Den hellige Eutropius av Saintes (biskop) (d. ~250)

Minnedag: 30. april

nullDen hellige Eutropius (fr: Eutrope; it: Eutropio) var fra Roma (eller fra Persia) og en av de angivelige ledsagerne til den hellige Dionysius av Paris på 200-tallet. Noen steder i Saintonge hevder at han var medlem av en apostolisk misjon av østlig opprinnelse som brakte kristendommen til denne delen av Gallia på 100-tallet. Han bodde i en celle i en klippe nær Saintes. En av dem han omvendte, var Eustelle, datter av den lokale romerske guvernøren. Han ble så rasende over datterens omvendelse at han skal ha kløyvd Eutropius’ hode med en øks.

Eutropius æres som den første biskop av Saintes (Mediolanum Santonum) og martyr. Den hellige biskop og historiker Gregor av Tours forteller at senere bygde biskop Palladius av Saintes en kirke for ham og flyttet hans relikvier dit. Hans grav ble gjenfunnet fire århundrer etter hans død og ble en av stasjonene på pilegrimsveien til Santiago de Compostela, noe som spredte hans popularitet. I dag har katedralen i Saintes bare hans hode, etter at hugenottene ødela resten av hans levninger. Hans minnedag i Martyrologium Romanum er 30. april. Et stedsnavn har bevart hans minne, Saint-Eutrope (16190). Han er en annen enn abbeden Eutropius av Saintes.

Kilder: Attwater/Cumming, Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, santiebeati.it, en.wikipedia.org, zeno.org, heiligen-3s.nl, nominis.cef.fr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 17. oktober 2014

av Per Einar Odden publisert 17.10.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:04