det sørlige Irland, bærer en inskripsjon hvor det står Anm Colman Ailithir («navnet Colman Oilithir»). En pattern ble feiret i denne kirken i tidligere tider den 24. juni. Pattern er et irsk uttrykk som betyr fromme aktiviteter på en helgens festdag – ordet menes å ha utgått fra ordet patron som i patron saint (skytshelgen).

Roten til navnet Colmán er Colum, og på grunn av den høyt elskede hellige Kolumba av Iona (Colum Cille) (ca 521-97) ble navnet svært utbredt og fikk en hel rekke diminutiv- og kjæleformer, blant dem Colla (Coille), Comma (Coimme), Conna (Coinne), Canna (Cainne) og Camma (Caimme, Cumma), og alle disse kunne utvides ytterligere med bruk av prefikser som mo- og do- eller suffikser som -óg, -ín og -án. Dermed oppsto former som Mocholla eller Mochuille, Mochonna eller Dochonna, Mochoinne eller Dochoinne, Mochumma, Comán, Conán og Caimin.

Navnet Colman var trolig det mest populære døpenavnet i den tidlige irske Kirken. Det fortelles i biografien om den hellige Carthagus den Yngre at da en gruppe av hans munker en gang arbeidet ved en elv, ropte den som hadde ansvaret: «Colman, kom deg ut i vannet». Straks hoppet det tolv Colman-er ut i elven! Det er 96 helgener ved dette navn i martyrologiet i Donegal, 209 i The Book of Leinster og mange andre. Holweck lister opp 71, men flere av dem er åpenbart duplikater. Om de fleste kjennes ikke annet enn navnet. Vi har med 62 helgener ved dette navn. Den mest kjente hellige Colman er Colman av Lindisfarne.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 19. mai 2012

av Per Einar Odden publisert 19.05.2012, sist endret 20.01.2016 - 16:59