Den hellige Conan av Isle of Man (d. 648)

Minnedag: 26. januar

Den hellige Conan (Conon, Mochonna) levde på 600-tallet. Han er en helgen som vi vet at har eksistert, men alt annet er usikkert. Han var trolig fra Skottland eller Irland, hvor han skal ha vært et mønster på fromhet helt fra barndommen. Ifølge tradisjonen hjalp han til med å utdanne den hellige Fiacre i dennes barndom, før Fiacre ble en av de mange irer som senere søkte «eksil for Kristus» på kontinentet. Conan hadde muligens vært munk på Iona, og ble senere abbed.

Conan ser ut til å ha blitt vigslet til biskop og å ha levd og virket på Hebridene, og han fortsatte arbeidet til den hellige Patrick av Irland (Pádraig) (ca 389-461) og hans disipler med å innpode kristendommen på Isle of Man, hvor ulike steder bærer hans navn. Han må ikke blandes sammen med den hellige Conindrius (Conindrus), som skal ha vært en disippel av Patrick og var blant de første som forkynte kristendommen på Isle of Man på 400-tallet sammen med den hellige Rumilus (Romulus). Det heter at han skal ha nådd en høy alder før han døde den 17. november 560, men det er hundre år etter Patricks død. Hvis han og Romulus var disipler av Patrick, er en dødsdato rundt 450 mer sannsynlig.

Conan kalles noen ganger anakronistisk den første biskop av Sodor, men dette uttrykket kommer fra vikingene (Suderøyene) og betyr «de sørlige øyene» til forskjell fra Shetland og Orknøyene, som var «de nordlige øyene». Dette navnet kan derfor ikke ha blitt innført før etter at vikingangrepene hadde begynt rundt år 800.

Bollandistene plasserer Conan mellom de tidlige biskopene av Isle of Man, og den irske hagiografen John Colgan har en beretning om hans liv og arbeid. Uheldigvis er historien om Man på 400- og 500-tallet svært obskur, og det er vanskelig å få tak i de definitive fakta. Conan eller Mochonna beskrives også som «biskop av Inis-Patrick». Det finnes også noen mindre irske helgener av samme navn, inkludert de hellige Conan av Assaroe (8. mars) og Conan av Ballinamore (26. april).

Conan døde på Isle of Man i 648 – kilden Catholic Encyclopedia sier at han døde i januar 684. Noen kilder angir hans dødsdato til 26. januar, men Colgan, som siterer fra de gamle irske martyrologiene, angir 13. januar som den dagen Conans fest feires. Ellers er hans minnedag 26. januar.

Kilder: Attwater/Cumming, Farmer, Butler (I), Benedictines, Delaney, Bunson, KIR, CE, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, en.wikipedia.org, celt-saints - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 3. mai 1998

av Webmaster publisert 03.05.1998, sist endret 28.12.2015 - 12:03