Den hellige Eustasius av Laon (d. 688)

Minnedag: 17. oktober

Den hellige Eustasius (Eustacius, Eustachius, Eustathius, Eustatius; fr: Eustase, Eustaise) levde på 600-tallet i Laon (Laudunum) i departementet Aisne i regionen Picardie i Nord-Frankrike. Han var sønn av det hellige ekteparet Blandinus (d. ca 650) og Sadalberga (d. 665), en av deres fem barn. De andre fire var døtrene Saretrudis og Ebanis og de hellige Anstrudis (d. 688) og Baldvin (d. 679).

Hans foreldre grunnla klosteret Saint Jean-Baptist i Laon, hvor hans mor Sadalberga ble den den første abbedissen, og hun ble etterfulgt av datteren Anstrudis. I likhet med resten av sin familie og alle kristne på den tiden måtte han lide mye fra Ebroin, hushovmester ved hoffet i Neustria. Noen mistenker at det var han som sto bak drapet på Eustasius’ bror Baldvin.

De fleste kilder never ikke Eustasius som helgen, bare hans søsken Anstrudis og Baldvin, og noen sier at han døde som spedbarn. Mens andre kilder sier at han var enkemann og døde i 688. En kilde sier at han var benediktiner (Ordo Sancti Benedicti – OSB). Han ble ellers æret offentlig i Laon, hvor hans hellige relikvier ble oppbevart. Hans minnedag er 17. oktober, samme dag som søsteren Anstrudis og dagen etter deres bror Baldvin.

Kilder: zeno.org, heiligen-3s.nl - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 14. oktober 2014

av Per Einar Odden publisert 14.10.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:06