Den hellige Faustus av Milano (d. ~190)

Minnedag: 7. august

Den hellige Faustus (it: Fausto), som noen kilder kaller Faustinus (it: Faustino), levde på 100-tallet i Italia. Han skal ha vært sønn av en Filip (Philippus), en rik stormann i Milano som var en av de første og største velgjørerne til den tidlige kristne kommuniteten i Milano på den hellige biskopen Caius’ tid og var også grunnleggeren av en av de eldste kirkene i Milano, basilikaen Fausta. Faustus skal ha blitt døpt av den hellige biskop Caius av Milano (Gaius; it: Caio) (61-85).

Faustus ble soldat og måtte holde ut mye for troens skyld, og til slutt mottok han martyrkronen rundt år 190 under keiser Commodus (Lucius Aurelius Commodus Antoninus) (180-92), i det femte året av pontifikatet til den hellige pave Eleuterius (175-89) og i det andre året av episkopatet til den hellige biskop Monas av Milano (d. ca 313) [men han levde altså mer enn hundre år senere].

Martyrologium Hieronymianum har under 7. august følgende korrupte notis, som ikke er lett å tolke: «... Ausenti (et Carpefori) Mediolano Faustini ...». Den hellige Ado av Vienne og Usuard gjorde i sine martyrologier Faustinus til en martyr under keiser Commodus (180-92). Fra de nevnte martyrologiene ble notisen om Faustinus hentet inn i Liber notitiae sanctorum Mediolani fra slutten av 1200-tallet, med navnet Faustus. Derfra havnet notisen deretter i Martyrologium Romanum. Men de liturgiske bøkene i Milano har alltid ignorert denne helgenen.

Hans minnedag i det førkonsiliære Martyrologium Romanum var 7. august, men han står ikke i den nyeste utgaven (2004). Tidligere het det:

Mediolani sancti Fausti militis, qui, sub Aurelio Commodo, post multa certamina, martyrii palmam adeptus est.

I Milano, St. Faustus, en soldat, som mottok martyrpalmen etter mange kamper, på Aurelius Commodus’ tid.

Faustus’ legeme ble gitt, sammen med kirken Sant’Apollinare, til klarissene som slo seg ned i Milano, av erkebiskop Enrico da Settala i år 1224 gjennom intervensjon fra kardinal Ugolino av Ostia. Men senere dokumenter fra Milano sier at de ikke kjenner stedet hvor helgenens legeme befinner seg.

Om denne helgenen sier et martyrologium fra Milano ganske enkelt at hans hellige legeme ble bisatt med alle passende æresbevisninger i Caneto (Canetum) ved Lago Maggiore (Lacus Verbanus sive Major). Dit skal han ha kommet fra en romersk katakombe.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, CatholicSaints.Info, santiebeati.it, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 30. april 2015

av Per Einar Odden publisert 30.04.2015, sist endret 28.12.2015 - 12:06