Den hellige Etchen av Clonfad (490-577)

Minnedag: 11. februar

Skytshelgen for plogmenn og bønder

Den hellige Etchen (Ecian, Echen, Éidchéan; lat: Etchenius) ble født i 490 i Irland. Han grunnla et kloster i Clonfad i det nåværende grevskapet Westmeath i den tidligere provinsen Meath, nå en del av provinsen Leinster i det østlige Irland, og ble abbed og biskop der.

Hans eneste grunn til berømmelse er at han rundt 550 presteviet den hellige Kolumba av Iona (ca 521-597). Kolumba ble diakonviet i Moville, hvor han studerte under den hellige Finnian av Moville (ca 493-ca 579), og trolig presteviet i Clonard, hvor han senere studerte under den hellige Finnian av Clonard (d. ca 549). Det fortelles at han ble sendt fra Clonard for å bli presteviet av biskop Etchen av Clonfad. Historien forteller at Finnian ønsket at Kolumba skulle vies til biskop, men at han ved en misforståelse bare ble presteviet. Historien forteller at Etchen drev og pløyde da Kolumba ankom, og at han i sin hast med å utføre seremonien, bare viet til ham prest, men ikke biskop. Kompetente autoriteter betrakter imidlertid dette som en oppfinnelse fra en senere tid. Kolumba forble munk og prest og senere abbed, men hele livet avviste han av ydmykhet å akseptere noen slags forfremmelse til et bispesete.

Biografien om den hellige Colman av Lynn forteller om «de tre store Colmaner av Meaths» (de hellige Colman av Conry, Colman av Lynn og Colman Elo av Lynally) besøk hos Etchen.

Etchen døde i følge De fire mestrenes annaler den 11. februar 577 og ble gravlagt på kirkegården i Clonfad. Hans fest på dødsdagen 11. februar ble feiret med stor høytid i Clonfad, og de utenlandske martyrologene Hermann Greuen, Canisius, Ferrarius og andre har med denne festen. Den nevnes også i martyrologiet fra Tallacht og i kalenderen fra Cashel og av Marianus O’Gorman, Maguire og i kommentaren til Oengus’ Félire.

Han æres som skytshelgen for plogmenn og bønder, og en statue av ham i kirken i Clonard viser ham da også som plogmann. Den katolske grunnskolen Scoil Etchen Naofa i Kinnegad i grevskapet Westmeath har sitt navn etter ham. Det finnes fortsatt noen rester av kirken i Clonfad.

Kilder: scoiletchen.com, celt-saints, brigid-undertheoak.blogspot.com, Kolumbas biografi - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 22. desember 2008

av Webmaster publisert 22.12.2008, sist endret 28.11.2015 - 02:51