Den hellige Edesius av Alexandria (d. ~306)

Minnedag: 8. april

Den hellige Edesius (Edese, Aedisius, Aedesius) ble født på 200-tallet i Lydia. Han var bror av den hellige Appian av Caesarea og en elev av den lærde Pamfilus. Han led martyrdøden en 8. april rundt 306 i Alexandria i Egypt. Hans laus i det førkonsiliære Martyrologium Romanum lyder:

«I Alexandria, minnet om den hellige Edesius, martyr, bror av den salige Apphianus, som under keiser Maximian Galerius åpent sto opp mot en ugudelig dommer fordi han overga til halliker jomfruer som var konsekrert til Gud. Han ble pågrepet av soldatene, ilagt de grusomste straffer og druknet i sjøen for Herren Jesus Kristus».

Den berømte kirkehistorikeren Eusebius av Caesarea (ca 260-340) (De Martyribus Palestinae, kap 5) og Edesius’ kaldeiske acta gir oss flere detaljer. I følge disse var han en filosof i Caesarea i Palestina som fortsatte å bære kappen etter sin omvendelse til kristendommen. Kanskje på grunn av sin posisjon blant de utdannede synes han ikke å ha hatt noen kvaler med å bekjenne sin tro foran dommere. Åpenbart ble han fengslet flere ganger, og en gang ble han dømt til slavearbeid i gruvene i Palestina.

Da han ble løslatt, søkte han tilflukt i Egypt, men han fant at forfølgelsene hadde tatt seg opp der under prefekten Hierokles. Edesius var spesielt opprørt over at konsekrerte jomfruer ble solgt til slaveri og prostitusjon, og modig trådte han frem for guvernøren i Alexandria. Men for dette ble han grepet av soldater, utsatt for den mest brutale straff og til slutt martyrdrept ved å bli druknet i sjøen rundt 306. Hans minnedag i Martyrologium Romanum er 8. april.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, santiebeati.it, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 3. desember 2001

av Webmaster publisert 14.07.2006, sist endret 28.11.2015 - 02:51