Den hellige Crewenna av Cornwall (400-t)
Minnedag: 1. februar
Den hellige Crewenna (Crewennus, Crewyn, Crowan) var en helgen i Cornwall i Sørvest-England på 400-tallet. Kildene er svært uenige om det er snakk om en mann eller en kvinne. Ifølge William av Worcester (ca 1415-ca 1482) og John Leland, som reiste rundt i England på 1540-tallet, ledsaget Crewenna den hellige Breage av Cornwall, som var en disippel av den hellige Brigida av Irland, fra Irland til Cornwall, hvor de slo seg ned i Penwith og Kerrier. Der gjenfinner vi denne helgenen i stedsnavnet Crowan nær Saint Erth. Sognekirken der er viet til St Crewenna. Det latinske navnet på helgenen angis først som Crewanus i 1201, men senere former er feminine.
Bollandistene oppga Crewenna under 27. oktober, men bare som en av en rekke korniske helgener som de slo sammen med den hellige Hia, som Challoner tilfeldig satte inn på denne dato. Det viser seg derfor at det ikke er noen tradisjonell eller annen grunn for å angi 27. oktober til Crewenna.
Navnet (som kvinne) er vanlig i de irske kalenderne som Croine eller Crone. Det var en med dette navn i Kilcrony i Wicklow, hvor det finnes rester av en svært tidlig kirke. Hun minnes den 27. januar. En annen Croine, jomfru, var i Tallaght i grevskapet Dublin, og minnes den 25. februar. En annen Croine Becc, eller Croine den lille, den 7. juli; hun var fra Tempull-Croine i Donegal. Enda en den 15. oktober, som ingenting er kjent om, ikke engang hvilken del av Irland hun tilhørte. Men Crewenna er med sikkerhet den første av disse. Ikke bare tilhørte alle de irske hellige som slo seg ned i Cornwall, det sørlige Irland, men festen feires i oktaven til den dagen som Croine av Kilcrony æres i Irland.
Men hvem denne Croine var, er ikke så lett å avgjøre. Leland hevder tydelig at hun kom over sammen med Breaca og Germoc, og at flyttingen skjedde rundt år 500. Noen av disse helgenene fortsatte til kontinentet og besøkte Reims i 509, og blant de navnene som oppgis av Flodoard, er Promptia. Man er tilbøyelig til å sette likhetstegn mellom Promptia og Crewenna, ettersom den harde C i gælisk ville bli til P i brytonisk. Det var en Croine, søster av Ainmire, konge av Irland (568-71), og datter av Setna MacErc. Hun påkalles i den hellige Molings dikt om de hellige fra Leinster, men dette kan ikke ha vært den Croine som seilte over sammen med Breaca.
I biografien om den hellige Molua av Clonfert er det en historie om hans søster Croine. De var barn av Carthach den røde. Molua hadde vært på besøk i Wexford. Da han kom tilbake til sitt eget folk, Hy Fidgeinte i Kerry, fant han sin søster Croine død, eller tilsynelatende død, og kvinner gråt rundt henne. «Måtte du få den evigvarende glede i himmelen, søster», utbrøt Molua. Da hun hørte hans stemme, åpnet hun øynene og smilte. Da bød han henne å reise seg og følge ham til kirken, hvor han feiret eukaristien og ga henne kommunionen. Etterpå sa hun: «Jeg er utslitt, la meg få hvile». Så vendte hun tilbake til sengen, la seg ned, og døde.
Den hellige Setna, disippel av Senan av Iniscathy (ca 488-ca 544), var en venn av Molua, og sistnevnte kan ha betrodd sin søster til Setna, eller til Senan, å bringe over til Cornwall. Men Moluas død i 608 er for sen til å tillate at hans søster kan ha kommet over med den første gruppen av irske helgener, dersom hun ikke var mye eldre enn ham. Molua var skriftefar for Aidan av Ferns (ca 550-626), disippel av den hellige David av Wales. Alt i alt er det derfor umulig å identifisere Moluas søster Croine med den Croine eller Crewenna som slo seg ned i Cornwall.
Hagiografen Sabine Baring-Gould sier at han heller mot å mene at Crewenna er den Croine fra Kilcrony i Wicklow, som det dessverre ikke er kjent noe om. Det synes også å ha hersket en stor forvirring mellom de ulike helgenene av dette navn. Helgenen fra Kilcrony antas å ha vært søster av Ainmire, men det kan hun ikke ha vært om hun skulle være den samme som Crewenna. Croine av Kilcrony minnes i martyrologiene i Donegal og Tallaght og hos O’Gorman, men ikke i Oengus’ Félire.
Crewennas minnedag er 1. februar, men 2. februar nevnes også. Noen identifiserer denne helgenen med Crozon av Bretagne.
Kilder: Farmer, Benedictines, Bunson, Baring-Gould (3), KIR, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, celt-saints - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden
Opprettet: 31. januar 2000