Den hellige Erbin av Cornwall (~410-~480)

Minnedag: 13. januar

Den hellige Erbin ap Cystennin (Ervan, Erwin, Erbyn, Erme, Ernie, Hermes) ble født rundt år 410 i England. Han var prins og sønn av den hellige kong Konstantin Gorneu (Cystennin av Cornwall), konge eller høvding av Dumnonia (ca 435-ca 443), et kongerike som omfattet Cornwall, Devon og det meste av Somerset. Erbin var dermed bror av den hellige Digain, grunnlegger av Llangernyw i Denbighshire i Wales.

Erbin overtok tronen i Dumnonia etter sin far rundt 443, og han innehadde den inntil sin død. Han ble etterfulgt av sin sønn, den hellige Geraint (Gerontius, Gerent) eller Geraint Llyngesic ab Erbin («Gerren flåteeieren sønn av Erbin») (ca 480-ca 514), som er berømt både i historien og litteraturen. Han var også far til Ysgin (i Iolo-manuskriptene angis Ysgin som hans bror). To andre sønner, Dywel og Erinid, nevnes i historien om Ctdhwch og Olwen som krigere ved kong Arthurs hoff. Erbin opptrer i fortellingen om Geraint og Enid, en av de tre walisiske fortellingene i Mabinogion, som den aldrende kongen av Cornwall som sender budbringere til sin nevø, kong Arthur, og spurte ham om å la hans sønn Geraint få returnere til Cornwall for å ta over makten.

I biografien om den hellige Cybi av Holyhead (ca 483-555) angis Cybi som sønn av Salomon (Selyf), sønn av Erbin, sønn av Geraint, sønn av Lludd. Stamtavlene i Jesus College MS. 20 sporer Geraint ap Erbin gjennom Kynwawr ap Tudwawl opp til Eudaf Hen. Den vanlige kalaminten (en aromatisk urt) kalles på walisisk erbin.

Erbin hadde tidligere en kirke viet til seg i Wales, den i Erbistock (Erbin’s Stock eller Stockade), et sogn som lå delvis i Denbighshire og delvis i Flintshire, men den har lenge vært regnet som å være viet til den hellige Hilarius av Poitiers (ca 315-367; minnedag 13. januar). Det er åpenbart at Erbin var kirkens tidligere skytshelgen, men ble erstattet av Hilarius gjennom det at de hadde fest på samme dag. Dalen nedenfor kirken kalles The Vale of Erbine.

I Cornwall var han sannsynligvis grunnlegger av eller skytshelgen for kirken St Ervan. Kirken sto under beskyttelse av den hellige pave Urban I (222-30), av biskopene av Exeter og av en St Hermes. Erbin døde i Cornwall rundt 480. Han står som helgen i Bonedd y Saint, og en rekke tidlige walisiske kalendere har en fest for ham både 13. januar og 29. mai.

Kilder: Benedictines, Bunson, Schauber/Schindler, Baring-Gould (4), KIR, CSO, Patron Saints SQPN, Heiligenlexikon, santiebeati.it, en.wikipedia.org, celt-saints, earlybritishkingdoms.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 5. mai 2014

av Per Einar Odden publisert 05.05.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:04