Den hellige Finan Cam av Kinnitty (d. ~600)

Minnedag: 7. april

Skytshelgen for Kinnitty og Innisfallen

Den hellige Finan Cam (Fínán, Finnian, Fíonán) («skjeløyd») ble født en gang sent på 500-tallet i Irland. Han var sønn av en Móenaig som var en etterkommer av Conaire (Síol Conaire), og de kom fra Corcu Duibne (Corca Dhuibhne), den herskende gruppen på Dingle-halvøya i det vestlige Munster. Hans mor kalles Beagnad (Bécnat), datter av Cian, men det sies ikke noe om hvilken slekt hun tilhørte. Det ble sagt at hun var en jomfru som unnfanget mens hun badet i Killarney Lake, ifølge en versjon. I The West Munster Synod, en propagandatekst skrevet i det vestlige Munster rundt år 800, hvor spesielle helgener ble så tett identifisert med sine folk at de kunne sverge på deres vegne, sverget Finan Cam troskap til alliansen på vegne av Corcu Duibne.

Sammen med de hellige Senan av Scattery (ca 488-ca 544) (Seanán) og Lactan av Freshford (d. 622) (Laichtín) beskrives Finan Can som et «skinnende lys» (coinnle) for Múscraighe, en vasallgruppe med land hovedsakelig i Munster.

Finan Can var en disippel av den hellige Brendan Sjøfareren (ca 486-577) (Bréanainn) av Clonfert og Ardfert, men det gjøres ikke klart om dette var i den sørlige kirken Ardfert eller i Connacht, ettersom Clonfert er mye nærmere Kinnitty og Ardfert mye nærmere Corcu Duibne. I Brendans irskspråklige biografi gis Finan Can det privilegiet av å være den eneste som kunne se Brendan i ansiktet på grunn av dets overflod av nåde.

Etter Brendans ønske grunnla Finan Cam klosteret Kinnitty (Cenn Etig, Cenn Eitigh, Cean-e-thich) ved sørgrensen til kongeriket Cenél Fiachach, nå i baroniet Ballybritt i grevskapet Offaly i den østlige provinsen Leinster i Irland, hvor han ble abbed. Selv om Kinnitty var på nordsiden av Slieve Bloom, ble det sagt å ha ligget akkurat på grensen mellom Munster og Uí Néills land. Det viktigste bevarte fysiske vitnemålet om kirken i Kinnitty er det høye korset, som nå ligger på eiendommen til et hotell.

Finan Cam grunnla også Innisfallen (Inis Faithlinn) i sognet Aghadoe i baroniet Magunihy i grevskapet Kerry og flere andre kirker i det samme grevskapet. Han døde rundt år 600 og hans minnedag i Kinnitty var 7. april. I det sørlige Kerry feires han den 16. mars, som imidlertid er minnedagen for hans navnebror, den hellige Finan Lobhar. Han er skytshelgen for Kinnitty og Innisfallen.

I likhet med de hellige Aedh mac Bricc (Áed) (d. 589) og Colman Elo av Lynally (ca 555-611) ble Finan Cam gjenstand for en tidlig biografi i Codex Salmanticensis, trolig fra 700-tallet, selv om mange aspekter ved den heller peker mot andre halvdel av 1100-tallet. Biografien portretterer ham som sitt folks forsvarer og representant: han beskytter dem mot angrepene fra Uí Fhidgeinte i det moderne grevskapet Limerick og sikrer en skattereduksjon fra Faílbe Flann, konge av Munster (d. 637).

Han fikk også flere andre biografier, og to som bygde på den i Codex Salmanticensis, finnes i Codex Kilkenniensis, nå bevart i Marsh’s Library i Dublin, og den andre i to manuskripter i Bodleian Library. Han ble også gjenstand for to irskspråklige biografier bevart i manuskripter fra tidlig på 1600-tallet.

Prestepoeten Seán Ó Conaill fra det sørlige Kerry appellerte om hjelp fra tre helgener ved navn Finan i hans velkjente Tuireamh na hÉireann, «Irlands klagesang», og han plasserte en av dem i Clonard (Cluain Ioraird) i Meath, en annen i Innisfallen i Lower Lake i Killarney i Kerry og den tredje i Waterville Lake (Loch Luighdheach) i Iveragh i Kerry. Den første er en forveksling med den hellige Finnian av Clonard (ca 470-ca 549), mens de to andre er en og samme person, nemlig Finan Cam.

Kilder: Farmer, Benedictines, Bunson, Ó Riain, KIR, CSO, celt-saints, ODNB, heiligen-3s.nl - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 10. juni 2013

 

av Per Einar Odden publisert 10.06.2013, sist endret 28.12.2015 - 12:06