Den hellige Torpes av Pisa (d. ~68?)

Minnedag: 29. april

nullSkytshelgen for sjøfolk; for Pisa og Saint-Tropez; for Fréjus; for ammende kvinner som ikke har mer melk

Den hellige Torpes (fr: Tropez, Torpès; it: Torpete, Torpes, Torpè) skal ha levd i det første århundret, men legendene som er bevart om ham, er fullstendig upålitelige. Legenden oppsto på 600-tallet i likhet med mange andre i bispedømmer som manglet egne martyrer. Torpes nevnes første gang i kilder fra 800-tallet.

Legenden forteller at Torpes egentlig het Caius Silvius Torpetius og at han kom fra Pisa i regionen Toscana i Midt-Italia. Han var en høy tjenestemann hos keiser Nero (54-68), og utbroderinger av legenden gjør ham til gladiator eller ridder eller sjef for keiserens livgarde. Han ble en venn av den hellige apostelen Paulus, som omvendte ham til kristendommen.

Torpes bekjente sin tro under en seremoni hvor keiser Nero proklamerte gudinnen Diana som skaper av universet. Da Torpes erklærte at han var kristen, prøvde keiseren å få sin betrodde medarbeider til avsverge den nye troen, men han nektet bestemt. Nero fikk han da halshogd. En annen variant av legenden sier at Torpes forlot Roma og dro hjem til Pisa, men ble gjenkjent som kristen av den lokale prefekten, Satellicus, som dømte ham til døden. Torpes skal ha fiket til den dommeren som dømte ham til å kastes for villdyrene før han skulle halshogges.

Torpes ble halshogd i Pisa den 29. april 68. Hans hode ble kastet i elven Arno, mens hans lik ble satt om bord i en båt uten seil og årer sammen med en hane og en hund og skjøvet ut på elven. Hanen og hunden var der for å spise av martyrens lik. Fra Arno havnet båten i Middelhavet, og den fløt nordover mot Liguria.

Den hellige Torpes, gravering fra Antwerpen i Belgia (1640)En hellig kvinne ved navn Celerina (Célèrine) hadde en forutanelse i en drøm om helgenens legemes ankomst, og den 17. mai 68 fløt båten virkelig i land på stranden ved den landsbyen hvor Celerina bodde, i det som nå er den lille badebyen Saint-Tropez i departementet Var i regionen Provençe-Alpes-Côte d’Azur. Båten fløt i land like ved dagens sjømannskirkegård. Legemet var urørt av både hane og hund. Hanen fløy avgårde mot landsbyen som senere fikk navnet Cogolin etter den, mens hunden la avgårde mot den landsbyen som senere ble kalt Grimaud til dens ære. Lokalbefolkningen kalte landsbyen Saint-Tropez til Torpes’ ære (noen kilder sier at båten fløt i land i byen Fréjus nord for Saint-Tropez).

Hans hode skal ha blitt tatt vare på og æres i Pisa. Torpes ble æret i Pisa, Genova og Portugal, og han ble skytshelgen for sjøfolk. Hans minnedag i Martyrologium Romanum er dødsdagen 29. april. I Saint-Tropez feires han den 17. mai. Hans attributter i kunsten er martyrpalme, sverd og båt. Temaet med relikvier som føres over sjøen i små båter, finnes også i legendene om andre helgener i regionen, som de hellige Reparata og Devota, skytshelgener for henholdsvis Nice/Firenze og Monaco/Corsica. Flere steder på kysten i Spania og Portugal erklærte seg også som det stedet hvor Torpes’ båt hadde flytt i land.

Den hellige Torpes på våpenet for Saint-TropezProvençe tok med glede mot denne lidelseshistorie og viet flere kirker til ham. Den eldste kirken i Pisa som er viet til ham, stammer fra 1000-tallet. Republikken Pisa etablerte i 1284 29. april som hans festdag. Innbyggerne i Pisa gir Torpes æren for stansingen av en fryktelig pest som herjet byen i 1633. I Genova, hvor kulten for Torpes ble importert av handelsmenn fra Pisa, er kirken San Torpete viet til ham. I Saint-Tropez æres hans byste under Les Bravades des Espagnols, en religiøs og militær feiring som minnes seieren som Saint-Tropez’ milits vant over spanjolene i 1637. Noen av hans relikvier skal også befinne seg i Evora i Portugal.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, Bautz, Heiligenlexikon, zeno.org, santiebeati.it, en.wikipedia.org, heiligen-3s.nl - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 8. oktober 2013

 

av Per Einar Odden publisert 08.10.2013, sist endret 28.12.2015 - 12:06