Den hellige Conall av Drum (d. ~500)

Minnedag: 18. mars

Den hellige Conall (Conal) levde i andre halvdel av 400-tallet i Irland. Han var biskop og hadde sin kirke i Drum i baroniet Boyle i grevskapet Roscommon i den vestlige provinsen Connacht i Irland. Dette stedet fikk senere navnet Drumconnell etter ham.

Den irske hagiografen og historikeren John Colgan OFM (1592-1658), som skrev Trias Thaumaturga og Acta Sanctorum Hiberniae, og hans kopist lokaliserer feilaktig Conalls kirke til Kilconnell i grevskapet Galway i Connacht. Feilen med å kalle Kilconnell og Aughrim i grevskapet Galway som Conalls grunnleggelser, kan også ha spredt seg av en referanse til biografien om den hellige Attracta (Athracht av Killaraght), som var Conalls halvsøster med samme mor. Der fortelles det at hun kom til området ved Boyle for å bygge en celle nær kirken til sin halvbror Conall. Men hun ble frarådet dette prosjektet av den hellige Dachonna av Eas Dachonna, nå Assylin, etter ordre fra Conall.

Da forbannet Attracta ham i sterke ordelag, ønsket at hans kirke måtte reduseres til ubetydelighet, at det ikke måtte komme noe ut av hans gode arbeid og andre ting som ble betraktet som alt for ekstreme til å skrives ned. Hun spådde at bispekirkene til Conall (Drumconnell) og Dachonna (Eas Dachonna) ville ble redusert til fattigdom på grunn av berømmelsen til en ny monastisk grunnleggelse. Denne profetien ble oppfylt, ettersom både Drum og Assylin kort etter opphørte som bispeseter, mens det store cistercienserklosteret Boyle ble grunnlagt i 1148.

Conall døde rundt år 500, og hans fest feires den 18. mars, selv om noen legger minnedagen til 9. februar.

Kilder: Ó Riain, CE, en.wikipedia.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 28. mai 2012

av Per Einar Odden publisert 28.05.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:06