Den hellige Ellidius av Hirnant (600-t)

Minnedag: 8. august

Kirken St Illog i HirnantDen hellige Ellidius (Illog) levde på 600-tallet i Wales. Genealogiene vet ingenting om ham, men hans minnedag 8. august, oppført som Gwyl Illog yn Hirnant, opptrer i en rekke tidlige walisiske kalendere. I en kalender fra 1591 er oppføringen g. Illoe abban sant, som åpenbart inkluderer en av de to irske helgenene ved navn Abban.

Han er skytshelgen for den lille kirken St Illog i Hirnant i Montgomeryshire. Hans hellige kilde, Ffynnon Illog, som en gang ble mye brukt for sitt mineralinnhold, ligger nær kirken, og en gravhaug på et fremtredende sted, kalt Carnedd Illog, antas å dekke hans levninger. Her er også Gwely Illog, hans seng, og en bekk, Aber Illog. Det synes som han også var skytshelgen for en kirke på Scilly-øyene.

Forfatteren Browne Willis (1682-1760) hevder at Coychurch i Glamorgan er viet til Illog, men denne kirken, som kalles Llangrallo på walisisk, er viet til den hellige Crallo.

Kilder: Benedictines, Bunson, Baring-Gould (6), CSO, Patron Saints SQPN - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 22. juni 2014

av Per Einar Odden publisert 22.06.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:05