Den hellige Goban av Picardie (d. ~670)

Minnedag: 20. juni

Den hellige Goban (Govan, Gavan; fr: Gobain) ble født i Irland. Selv om hans nøyaktige fødested ikke er kjent, ble det sagt at han kom fra nordkysten av grevskapet Antrim, kanskje Glenshesk nær Ballycastle. Lokal folklore forteller om hans dyktighet som bygningsarbeider og at han var ansvarlig for mange bygninger rundt omkring, blant annet kirken i Templastragh, «Flammetempelet», overfor Portbraddon i Antrim. En annen kirke i Drumenie i Glenshesk var også bygd av ham.

Goban ble presteviet i hjemlandet Irland og ble disippel av sin landmann, den hellige Fursey. Han ble munk under ham i den gamle festningen Cnobheresburg (Burghcastle) ved Yarmouth i det moderne Suffolk i East Anglia i England, som Fursey hadde fått av den hellige kong Sigebert (631-34). Etter at Sigebert ble drept i slag mot den hedenske kong Penda av Mercia i 635 (642?), dro Fursey mellom 640 og 644 til Gallia sammen med seks ledsagere, og Goban var en av dem. De var blant de mange irske misjonærene som kom til Frankrike på 600-tallet.

Biografien om den hellige Adalgis av Thiérarche forteller at Goban og den hellige Etto var hans brødre. De var alle disipler av Fursey og reiste sammen med ham til Gallia. Sammen slo de seg ned i skogen i Thiérarche i Picardie. Fra deres lille celle, kjent som Cellula, evangeliserte de landet rundt Arras og Laon og ble Picardies apostler.

En kort periode bodde Goban i Corbény i Aisne, mellom Reims og Laon, før klosteret ble bygd, og senere slo han seg ned som eremitt i Laon. Derfra trakk han seg tilbake som eneboer i den store skogen nær Premontre ved elva Oise. Der grunnla Goban en staselig kirke viet til St. Peter, nå kalt Saint-Gobain, på land han hadde fått av kong Klotar III av Neustria (658-70).

Der ble Goban drept ved å bli halshogd rundt 670 av barbariske tyver på det stedet som nå kalles Saint-Gobain, men som tidligere var kjent som Le Mont d'Hermitage. Hans minnedag er 20. juni. Hans relikvier gikk tapt i Trettiårskrigen, bortsett fra hodet, som fortsatt oppbevares i kirken. Han æres i Burgh (Suffolk) og Saint-Gobain (Oise). I kunsten fremstilles Goban som benediktinermunk i messeklær mens han holder en bok og et sverd. Saint-Gobain (02410) ligger i departementet Aisne i regionen Picardie i Nord-Frankrike.

av Webmaster publisert 24.07.2007, sist endret 28.11.2015 - 02:55