Den hellige Evodius av Le Puy (d. ~560)

Minnedag: 12. november

Den hellige Evodius (fr: Evode, Vosy) var en av de tidlige biskopene av Le Puy (Anicium, Podium Aniciense, Urbs Vellavorum) i Vélay, et av de gamle landskapene i Frankrike, nå Puy-en-Vélay i departementet Haute-Loire i regionen Auvergne i det vestre Frankrike. I det andre århundret f.Kr. slo det galliske folket Vellavi (fr: Vellaves) seg ned i dagens Vélay. De kalte sin hovedstad Ruessio eller Revessione (lat: Ruessium), fra Ro-Ession som betyr «god beliggenhet». Mellom 400- og 600-tallet ble hovedstaden flyttet fra Ruessium til Anicium (Le Puy), som også ble kalt Urbs Vellavorum, «vellavenes by».

Det finnes flere varianter av bispelisten for Ruessium/Saint-Paulien og Anicium/Le Puy. Noen lister har Vosy (Evodius) som den aller første biskopen og sier at han er identisk med den Evodius som undertegnet dekretene fra konsilet i Valence i 374. Men de fleste mener at han levde to århundrer senere og var den første biskopen av Le Puy og som rundt 565 flyttet bispesetet dit fra Ruessium litt lenger nord i Velay. Ruessium fikk senere navnet Civitas Vetula (La vieille ville = den gamle byen) og deretter Saint-Paulien etter Evodius’ forgjenger som biskop, den hellige Paulianus (fr: Paulien). Disse listene har seks biskoper av Ruessium før Evodius, som dermed var den syvende. Den første skal ha vært den hellige Georg, og visse lokale tradisjoner av svært sen opprinnelse sier at hans etterfølgere var de hellige Macarius, Marcellinus, Roricius, Eusebius, Paulianus og Vosy (Evodius).

Andre kilder kaller de første biskopene for Evodius (Evode/Vosy), Aurelius I (Aurèle), Syagrius (Soacre/Suacre/Suacrius), Scrutarius (Scrutaire/Sautaire/Scutarius), Armentarius (Armentaire/Hermentarius/Ormentarius), Benignus (Bénigne), Georg (Georges/Georgius), Marcellinus, Paulianus (Paulien) og Agrevius/Agrippianus (Agrève/Agrepe). Men det er umulig å si om den hellige Benignus, som på 600-tallet grunnla et hospital ved basilikaens porter, og den hellige Agrevius, martyren fra 600-tallet som byen Saint-Agrève (Chiniacum) fikk sitt navn etter, virkelig var biskoper.

Evodius bygde senere en kirke ti kilometer nord for sitt bispesete Ruessium, på Mont Anis eller Anicium, under påkallelse av den hellige Jomfru Maria. Denne kirken ble senere svært berømt og har fortsatt et nådebilde av Guds Mor. Evodius ble i en visjon underrettet om at englene selv hadde vigslet katedralen til Jomfru Maria, og derfor ble katedralen i Le Puy kalt chambre angélique. Dit flyttet han rundt 560 eller 570 sitt bispesete. Rundt denne kirken vokste deretter byen Puy frem (Le-Puy-Notre-Dame, Le-Puy-en-Vélay), og den er fortsatt et bispesete.

Evodius døde en gang etter 560. Hans minnedag er 12. november. I Puy-en-Vélay feires de første hellige biskopene fra 9. til 16. november, med Georg den 10. og Evodius den 12., og den 15. november feires «høytiden for alle hellige biskoper av Puy» (Solennité de tous les Saints Evêques du Puy).

Kilder: Benedictines, Bunson, CE, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 14. november 2014

av Per Einar Odden publisert 14.11.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:03