Den hellige Egfrid av Leominster (600-t)

Minnedag: 23. februar

Den hellige Egfrid (Ecgfrith, Edfrith, Etfrid, Etfride, Eatfrið, Etfridus) levde på slutten av 600-tallet i England. Han var prest og er mest kjent for i 660 å ha omvendt kong Merewald (Merwald, Merwal, Merewalh, Meruvald, Merwaldus) og hans familie til kristendommen.

Merewald var konge av Magonset (ca 650-ca 670), et lite anglerrike ved grensen til Wales i det som nå er grevskapene Shropshire og Herefordshire. Lite er kjent om kongene av Magonset. De var underkonger under Mercia, og muligens var det snakk om en yngre gren av Mercias kongehus. Senere skribenter har sagt at Merewald var en av de ti barna til den beryktede hedenske kong Penda av Mercia (626-54).

Merewalds andre hustru var den hellige Ermenburga av Thanet (d. ca 694) (Eormenburh, Eormenburg, Ermenburgis), også kjent som «Domina Æbbe (Aebbe)», «Domna Ebba», «Domne Éue» eller «Domne Eafe» (Lady Ebba), som er blitt forvansket til Domneva. Hun var en prinsesse av Kent og datter av Ermenred (Eormenred), en underkonge i Kent under sin far, kong Edbald (Eadbald) av Kent (616-40). Merewald og Ermenburga fikk fire barn: sønnen Merefin, som døde ung, og de tre hellige døtrene Milburga av Wenlock (den eldste), Mildred av Thanet, og den yngste Mildgytha av Eastry.

Merewald var opprinnelig hedning. Men Egfrid presbyteren, en fremragende lærer og svært respektert for sin levemåte, ble oppmuntret til å komme fra Northumbria og omvende kongen med ord fra himmelen. Legenden inneholder mange fantastiske elementer, blant annet en vill løve som straks ble tam når den møtte Egfrid, før han kom frem til kongens bolig. Natten etter hadde kong Merewald en drøm som ingen kunne tolke, før Egfrid ble tilkalt.

Gjennom sin tolkning av drømmen klarte Egfrid å konvertere kongen til den kristne tro. I legenden står det at han omvendte «kongen og hans familie», men dronning Ermenburga var kristen fra sin fødsel og ble senere helgen, så hun hadde helt sikkert fått sine døtre døpt. Kong Merewald ble døpt av Egfrid i 660. Deretter bygde han klosteret Leominster (latin: Leo = løve). Kongen døde rundt 670 og ble etterfulgt av sin sønn Merchelm. Egfrids minnedag er 23. februar.

Kilder: Heiligenlexikon, leominsterhistory.org.uk - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 22. mai 2014

av Per Einar Odden publisert 22.05.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:05