Den hellige Gabriel av Białystok (1684-1690)

Minnedag: 20. april

Skytshelgen for barn og unge

Den hellige barnemartyren Gabriel av Białystok (ru: Гавриил Белостокский; Gavriil Belostokskij), også kalt Gabriel av Zabłudów, Gabriel av Slutsk eller Gabriel av Polen, ble født den 22. mars 1684 i landsbyen Zwierki (Zvierki) nær Zabłudów. Zwierki var en hviterussisk by på den tiden og lå i ujezd (ru: уе́зд) (provins) Grodno, da i det polsk-litauiske samveldet, nå i Polen. Zwierki ligger i gmina (kommune) Zabłudów i powiat (fylke) Białystok i voivodskapet (region) Podlasie i det nordøstre Polen, rundt fem kilometer nordvest for Zabłudów og tolv kilometer sørøst for regionhovedstaden Białystok.

Gabriel kom fra en from ortodoks familie, og hans foreldre Peter og Anastasia Govdel (pl: Gowdel) holdt fast ved sine forfedres ortodokse tro i en vanskelig periode for ortodoksien, da de unerte ble dominerende i denne regionen (de unerte eller gresk-katolske har beholdt den ortodokse liturgien, men er i enhet med Roma). Gabriel ble døpt i kirken Marias innsovning i klosteret i Zabłudów og fikk navnet Gabriel til ære for erkeengelen. Som barn skilte Gabriel seg ut fra andre barn, for han likte bønn og ensomhet mye bedre enn barneleker.

Den 11. april 1690 ble familien Govdel rammet av en fryktelig tragedie. Gabriels intetanende mor etterlot den seksårige Gabriel alene i huset, mens hun selv brakte litt mat til ektemannen som var ute og pløyde åkrene. Mens hun var borte, kom en lokal forpakter til huset. Han benyttet seg av foreldrenes fravær og barnets tillitsfulle natur og kidnappet gutten. Gabriel ble i hemmelighet brakt til byen Białystok og overgitt til sadistisk tortur. Han ble stukket i siden, og et spesielt instrument ble satt i såret som gradvis tømte ham for blod. Etter ni dager med denne behandlingen døde han. Morderen ville skjule forbrytelsen, så i hemmelighet tok han guttens lik og kastet det i kanten av en åker nær en skog i nærheten av guttens hjemlige landsby Zwierki.

Da påskefesten nærmet seg, begynte sultne hunder å samle seg rundt den livløse kroppen, og rovfugler sirklet over dem. På mirakuløst vis forble den døde gutten urørt. Ikke bare avsto hundene fra å spise liket, men de voktet det også årvåkent mot fuglene. På grunn av hundenes bjeffing ble liket av den unge martyren oppdaget og brakt til Zabłudów. En undersøkelse avdekket detaljene i forbrytelsen, som omhyggelig ble skrevet inn i byens protokoller. Med deltakelse fra mange lokale innbyggere, som var dypt rystet over den grusomheten som var begått, ble Gabriel gravlagt nær kirken på kirkegården. Der ble hans levninger værende i nesten tretti år.

Samtidige kilder hevder at jøder drepte gutten for å kunne bruke hans blod. Denne falske myten har sine røtter i middelalderen og har vist seg usedvanlig seiglivet. Beskyldningen mot jødene om rituelt drap er en kjent antisemittisk beskyldning om at jødene pleide drepe ikke-jødiske barn til rituelle formål, for å brukte deres blod til å lage usyret brød til påsken. Snart etter Gabriels død spredte anklagen seg om at han var blitt myrdet av jøder som trengte hans blod for baking av matzot (entall matza), over hele Hviterussland. Denne ritualmordlegenden (blodsanklage) ble gjentatt i 1844 i Vladimir Dals bok «Undersøkelse av mordet på kristne spedbarn av jøder og bruken av deres blod». Legenden ga kidnapperen navnet Sutko (Shutko), en jødisk leilending i Zvierki.

