Den hellige Ninnaid av Inismacsaint (500-t)

Minnedag: 18. januar

Den hellige Finnian gir sin velsignelse til Tolv apostler av Irland. Glassmaleri i kirken St. Finian i Clonard i Meath, laget av Hogan i 1957. Foto: Andreas F. Borchert
En av «Tolv apostler av Irland»

Den hellige Ninnaid (Ninnidh, Ninidh, Nenith, Nennius, Nennidhius) levde på 500-tallet i Irland. Han var en etterkommer av kong Laoghaire, og det sies at han helt fra sin ungdom var en kristen helhjertet for Gud, og han skal ha fått sin første opplæring under den hellige biskop Fiace av Leinster. Han ble deretter en disippel av den hellige Finnian av Clonard (d. ca 549) i grevskapet Meath.

Ninnaid regnes som en av «De Tolv apostlene av Irland» (Erin), en liste over irske helgener som angivelig skal ha fått sin opplæring av Finnian. Disse helgenene var for det meste utdannet i Britannia eller ble opplært av dem som hadde vokst opp under innflytelse fra de britiske skolene. De var grunnleggere av de store irske monastiske skolene og bidro mye til å spre klostervesenet i den irske Kirken. På et tidspunkt skal 3.000 studenter ha vært samlet på hans skole i Clonard fra hele Irland, Skottland og Wales, og til og med fra Gallia og Tyskland. Imidlertid er det ikke bevist at alle de tolv i virkeligheten var Finnians elever. Noen av dem levde før Finnians tid, noen fikk sin opplæring andre steder og Clonard hadde heller ikke noe slikt monopol på å produsere viktige munker og apostler som denne lokale tradisjonen hevdet. På denne tiden var det ikke uvanlig at munker dro videre til andre klostre og dermed hadde flere enn én lærer. Utdannelsen av helgener som levde mye senere, ble også senere kreditert Finnian. Det er også snakk om mer enn tolv personer, for listene har flere varianter.

Tradisjonen forteller at Ninnaid forlot Clonard for å bli eneboer på øya Inismacsaint (Inis Muighe Samh, Inismuighesamb) i Lough Erne nordvest i grevskapet Fermanagh (Fear Manach) i den delen av den nordlige provinsen Ulster i Irland som nå er en del av Storbritannia. Der søkte mange hans åndelige veiledning, og han grunnla et kloster og ble dets abbed. Noen kilder kaller ham biskop.

Av de Tolv apostlene av Irland var det hele tre som bygde sine klostre på hver sin øy i Lough Erne, nemlig Molaisse av Devenish, Sinell av Cleenish og Ninnaid av Inismacsaint. På to andre øyer i innsjøen var det også klostre.

Ninnaid var i live i 530, men hans nøyaktige dødsår er ukjent. Hans minnedag er 18. januar, men 16. januar og 17. januar nevnes også.

av Webmaster publisert 26.12.2008, sist endret 28.11.2015 - 02:47