Den hellige Domitian av Crespin (600-t)

Minnedag: 22. juni

Den hellige Domitian (Deumianus, Domitianus; fr: Domitien) levde på 600-tallet. Han var sammen med den hellige Hadelin av Crespin (Adelin) disippel av den hellige Landelin av Crespin. Landelin grunnla det store klosteret Lobbes (654) og de små klostrene Aulne (Aune, Alne) (656) og Walers (Wallers) i Thiérarche (657). Hver gang overlot han ledelsen av klostrene til andre, mens han selv dro videre for å oppsøke ensomheten igjen.  Han dro også på en tredje reise til Roma, denne gang sammen med disiplene Hadelin og Domitian.

Siste gang Landelin dro videre, var det sammen med de to disiplene Domitian og Hadelin. De dro til den tette skogen mellom Mons og Valenciennes, hvor de bygde seg hver sin celle av greiner. Igjen ble de funnet av nye disipler, og de bygde et kapell som ble kjernen til det store klosteret Crespin (Créspin, Crepy; lat: Crespiacum) (670) ved elva Hou, ikke langt fra Escaut og byen Condé. Endelig forsto Landelin at Gud kanskje forsøkte å si ham noe, så han gikk med på å lede sin flokk, noe han gjorde til sin død. Han fortsatte sine botsøvelser og tilbrakte mye av sin tid i ensomhet borte fra kommuniteten, men han begynte også å preke i de omliggende landsbyene, noe Autbert hadde prøvd å få ham til å gjøre mange år tidligere.

Landelin mente at det ville være klokt å skille de to disiplene Hadelin og Domitian, så han sendte dem i hver sin retning for å arbeide til Guds større ære. Hadelin slo seg ned ved elva Hou og Domitian ved Haine.

Domitian døde en gang på slutten av 600-tallet. Hans minnedag er 22. juni. Noen kilder opererer også med 15. juni som minnedag for han og Hadelin; det er samme dag som Landelin.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, zeno.org, sainte-maria-goretti.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 3. desember 1998

av Per Einar Odden publisert 30.03.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:05