Den hellige Hidulf av Lobbes (d. ~707)

Minnedag: 23. juni

Den hellige Hidulf (Hildulf, Hildulfus; fr: Hidulphe, Hydulphe; lat: Hidulphus, Hydulphus, Hildulphus) ble født en gang på 600-tallet i dagens Belgia. Ifølge Jacques de Guise var han greve av Hainaut/Henegouwen (Hennegau; lat: Hannonia; eng: Hainault) sør for Brussel/Bruxelles, men dette virker tvilsomt. Han tjente ved hoffet til den austrasiske kongen, og på grunn av sin høye stilling der bar han tittelen hertug. Men han brukte all sin rikdom til å grunnlegge klostre som skulle be for ham etter hans død. Han var en fortrolig av hushovmesteren Pipin av Herstal (Heristal) (d. 714) og en venn av abbedene Landelin og Ursmar. Han giftet seg med den hellige Agia av Hainaut (Agie, Aya, Aye), men etter gjensidig overenskomst trådte de inn i hvert sitt kloster.

Agia var datter av hertug Brunulf av Ardennene. Denne Brunulf var den yngste bror av grev Walbert IV av Hainaut, som skulle bli far til den hellige Waldetrudis av Mons/Bergen (fr: Waudru) (d. 688) og den hellige Aldegunde av Maubeuge (d. 684). Agia giftet seg med Hidulf, som var fjernt i familie med henne. Far til Brunulf og Walbert IV var Walbert III. Han hadde en bror som også ble kalt Brunulf, han var dermed Agias grandonkel. En sønn av denne Brunulf var Agias ektemann Hidulf.

De tilhørte adelsfamilier på en tid da kristendommen i denne regionen fortsatt knapt hadde et fotfeste, så de ga penger og gaver og var støtter for troen. De grunnla og ga land for å bygge klostre og kirker. I alt dette levde de et eksemplarisk kristent liv. Agia står oppført som «jomfru» i bøkene. Gamle kronikører understreke at begge ektefeller ved gjensidig samtykke hadde gitt avkall på seksuell omgang, og de bekreftet og oppmuntret hverandre som et tegn på alles engasjement for Herren. Hidulf ble munk i benediktinerklosteret (Ordo Sancti Benedicti – OSB) i Lobbes (Lobium, Laubium, Laubacum) ved elven Sambre ved Thuin i grevskapet Hainaut, som han tidligere hadde hjulpet abbed Landelin med å grunnlegge, mens Agia ble benediktinernonne i Mons/Bergen (Castrilocus). Selv etter at han ble ordensmann, støttet han mange klostre svært sjenerøst.

Da Waldetrudis søkte en beskjeden innkvartering for å begynne å ære Gud ved en klosteretablering, og hennes øyne falt på Château-Lieu (dagens Mons/Bergen), var det Hidulf som ga henne råd og hjalp til med alt han kunne. Senere gjorde han det samme for den hellige Landelin (d. 686), da han grunnla fire små klostre i Lobbes, Alne, Walers og Crespin. Krønikene om grunnleggelsen av Lobbes viser at Hidulf overfor Pipin av Herstal gjorde alle mulige anstrengelser for at den hellige Ursmar (d. 713) skulle utnevntes til første abbed. Ursmar var kjent som en mann med stor kraft.

Hidulf døde en 23. juni rundt 707 i Lobbes. På hans gravstein der står det «hertug av Lobium». Relikvier ble den 4. april 1409 overført til Binche (Binchium), hvor de har vært siden. Hans minnedag er dødsdagen 23. juni med en translasjonsfest den 4. april. Hans hustru Agia feires den 18, april. Noen kaller ham Hidulf av Lorraine (Lotharingia).

Hans navnebror, den hellige Hidulf av Moyenmoutier, døde også i 707, men feires den 11. juli.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, CatholicSaints.Info, Infocatho, Bautz, Heiligenlexikon, fr.wikipedia.org, zeno.org, heiligen-3s.nl - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 21. februar 2000

av Webmaster publisert 21.02.2000, sist endret 28.11.2015 - 02:55