Den hellige Ernin av Inis-Caoin

Minnedag: 13. juli

Den hellige Ernin (Arney) av Inis-Caoin, nå Inniskeen i grevskapene Meath og Cavan, nevnes i martyrologiet fra Donegal med minnedag 13. juli. Han er en av de 25 helgenene ved dette navn som identifiseres av den irske kanniken, hagiografen og historikeren John O’Hanlon (1821-1905) fra de irske kalenderne. Vi finner hans liste i en av fotnotene i hans hovedverk Lives of the Irish Saints (full tittel Lives of the Irish Saints: with special festivals, and the commemorations of holy persons), se den hellige Ernen av Irland.

Men både personnavnet og stedsnavnet deles med en rekke andre, og O’Hanlon regner med at stedsnavnet i dette tilfellet finnes i grevskapene Meath og Cavan. De fleste mennene med navn Ernin på hans liste er obskure skikkelse, og det gjelder også dagens helgen. Men det finnes bevis på at denne helgenen på et tidspunkt ble minnet med en pattern i Inniskeen ved en hellig kilde som var viet til ham. Pattern er et irsk uttrykk som betyr fromme aktiviteter på en helgens festdag – ordet menes å ha utgått fra ordet patron som i patron saint (skytshelgen).

O’Hanlon sier at det finnes tre forskjellige steder med navn Inis-Caoin (Inis/Inish betyr øy): først Inishkeen i Lough Erne, en annen i Lough Melvin (begge disse i grevskapet Fermanagh) og den tredje er Inis-caoin-Deagha eller Iniskeen i grevskapet Louth. Men den Enniskeen eller Eniskeen som dagens helgen synes å ha vært knyttet til, var et sogn som lå delvis i baroniene Lower Kells og Lower Slane i grevskapet Meath, men hovedsakelig i baroniet Clonkee i grevskapet Cavan. I Eniskeen ble festen for St Arney feiret den 13. juli.

En hellig kilde som var viet til denne helgenen, springer opp fra bakken og lett tilgjengelig for gravplassen. Den har nå tørket inn, men ble kalt Toberarney. I tiden med forfølgelse måtte det hellige messeoffer feires på en stor steinblokk utenfor kirkegården i Eniskeen.

Kilder: omniumsanctorumhiberniae.blogspot.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 27. august 2014

av Per Einar Odden publisert 27.08.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:03