Den hellige Fachtna av Kiltoom (d. ~460)

Minnedag: 14. november

Den hellige Fachtna (Fiachna) levde på 400-tallet i Irland. Hans far Dubhthach moccu Lughair var irsk «sjefsskald» (Chief Ollam of Ireland eller Ollamh Érenn), noe som tilsvarer en «kulturminister». Dubhthach sønn av Lughar, etter alminnelig oppfatning den første mannen som trodde på Kristus etter at den hellige Patrick av Irland (Pádraig) (385-461) besøkte Tara, skal ha hatt syv sønner, som alle var helgener og grunnleggere av kirker, hovedsakelig i Leinster. Fachtnas seks brødre var Trian, Moninne, Lonan og Molaisse Mac Lugair (kalles også Trian, Comgall, Éigsin og Fear Corb), og de to som ble minnet sammen med Fachtna den 14. november, de hellige Gabhran (Gabhrán) og Euhel (Eóil).

Selv om deres far Dubhthachs forbindelser var med Leinster, knytter hans sønners stamtavler, som avslører mange ellers ukjente kombinasjoner av far og sønn, familien til Connachta, en gruppe av middelalderske irske dynastier som hevdet å nedstamme fra den legendariske High-King Conn Cétchathach («Conn av de Hundre slag»).

Deres kirke lå i Kiltoom (gæl: Cill Toma, Ceall Tuama), men det er usikkert hvilken Kiltoom det menes. Vanligvis nevnes Kiltoom i sognet Faughalstown (som John O’Donovan feilaktig mener har sitt navn fra Fachtna) i baroniet Fore i grevskapet Westmeath, men det kan like godt ha vært i Kiltoom i baroniet Athlone i grevskapet Roscommon, begge navnene kommer fra.

Ingen av disse kirkene hadde senere Fachtna som skytshelgen. Den helgenen som vanligvis knyttes til kirken i Westmeath, var den hellige Ninnaid av Inismacsaint (Ninnidh, Nainnidh), mens både Patrick og den hellige Kolumba av Iona (ca 521-97) ble minnet som skytshelgener for kirken i Roscommon, riktignok på 15. mai, en dag som ellers er reservert til flere navnebrødre av Kolumba av Iona, slik som Dochonna, Cainneach og Colum av Monaincha (alias Cainneach).

Gormans martyrologium (Félire Uí Gormáin) og martyriet fra Donegal angir begge 14. november som Fachtnas minnedag sammen med brødrene Gabhran and Euhel.

Kilder: Ó Riain, en.wikipedia.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 7. desember 2014

av Per Einar Odden publisert 07.12.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:06