Den hellige Sinell av Cleenish (500-t)

Minnedag: 12. november

Den hellige Finnian gir sin velsignelse til Tolv apostler av Irland. Glassmaleri i kirken St. Finian i Clonard i Meath, laget av Hogan i 1957. Foto: Andreas F. Borchert
En av «Tolv apostler av Irland»

Den hellige Sinell (Senell, Seenell, Senel) levde på 500-tallet i Irland. Han regnes som en av «De Tolv apostlene av Irland» (Erin), en liste over irske helgener som angivelig skal ha fått sin opplæring av den hellige Finnian av Clonard (d. ca 549). Disse helgenene var for det meste utdannet i Britannia eller ble opplært av dem som hadde vokst opp under innflytelse fra de britiske skolene. De var grunnleggere av de store irske monastiske skolene og bidro mye til å spre klostervesenet i den irske Kirken. Imidlertid er det ikke bevist at alle i virkeligheten var Finnians elever. Noen av dem levde før Finnians tid, noen fikk sin opplæring andre steder og Clonard hadde heller ikke noe slikt monopol på å produsere viktige munker og apostler som denne lokale tradisjonen hevdet. På denne tiden var det ikke uvanlig at munker dro videre til andre klostre og dermed hadde flere enn én lærer. Utdannelsen av helgener som levde mye senere, ble også senere kreditert Finnian. Det er også snakk om mer enn tolv personer, for listene har flere varianter.

Sinell grunnla og ledet et strengt kloster på Cleenish Island (Cluain Inis, Cluaininnis) i Lough Erne nordvest i grevskapet Fermanagh (Fear Manach) i den delen av den nordlige provinsen Ulster i Irland som nå er en del av Storbritannia. Cleenish er en øy i elva Erne, mellom de to innsjøene Upper Lough Erne i sør og Lower Lough Erne i nord. Byen Enniskillen ligger mellom innsjøene. Av de Tolv apostlene av Irland var det hele tre som bygde sine klostre på hver sin øy i Lough Erne, nemlig Sinell av Cleenish, Molaisse av Devenish og Ninnaid av Inismacsaint. På to andre øyer i innsjøen var det også klostre.

På Cleenish Island fikk den hellige Kolumban av Bobbio sin første opplæring frem til han var tyve år rundt 560. Blant Sinells disipler var også den hellige Fintan av Taghmon, som også ble kalt Munnu. Han var i atten år munk under Sinell på Cleenish før han flyttet til et av den hellige Kolumbas klostre i Kilmore.

Sinells minnedag er 12. november, men mange kilder oppgir 12. oktober.

av Webmaster publisert 26.12.2008, sist endret 28.11.2015 - 02:52