Den hellige Felician av Foligno (~160-~249)

Minnedag: 24. januar

nullUmbrias apostel; skytshelgen for Foligno

Den hellige Felician (it: Feliciano; lat: Felicianus) ble født rundt 160 i Forum Flaminii, i dag San Giovanni Profiamma, en bydel i Foligno (Fulginio) i den nåværende provinsen Perugia i regionen Umbria i Italia. Han kom fra en kristen familie og ble en disippel av den hellige pave Eleuterius (175-189), som viet ham til prest, og etter omfattende studier i Roma arbeidet han som misjonær i regionen Umbria i Midt-Italia. Han var en venn av den hellige pave Viktor I (189-99), som i 193 konsekrerte ham til en av de første biskopene av Foligno. Tradisjonen sier at Felician var den fjerde biskop av Foligno, etter den hellige Crispoldus av Jerusalem (it: Crispoldo) (d. 58), Brictius (it: Brizio) og en anonym.

I virkeligheten var Felician biskop i Forum Flaminii nord for dagens Foligno, dagens Vescia eller Scanzano (eller San Giovanni Profiamma). Vescia er i dag en bydel i kommunen Foligno, som tilhører distrikt nr 6 «San Giovanni Profiamma-Belfiore-Vescia-Capodacqua-Pontecentesimo». Landsbyen er forent med de nærliggende landsbyene Belfiore og Scanzano til én enkelt urban bosetting, og spesielt mellom Vesco og Scanzano er det ikke engang det minste avbrudd i bebyggelsen. Dagens by Foligno oppsto i andre halvdel av 200-tallet eller på 300-tallet rundt den nekropolis som Felician hadde grunnlagt. En nekropolis («de dødes by», gr. νεκρόπολις; nekrós + polis) lå av religiøse grunner utenfor bosetningen.

Felician er den første historisk attesterte biskop av Foligno. Han var biskop av Foligno i 56 år (193-249), og i den perioden evangeliserte han hele Umbria, og han regnes tradisjonelt som Umbrias apostel. Han evangeliserte i Foligno, Spello, Bevagna, Assisi, Perugia, Norcia, Plestia, Trevi og Spoleto. En tid var Felician den eneste biskopen i Nord-Italia. Han skal ha viet den hellige diakonen Valentin av Terni til prest.

Felician skal ha blitt arrestert i 249 i forfølgelsene under keiser Decius (249-51) [noen kilder sier at det skal ha skjedd rundt 254], og selv om han var nesten nitti år gammel, ble han torturert og pisket. Da han nektet å ofre til de hedenske gudene, ble han beordret til Roma for å lide martyrdøden der. Men på grunn av mishandlingen han hadde blitt utsatt for, døde han på veien, bare fem kilometer fra Foligno. Teksten sier at han døde poena laceratus («sønderrevet av avstraffelsen») den 24. januar, fem kilometer fra sin by, det vil si i Monte Rotondo i Foligno, hvor han ble gravlagt.

Giovanni Battista Maini (1690-1752): Statue av Felician av sølv og bronse i domkirken i FolignoEn hellig kvinne ved navn Messalina, som hadde mottatt sløret av Felician og besøkt ham i fengselet, ble martyrdrept ved å bli slått i hjel med køller da hun også nektet å ofre til gudene. Det skal ha skjedd den 23. januar, dagen før Felicians død. Byen Foligno vokste frem rundt den kirken som ble bygd over Felicians grav og erstattet det kapellet som først ble reist der.

Rundt år 600 oppsto Felicians Passio (lidelseshistorie). Det finnes to latinske biografier om Felician, og den lengste av dem nevner at hans konsekrasjon var det eldste kjente eksemplet på bruk av pallium: Concessit ut extrinsecus lineo [laneo?] sudario circumdaretur collo eius («Han fikk tillatelse til å bære en ytre ullkrage rundt halsen»). Hvis dette er tilfelle, er skikken langt eldre enn bruken av ullen fra de lammene som assosieres med den hellige Agnes.

Felicians relikvier ble i 965 overført til Minden i dagens delstat Nordrhein-Westfalen i Tyskland. Derfra ble de den 4. oktober 970 overført til Metz i Lorraine (i dagens Frankrike), og derfra ble noen relikvier returnert til Foligno i 1673 og 1674. Felician fremstilles som en gammel biskop med en krok og tenger, eller med hull boret gjennom hender og føtter.

Felicians minnedag er 24. januar også i den nyeste utgaven av Martyrologium Romanum (2004).

Fulgínii in Umbria, sancti Feliciáni, qui primus epíscopus huius regiónis habétur.

I Foligno i Umbria, den hellige Felician, som antas å ha vært den første biskopen i denne regionen.

I Minden i Tyskland feires den 20. oktober som minnedag for translasjonen av hans relikvier til Minden. Felician er skytshelgen for Foligno.

Kilder: Attwater/Cumming, Butler (I), Benedictines, Delaney, Bunson, KIR, CSO, CatholicSaints.Info, Infocatho, Bautz, Heiligenlexikon, santiebeati.it, en.wikipedia.org, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 8. juni 1998

av Webmaster publisert 08.06.1998, sist endret 28.11.2015 - 02:51