Den salige Gervasius Son Gyeong-yun (1760-1802)

Minnedag: 20. september

57. Den salige Gervasius Son Gyeong-yun, også kalt Baek-won, koreansk legmann, ble født i 1760 i Seoul i Sør-Korea. Han kom fra en underklassefamilie og drev et apotek med butikk i Anguk-dong i Seoul. I 1790 lærte han katekismen fra Thomas Choe Pil-gong og ble katolikk. Under Sinhae-forfølgelsen i 1791 ble han arrestert sammen med Thomas Choe og Mattias Choe In-gil. Han ble fengslet i justisdepartementet og satt fri. Deretter fortsatte han trofast å utføre sine religiøse plikter og underviste i katekismen til syn yngre bror Protasius Son Gyeong-uk.

Han ble arrestert igjen i 1796, men han ble satt fri etter å ha blitt torturert mange ganger. Som før fortsatte han å utføre sine kristne plikter og hjalp til med kirkelig arbeid. Den salige kinesiske presten p. Jakob Zhou Wen-mo (nr 2), som i hemmelighet kom seg inn i Korea i slutten av 1794, utnevnte ham til kateket og han gjorde sitt beste for å utføre sine plikter godt. Han deltok i kommunitetsaktiviteter sammen med Johannes Choe Chang-hyeon og Thomas Choe og de salige Antonius Hong Ik-man (nr 61) og Barnabas Kim Yi-u (nr 42). Han hjalp også den salige Barnabas Jeong Gwang-su (nr 60) med å arrangere huset slik at presten kunne bo der. Han deltok ofte i messen som ble feiret av p. Jakob Zhou.

Senere kjøpte Gervasius Son et stort hus hvor katolikker kunne komme og be og lære katekismen. Han brukte den ytre delen av huset som et offentlig spisested og bar, mens den indre delen av huset ble brukt som et sted for å instruere de troende, og dermed beskytte den katolske kommuniteten fra skade. Når han hadde tid, transkriberte han katekismebøker og delte dem ut til de troende.

Da Shinyu-forfølgelsen brøt ut i 1801, ble Gervasius Son i hemmelighet rapportert som «lederen for det kristne samfunnet» på grunn av sin store entusiasme. Da han fikk høre om dette, flyktet han sammen med sin bror til Yanggeun, Gyoha og Yangji. Mens han lå i skjul, hørte han at hans hustru og barn var blitt arrestert i stedet for ham. Selv om han risikerte å bli drept, overga han seg til politiet.

I politiets hovedkvarter gikk Gervasius Son gjennom avhør og tortur mange ganger. Da han ikke klarte å holde det, sviktet motet. Men da han ble overført til justisdepartementet, angret han sine tidligere feil og holdt ut alle prøvelsene med fornyet tro på Gud. Han ble da dømt til døden sammen med andre katolikker. Han ble tatt med utenfor Den lille vestporten (Seosomun), hvor han ble halshogd og døde som martyr den 29. januar 1802 (den 26. desember 1801 etter månekalenderen). Gervasius Son var 42 år gammel. Han ble henrettet sammen med fire andre, de salige Karl Yi Gyeong-do (nr 58), Simon Kim Gye-wan (nr 59) og Antonius Hong Ik-man (nr 61).

Før han ble dømt til døden, kom han med den følgende siste erklæringen: «Jeg var dypt besjelet av den katolske religion siden jeg var ung. Det er umulig å skifte mening på en dag. Troen har blitt en så stor del av mitt liv. (…) Jeg ble arrestert mange ganger på grunn av min religion, men jeg endret ikke mening. Jeg ignorerte den nasjonale loven som forbyr den katolske religion. Jeg studerte doktrinen i dybden sammen med andre katolikker og forkynte den vidt og bredt»,

Kilder: newsaints.faithweb.com, koreanmartyrs.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 3. august 2014

 

av Per Einar Odden publisert 03.08.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:06