Den hellige Ernin av Cluain-finn

Minnedag: 28. juni

Den hellige Ernin av Cluain-finn (Eirnin, Ernine) (Cluain-Find, Cloonfinn) som feires den 28. juni i martyrologiene fra Tallacht og Donegal, er en av de 25 helgenene ved dette navn som identifiseres av den irske kanniken, hagiografen og historikeren John O’Hanlon (1821-1905) fra de irske kalenderne. Vi finner hans liste i en av fotnotene i hans hovedverk Lives of the Irish Saints (full tittel Lives of the Irish Saints: with special festivals, and the commemorations of holy persons), se den hellige Ernen av Irland.

Den 4. juni har O’Hanlon også en annen hellig Ernin av Cluain. Problemet er at både Cluain og Cluain-finn er altfor vanlige stedsnavn i Irland til å forta en definitiv identifikasjon, men O’Hanlon gjør sitt beste:

Det finnes en Clonfane, townland (liten geografisk enhet i Irland) i sognet Kinawley i baroniet Knockninny i grevskapet Fermanagh; og en annen townland med lignende navn i sognet Moymet i baroniet Upper Navan i grevskapet Meath. Det finnes en Clonfinane i sognet Loughkeen i baroniet Lower Ormond i grevskapet Tipperary. Det er et sogn ved navn Clonfinlogh i baroniet Clanwilliam i samme grevskap. Det finnes en Clonfinlough i sognet Clonmacnoise i baroniet Garrycastle i grevskapet King’s County (nå Offaly). Det finnes en Clonfinnan i sognet Dulane i baroniet Upper Kells i grevskapet Meath. Det er en Cloonfin i sognet Granard i baroniet Granard i grevskapet Longford. Det finnes også en Cloonfineen i sognet Kiltullagh i baroniet Castlerea i grevskapet Roscommon. Det er en Cloonfinlough i et sogn av samme navn i baroniet og grevskapet Roscommon. Det er en Cloonfinnan i sognet og baroniet Mohill i grevskapet Leitrim. Det er også en Cloonfinnaun i sognet Kilconduff i baroniet Gallen i grevskapet Mayo. Dette er de eneste navnene på townlands i Irland som man kan mistenke for å ha identisk i etymologi med det stedet som her nevnes, og som ikke synes å ha blitt identifisert ennå.

Kilder: omniumsanctorumhiberniae.blogspot.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 27. august 2014

av Per Einar Odden publisert 27.08.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:06