Den hellige Derwe av Camborne (d. ~560)

Minnedag: 8. mars

Den hellige Derwe var en jomfrumartyr i den irske gruppen som kom over havet og okkuperte Penwith og Carnmarth i Cornwall. Derwe ble kanskje drept, ettersom hennes Martyrium var i Mertherderwa (Menaderva) i sognet Camborne, hvor det var et kapell som var viet til de hellige Hia og Derwe. Det eksisterte helt til sent i middelalderen, og det samme gjorde en bro, Bridge of Derwa.

Ettersom navnene på skytshelgenene for Camborne (korn: Cambron) oppgis som «Hia og Derwe», er det rimelig å anta at Derwe er kvinne. Hadde Derwe vært mann, ville rekkefølgen ha vært «Derwe og Hia». Navnet er garantert irsk, og forbindelsen med St Hia indikerer at Derwe var irsk.

Derwe er trolig den samme som Derchartain fra Oughterard i Kildare. Navnet betyr «Datter av Rognebærtreet» (Rowan tree), som ble brukt til å drive vekk hekser. Da den hellige Senan ble født, gikk hans mor gjennom skogen, og da veene satte inn, grep hun tak i en rognegren for å støtte seg, og denne brøt straks ut i blomst for å signalisere barnets mange og store dyder. Dersom identifikasjonen av den hellige Illogan med Illodhan, sønn av kong Cormac av Leinster, er riktig, var hun og den hellige Ethnia (Stithiana) hans søstre.

På høyden Oughterard finnes ruiner av hennes kirke og et rundtårn. Dette er i det samme baroniet Salt som hennes brors kirke i Castle Dillon. Hennes dag i martyrologiet fra Donegal er 8. mars, den dagen hun døde rundt 560. Ingenting er kjent om hennes historie.

Det er god grunn til å tro at den hellige Stithiana av Stythians er hennes søster Etaine eller Ethnia, ettersom festen i Stythians er på den gamle St Etaine’s Day. I tillegge er markedet i Camborne den 7. mars, vigilien for St Derchartain. De var tanter til den hellige Credan, disippel av den hellige Petroc av Cornwall (Petrock) (d. ca 594) og grunnlegger av Sancreed.

Kilder: Baring-Gould (4) - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 5. mai 2014

av Per Einar Odden publisert 05.05.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:06