Den hellige Finan Lobhar av Clonmore (d. ~560?)

Minnedag: 16. mars

Den hellige Finan Lobhar (Finan Lobur, Finian, Finnian, Fíonán; lat: Finianus) («den spedalske») ble født en gang på 500-tallet i territoriet Bregia i den østlige provinsen Leinster i Irland. Han skal ha vært sønn av en Conail (Conall) og etterkommer etter Alild, konge av Munster. Han tilhørte Cianachta, og en del av denne familien (Cianachta Breagh) hadde land nær Swords, hovedsakelig i baroniet Ferrard i grevskapet Louth i Leinster. Men historiene om ham er selvmotsigende, og det er ikke engang sikkert hvilket århundre han ble født.

Han var muligens en disippel av den hellige Kolumba av Iona (ca 521-97), men kan også ha fått sin utdannelse ved en av Kolumbas grunnleggelser. Ifølge Kolumbas tidligste irskspråklige biografi grunnla han en kirke i Swords (Sord) i baroniet Rathvilly i grevskapet Dublin i Leinster, derav navnet Sord Coluim Chille. Der etterlot han Finan Lobhar, «en ærverdig mann i sin kommunitet», som abbed, sammen med en evangeliebok som var skrevet med hans egen hånd. Kolumbas senere irske biografi legger til at Cainneach (skytshelgen for den nærliggende kirken i Finglas) og Comgall også var til stede.

Andre sier at han var en disippel av den hellige Brendan Sjøfareren (ca 486-577) (Bréanainn) og at han bygde en kirke man mener var i Innisfallen i grevskapet Kerry, og noen forskere mener at han var grunnlegger av dette klosteret. Men dette er en sammenblanding med den hellige Finan Cam av Kinnity (d. ca 600), som var fra Kerry og grunnla Innisfallen.

Finan ble presteviet av biskop Fathlad, og han kan også ha blitt bispeviet av ham. Senere bodde han i klosteret Clonmore (Cluain Mór) i baroniet Rathvilly i grevskapet Carlow i Leinster, som ofte ble kalt Cluain Mór Maodhóg etter Maodhóg av Clonmore. Muligens ledet Finan klosteret Clonmore de siste tretti årene av sitt liv. Men beretningene om hans liv er høyst selvmotsigende. Han led av en hudsykdom som blir beskrevet som «spedalskhet» – Lobhar betyr «den spedalske». Han fikk åpenbart navnet da han fikk sykdommen av en ung gutt som han helbredet for den.

Han døde en 2. februar rundt 560 (?) (eller i 575?) og ble gravlagt i Clonmore. Hans minnedag er 16. mars.

Muligens på grunn av det alternative navnet Cluain Mór Maodhóg på Clonmore fattet biografene til den hellige Aidan av Ferns (ca 550-626) også interesse for Finan. Aidan er en anglifisering av det irske navnet Áedán og han kalles også Aeddan, Aedh, Edan, Eden, Modoc, Maedoc, Moedoc, Maeddog, Maodhóg og Mogue – alle navnevariantene stammer fra samme rot: Áed = ild. Biografene tilskrev Finan en visjon som viste Aidan og den hellige Brigida av Irland (ca 452-525) som ankom sammen i en vogn i Ferns på Aidans festdag. Denne anledningen skal ha gitt Aidan muligheten til å forutsi Finans død tre dager etter sin egen. Dette ville ha gitt Finan en ellers ukjent festdag den 2. mars.

Finan må også ha hatt en omfattende kult i Skottland, for han har mange dedikasjoner der, men det er vanskelig å finne en årsak til dette. Noen har ment at han en tid var på Iona, men de autentiske detaljene i de bevarte biografiene er så få at dette er umulig å avgjøre. Han gis æren for evangeliseringen av en del av Argyllshire, i det distriktet som fortsatt har navnet Glen-Finan. Distriktets gamle gravplass er på Eilean Finan, en øy i Loch Shiel, hvor han skal ha bodd og hvor det er bevart en av de få gamle bronseklokkene som fortsatt eksisterer i Skottland, og den bærer Finans navn. Tidligere ble det hvert år holdt et marked der som ble kalt St. Finan’s Fair. Andre dedikasjoner til ham er i Kilfinan i det samme grevskapet Kilfinan, nær Invergarry, og Mochrum i Wigtonshire. St. Finzean's Fair (en måte å betegne Finyan), som tidligere ble holdt i Perth, antas å ha vært til ære for denne helgenens festdag.

Kilder: Attwater/Cumming, Farmer, Benedictines, Delaney, Bunson, Ó Riain, KIR, CSO, Patron Saints SQPN, Infocatho, celt-saints, saintwiki.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 2. mai 1998

av Webmaster publisert 02.05.1998, sist endret 28.11.2015 - 02:55