I dette tilfellet var barnemartyren russisk-ortodoks, men også Den katolske kirke har også en lite vakker historie med angivelige ofre for jødiske ritualmord som har blitt helligkåret. Vi kan nevne noen av dem: De hellige «Lille Hugo» av Lincoln (1246-1255), elleve år, Simon av Trento (1472-75), tre år, Richard av Pontoise (d. 1179), Vilhelm av Norwich (1132-44), tolv år, Dominikus av Val (1243-50), syv år, og Kristoffer av La Guardia (1487-1491), fire år, de salige Andreas av Rinn (1459-1462), to år, og Rudolf av Bern (ca 1290-94), fire år.

Rundt 1720 ble hele territoriet rundt Białystok rammet av en epidemi. Tusener ble sykdommens ofre og fylte kirkegårdene. Mange barn fra steder nær Zwierki og Zabłudów ble gravlagt nær graven til barnemartyren Gabriel, som mange æret på grunn av hans uskyldige lidelse og martyrdød, og mange følte en overflod av nåde tilstede på hans grav.

En dag under en begravelse ble martyrens grav ved et uhell forstyrret, og kisten ble gravd ut. Da den ble åpnet, var vitnene forbløffet over å se at etter så mange år var barnets legeme helt intakt. Nyheten om miraklet spredt seg med lynets hastighet blant de troende, noe som styrket og økte venerasjonen for det hellige barnet. Slutten på epidemien og mange helbredelser blir knyttet til denne hendelsen. Hans relikvier ble deretter ærbødig overført til landsbykirken i Zwierki og plassert i en spesiell krypt under kirken.

I 1746 ble kirken rammet av en brann og brant fullstendig opp, men Gabriels relikvier ble berget. Hans delvis brente hånd ble leget på mirakuløst vis og dekket med hud. Etter brannen ble Gabriels relikvier overført til Zabłudów. Og i 1755 ble relikviene overført til Den Hellige Treenighets kloster i Slutsk (Слуцк) i provinsen Minsk, og det fulgte med et oppslag som skyldte på jødene for hans død. Hans kult utviklet seg og spredte i hele det russiske imperiet, og gutten ble helligkåret av den russisk-ortodokse kirke i 1820. Han regnes som skytshelgen for barn.

Det levende minnet om barnemartyren og ønsket om å fremme hans kult inspirerte byggingen av en kirke på stedet for hans grav. På påskedag i 1894 fant den høytidelige vigselen av kirken sted. Men sørgelig nok brant også denne kirken ned bare åtte år senere. Men et mirakel skjedde også ved denne anledningen, og selv om kirken ble fullstendig ødelagt, ble ikonet av deres himmelske beskytter, barnemartyren Gabriel, ble funnet fullstendig uskadd.

Gabriels relikvier i den ortodokse katedralen St. Nikolas i BiałystokLike før Første verdenskrig kom relikvier tilbake til Białystok og katedralen St. Nikolas, men derfra ble de flyttet til det ortodokse klosteret Supraśl. Under Første verdenskrig ble relikviene igjen returnert til Slutsk. Etter at klosteret Den Hellige Treenighet i Slutsk var likvidert av de kommunistiske myndighetene på 1930-tallet, ble relikviene overført til Minsk i Hviterussland, hvor de ble plassert i Ateisme-museet. I 1944 ble de flyttet til Grodno i Hviterussland, og der ble de værende til den 21. september 1992. Da ble relikviene av Gabriel med stor høytid overført fra Grodno tilbake til katedralen St. Nikolas i Białystok, hvor de er gjenstand for valfarter.

Den ortodokse kirke feirer Gabriels festdag den 20. april (juliansk kalender; 3. mai gregoriansk kalender), mens translasjonen av hans relikvier i 1755 minnes den 9.mai/22. mai). I tillegg feires translasjonen av hans relikvier tilbake til Białystok i 1992 minnes den 22. september. Etter kommunismens fall ble hans kult gjenopplivet i Hviterussland og Russland, og mange var bekymret for den antisemittismen som kunne næres av denne legenden. I juli 1997 sendte hviterussisk statsfjernsyn en film som gjentok legenden om ritualmord.

Kilder: CatholicSaints.Info, santiebeati.it, en.wikipedia.org, fr.wikipedia.org, orthodoxwiki.org, nominis.cef.fr, oca.org, findagrave.com, johnsanidopoulos.com – Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 1. juni 2020

av Per Einar Odden publisert 01.06.2020, sist endret 01.06.2020 - 20:18