Den hellige Conall av Drumcliff

Minnedag: 2. juni

Den hellige Conall hadde sin kirke i Drumcliff i baroniet Islands i grevskapet Clare i provinsen Munster i det sørlige Irland. Han var sønn av Domhnall og nevnes i et dikt som lister opp barna til Inghean Bhaoith av Killinaboy. Gruppert sammen med ham er tre helgener fra den vestlige delen av grevskapet Clare, nemlig Blathmhac av Rath (hvor det synes også å ha vært en kilde viet til Conall), Mac Reithe (Creiche) av Kilmacrehy og Maol Dala av Corcomroe. Sammen med Blathmhac og Maol Dala (Eala) og utallige andre helgener fra Munster, påkalles Conall sønn av Domhnall i et dikt på klassisk irsk om å frigi Irlands sørlige halvdel (Leath Mogha) fra en trelldom pålagt dem av den nordlige halvdelen (Leath Chuinn), representert av den hellige Finnian av Clonard (ca 470-ca 549).

Conall var trolig skytshelgen for kirken i Kilconnell i sognet Kilmacrehy i tillegg til Drumcliff, sognet hvor byen Ennis ligger. Et dokument fra sent på 1700-tallet eller tidlig på 1800-tallt refererer til Drumcliff som Ecclesia sancti Conaldi. Lenger nord, i den østlige delen av grevskapet Galway, kan han ha gitt navn til sognet og baroniet Kilconnell. I dette området menes han å ha vært en samtidig av den hellige Patrick av Irland (Pádraig) (ca 389-461). Han ble også gjenstand for en forbannelse både fra Patrick og Íde, men ikke desto mindre er Conall kreditert med «byggingen» av prioratet Aughrim i sognet Kilconnell.

Den irske hagiografen og historikeren John Colgan OFM (1592-1658), som skrev Trias Thaumaturga og Acta Sanctorum Hiberniae, mente at den hellige Conall av Drum kunne være identisk med helgenen i Galway av samme navn, men det Drum det er tale om, har blitt mer plausibelt identifisert dom et sted nær Boyle.

Conall av Drumcliff kan også ha vært den mannen som ga navn til en kilde i sognet Calry (Callraighe) i grevskapet Sligo i Connacht på nordbredden av Lough Gill – hvor hans minne ble feiret den 2. juni – og også til en øy i innsjøen. Den Conall som ble æret i Tullagh (Sherkin) i baroniet West Carbery i grevskapet Cork i provinsen Munster, hvis fødsel angivelig ble forutsagt av den hellige Kieran av Saighir (Ciarán av Seir-Kieran) (d. ca 530), kan også høre hjemme her, det har blitt argumentert at territoriet som har navnet Callary, tidligere beliggende i dette generelle området, tok sitt navn fra Callraighe. En kilde («Toberconnel») i sognet Aghadown, nabo til Tullagh, var også viet til ham.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 28. mai 2012

av Per Einar Odden publisert 28.05.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:06