Den salige Egidius av Saumur (d. 1266)

Minnedag: 23. april

Den salige Egidius (lat: Aegidius, Ægidius; gr: Aigidios, Αἰγίδιος; fr: Gilles; eng: Giles) ble født en gang tidlig på 1200-tallet i Saumur i departementet Maine-et-Loire i regionen Pays de la Loire vest i Frankrike. Han ble født inn i en velstående familie i byen, men vi kjenner ikke familiens navn. Egidius ble en geistlig og ble lagt merke til av den hellige kong Ludvig IX av Frankrike (1214-70), som introduserte ham i sin indre krets. Han ble geistlig i hofforvaltningen.

Fra 1248 deltok Egidius i Det sjette korstog, som gikk til Egypt. Etter erobringen av havnebyen Damietta i juni 1249, ble det grunnlagt et latinsk erkebispedømme der i november samme år av kong Ludvig IX og den pavelige legaten Odo av Châteauroux, og Egidius ble utnevnt til den første erkebiskopen i denne havnebyen av stor strategisk betydning. Hans embete var både militært og kirkelig. Han innførte tvangsdåp av den lokale befolkningen og vigslet byens store moské om til en katolsk katedral, hvor han døpte kongens nyfødte sønn Jean Tristan. Men etter kongens nederlag i april 1250 måtte Damietta gis tilbake til muslimene. Egidius måtte derfor oppgi sitt embete og fulgte kongen til Akkon (Acco, Acre). Der ble han først utnevnt til kongelig seglbevarer og til slutt i 1253 til erkebiskop av Tyros (Tyrus, Tyr) i Fønikia, et annet viktig sentrum i det som gjensto av det latinske kongedømmet Jerusalem. Dermed forlot han kong Ludvig IXs følge.

I 1263 ble Egidius utnevnt av pave Urban IV (1261-64) til legat for et nytt korstog, og han fikk autorisasjon til å inndrive en særskatt i vesten til korstoget. Men han møtte en generell avvisning. Han døde den 23. april 1266 i flamske Dinant i dagens Belgia, og han ble etter eget ønske gravlagt i kirken Notre-Dame-de-Nantilly i fødebyen Saumur.

På grunn av sin mangeårige velgjørende engasjement for hjembyen, blant annet gjennom byggingen av et sykehus, ble han æret som hellig av befolkningen og umiddelbart utropt til helgen av vox populi, og hans grav ble et valfartssted. Den ble gjenoppdaget i 1613 ved gravearbeider i nærheten av høyalteret. Hans minnedag er dødsdagen 23. april. Noen kilder kaller ham «ærverdig». Han kalles enten Egidius av Saumur eller Iginiud av Tyros (fr: Gilles de Tyr).

Kilder: Benedictines, KIR, de.wikipedia.org, zeno.org, saumur-jadis.pagesperso-orange.fr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 22. mai 2014

av Per Einar Odden publisert 22.05.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:03