De hellige Gerhard, Arduin, Bernhard og Fulk av Gallinaro (d. ~639?)

Minnedag: 28. april

De hellige Gerhard (it: Gerardo; lat: Gerardus), Arduin (Ardwine), Bernhard og Hugo (i andre versjoner Fulk) var fire pilegrimer som var på vei til Det hellige Land, men døde som martyrer i Gallinaro (Galinaro) i Sør-Italia rundt 639 (?). De æres visse steder i Italia som engelske pilegrimer til St. Mikael-helligdommen på Monte Gargano. Navnene gjengis ikke alltid på samme måte. Tradisjonen sier at Arduin i likhet med Gerhard var av engelsk opprinnelse og skal ha blitt omvendt av den hellige Augustin, den første erkebiskop av Canterbury.

Gerhard knyttes til en annen tradisjon med ledsagerne Peter og Stefan, men den legger deres aktiviteter til det første korstog (1095-99). De var viden kjent for sin godhet, men intet mer er kjent om dem, og mange forskere tviler på om de i det hele tatt har eksistert. Det kan også tenkes at de i virkeligheten var fra Auvergne i Frankrike og at de levde på 1100-tallet.

Deres minnedag er 28. april – i følge andre kilder 11. august. Den 11. august minnes også en Gerard i bispedømmet Sora i Italia (nå Sora-Aquino-Pontecorvo), som kan være samme Gerhard. Han skal ha vært fransk av opprinnelse og døde glemt i denne lille byen rundt 1100. Hans hellighet ble avslørt av en pilegrim som ble helbredet av ham. Fra det tidspunkt var mirakler gjort av Gerhard svært populære i Sentral-Italia.

En Arduin av Trepino er en av fire engelske pilegrimer som døde i Sør-Italia på 600-tallet og skytshelgen for Trepino i Sør-Italia (minnedag 28. juli). Det er ikke mulig å finne ut hvor Trepino kan være. Det er mulig det er snakk om den hellige Arduin av Ceprano, som imidlertid skal ha levd på 1000-tallet og feires den 7. oktober, men det sies at han skal ha vært en engelsk pilegrim eller korsfarer. Den hellige Bernhard av Roccadarce feires den 13. september og 14. oktober, mens den hellige Fulk av Santopadre feires den 22. mai.

av Webmaster publisert 27.12.2008, sist endret 28.11.2015 - 02:55