Den salige Sofia Czeska-Maciejowska (1584-1650)

Minnedag: 1. april

nullDen salige Sofia Czeska-Maciejowska (pl: Zofia) ble født i 1584 i Kraków i det sørlige Polen. Hun var tredje datter av Mateusz Maciejewski og Lubowiecka Katarzyna Maciejewska. Den relativt velstående lavadelsfamilien bodde i området ved Kraków og Sandomierz. I en alder av seksten år giftet Sofia seg med Jan Czeski og skiftet etternavn til Czeska. Etter et seks år langt barnløst ekteskap ble hun enke. En dag da hun gikk ut av kirken og var på vei hjem, ble hun kontaktet av en mann som ville tvinge henne til å gifte seg med ham. Da hun nektet, giftet mannen seg med hennes søster Ana i stedet.

Til tross for sin unge alder giftet hun seg aldri igjen. Hun viet sitt liv til karitativt arbeid, spesielt ved å vise omsorg for fattige og foreldreløse jenter. Fra 1621 til 1627 brukte hun av sine egne penger og grunnla et hjem for dem, som hun kalte «Huset av Jomfru Marias fremstilling» i gaten Szpitalna nr 18 i Kraków. Dette skulle bli en skole for jenter å forberede dem på et selvstendig liv.

Den 31. mai 1627 fikk hun den offisielle godkjennelsen av denne stiftelsen av biskop Marcin Szyszkowski av Kraków. Dette var begynnelsen på den første skolen for jenter i Polen, Dom Panieński Ofiarowania Najświętszej Maryi Panny. For å fortsette hennes arbeid ble det etablert en kongregasjon av søstre, kongregasjonen «Jomfruer av Marias fremstilling» eller Zgromadzenie Panien Ofiarowania Najświętszej Maryi Panny (Congregatio Virginum a Praesentatione Beatae Mariae Virginis), som kalles Prezentki eller Sióstr Prezentek. Pave Alexander VII (1655-67) ga offisiell godkjennelse til opprettelsen av kongregasjonen.

Instituttets konstitusjoner ble godkjent den 13. januar 1660 av biskop Andrzej Trzebicki av Kraków, ikke lenge etter moder Sofias død. Hun døde den 1. april 1650 og ble gravlagt i kirken St Maria i Kraków. Hennes arbeid – skolen og kongregasjonen av Presentasjonssøstre (Prezentki) – fortsetter den dag i dag. Hennes jordiske levninger befinner seg i kirken Johannes Døperen og Johannes Evangelist i Kraków.

nullPresentasjonssøstrene er en av de eldste polske kvinnekongregasjonene. Kongregasjonen flyttet senere til gaten Swiętego Jana nr 7 i Kraków, og der holder moderhuset fortsatt til. I tråd med deres motto: «Pris Gud og Hans Mor» engasjerer søstrene seg i oppdragelsen og utdannelsen av barn og tenåringer. De driver et lyceum for jenter i Kraków og en middelskole og lyceum i Rzeszów. Skolen i Kraków er den ubrutte fortsettelsen av skolen som ble grunnlagt av Moder Sofia Czeska. Søstrene tilpasser Kirkens lokale behov og driver barnehager, barnehjem og hus for barn med spesielle behov, og de arbeider i sogn som religionslærere. De fremmer kulten for Jomfru Maria, som er kongregasjonens mor og skytshelgen. Søstrene bærer en svart drakt og slør.

Den 1. april 1995 begynte erkebiskopen av Kraków, kardinal Franciszek, prosessen med å undersøke kanonisk Moder Sofia Czeska-Maciejowskas heroiske dyder og hellighet. Den 20. november 1997 ble bispedømmets prosess avsluttet og dokumentasjonen sendt til Vatikanet. Den 30. mars 1998 bekreftet Vatikanet bispedømmets prosess.

Den 27. juni 2011 ble hennes «heroiske dyder» anerkjent av pave Benedikt XVI (2005-13) og hun fikk tittelen Venerabilis («Ærverdig»). Den 20. desember 2012 undertegnet pave Benedikt dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som godkjente et mirakel på hennes forbønn.

Hun ble saligkåret den 9. juni 2013 av pave Frans i Helligdommen for den guddommelige barmhjertighet (Sanktuarium Bożego Miłosierdzia) i Lagiewniki i Kraków i Polen sammen med den salige Margareta Lucia Szewczyk (1828-1905). Som vanlig ble ikke seremonien ledet av paven selv, men av hans spesialutsending, i dette tilfelle kardinal Angelo Amato SDB, prefekt for Helligkåringskongregasjonen i Vatikanet. Hennes minnedag er dødsdagen 1. april.

Kilder: santiebeati.it, pl.wikipedia.org, nominis.cef.fr, heroinasdacristandade.blogspot.com, prezentek.edu.pl - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 14. juni 2013

av Per Einar Odden publisert 14.06.2013, sist endret 28.12.2015 - 12:05