Den hellige Evellius av Pisa (d. 69?)

Minnedag: 11. mai

Den hellige Evellius (it: Evellio, Evelio) skal ha levd i det første århundret og vært en rådgiver for keiser Nero (54-68). Han ble omvendt til kristendommen da han var vitne til martyrenes tålmodighet, og han ble selv martyrdrept i Pisa i 66. Hans minnedag er 11. mai.

Navnet Evellius opptrer bare i passio (lidelseshistorien) til den hellige Torpes av Pisa (Torpete, Torpé), offiser i keiser Neros romerske hær, en innfødt av Pisa og halshogd der i 68 fordi han nektet å ofre til gudinnen Diana.

Evellius, som var rådgiver for keiseren, var til stede under rettssaken mot offiseren Torpes og så troens bekjenner på mirakuløst vis komme uskadd fra ulike prøvelser og plager som han hadde vært utsatt for, og Evellius ble truffet og «trodde på Kristus». Han forlot Neros hoff og flyktet til Roma, men der ble han arrestert og senere halshogd en 27. april, sannsynligvis i år 69, gitt at Torpes mintes den 29. april, sannsynligvis datoen for hans martyrdød i 68, og Evellius led martyrdøden året etter. Hans levninger skal ha blitt brakt til Pisa.

Først introduserte hagiografene Rabanus Maurus og Notker hans navn i sine martyrologier den 11. mai, kanskje villedet av feillesing av det gamle Vita til Torpes, som fortsatt er legendarisk. Da Martyrologium Romanum ble revidert på slutten av 1500-tallet av den ærverdige kardinal Cesare Baronius (1538-1607), lærd oratorianer og kirkehistoriker, beholdt han oppføringen under 11. mai.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, santiebeati.it, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 3. november 2014

av Per Einar Odden publisert 03.11.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:05