Den hellige Colman av Conry

Minnedag: 25. september

Den hellige Colman (irsk: Colmán; lat: Colmanus) var ifølge den hellige Oengus Culdeus’ (d. ca 824) berømte traktat om de irske helgenenes mødre, De Matribus Sanctorum Hiberniae, sønn av Brónach, hvis far Míleac blir sagt å ha holdt den hellige Patrick av Irland (Pádraig) (ca 389-461) i slaveri. Han og hans halvsøsken med samme mor, den hellige Colman Muillin av Derrykeighan, Caolán av Nendrum og Fursa av Péronne, tilhørte slekten Ulaidh fra det nordøstre Ulster.

Colman hadde sin kirke i Conry (Comhrar) i baroniet Rathconrath i grevskapet Westmeath i provinsen Leinster i det østlige Irland. Colman var en av tre viktige bærere av dette navnet knyttet til et triangel av kirker i det som nå er Westmeath og den tilgrensende delen av Offaly, de andre var Colman av Lynn nær Mullingar og Colman Elo av Lynally nær Tullamore. Sammen er de tre kjent kollektivt som «de store Colmaner av Meath». Sammen er de sagt å ha foretatt flere reiser, inkludert et felles besøk til Roma. De dro også sammen til riksmøtet i Drumceat (Convention of Drumceat), nå Mullagh Hill like utenfor byen Limavady i grevskapet Derry i provinsen Ulster, som ble innkalt i 573 av kong Áed mac Ainmuirech (d. 598), High-King av de nordlige Uí Néill (568-94), hvor fyrster og prelater av den irske nasjon møttes for første gang etter at den siste High-King av Tara etter gammel, hedensk stil, Diarmait mac Cerbaill, døde i 565. I Drumceat overøste den hellige Kolumba av Iona (Colum Cille) (ca 521-97) dem med pris. Da Kolumba ble spurt om hvilken hellig mann han ville ha hatt i sitt sted, da han var i ferd med å forlate Irland til fordel for Skottland, blir det sagt at han svarte at alle de tre Colmaner ville handle på hans vegne og under hans beskyttelse.

De tre opptrer igjen sammen i biografien om Colman av Lynn, som forteller om deres besøk til den hellige Etchen av Clonfad (Ecian, Echen, Éidchéan) (490-577). Selv om biografien reserverer sin høyeste pris til Colman av Lynn, refererte Etchen til Colman av Conry som An Conaillech cass, «den krøllhårete mannen fra Conaille (North Louth), som han forutsa ville bli diakon med verdighet av en prest. Colmans minnedag er 25. september, dagen før festen for det som noen forskere mener er hans trolige dobbeltgjenger, Colman Elo av Lynally. Noen kilder fra tidlig 1600-tall hevder at helgenen nedstammet fra Clanna Rudhraighe i det nordøstre Ulster, og at han var identisk med Colman av Lynn.

Roten til navnet Colmán er Colum, og på grunn av den høyt elskede Kolumba ble navnet svært utbredt og fikk en hel rekke diminutiv- og kjæleformer, blant dem Colla (Coille), Comma (Coimme), Conna (Coinne), Canna (Cainne) og Camma (Caimme, Cumma), og alle disse kunne utvides ytterligere med bruk av prefikser som mo- og do- eller suffikser som -óg, -ín og -án. Dermed oppsto former som Mocholla eller Mochuille, Mochonna eller Dochonna, Mochoinne eller Dochoinne, Mochumma, Comán, Conán og Caimin.

Navnet Colman var trolig det mest populære døpenavnet i den tidlige irske Kirken. Det fortelles i biografien om den hellige Carthagus den Yngre at da en gruppe av hans munker en gang arbeidet ved en elv, ropte den som hadde ansvaret: «Colman, kom deg ut i vannet». Straks hoppet det tolv Colman-er ut i elven! Det er 96 helgener ved dette navn i martyrologiet i Donegal, 209 i The Book of Leinster og mange andre. Holweck lister opp 71, men flere av dem er åpenbart duplikater. Om de fleste kjennes ikke annet enn navnet. Vi har med 62 helgener ved dette navn. Vi har med 62 helgener ved dette navn. Den mest kjente hellige Colman er Colman av Lindisfarne.

Kilder: Ó Riain - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 19. mai 2012

av Per Einar Odden publisert 19.05.2012, sist endret 28.12.2015 - 12:03