Den hellige Hugo av Volterra (d. 1184)

Minnedag: 8. september

Tekst: Den hellige biskop Hugo, veggmaleri fra 1600-tallet (?) i bispedømmets museum i VolterraDen hellige Hugo Saladini (Hugolinus, Hugolin; it: Ugo, Ugolino) ble født på et ukjent tidspunkt på begynnelsen av 1100-tallet i Toscana i Italia. Han ble presteviet og ble senere rektor for domkirken La cattedrale di Santa Maria Assunta i Volterra, nå i provinsen Pisa i regionen Toscana i Midt-Italia. Senere, i 1171, ble han utnevnt til biskop av Volterra, et embete han hadde til sin død i 1184.

Vi har ingen presis informasjon om hans tid som biskop, men han var kjent for sin store nestekjærlighet og fromhet. Han er kjent for å ha gjennomført en første informativprosess om den hellige Galganus’ (1140-81) dyder og mirakler. Etterforskningen var vellykket, og biskop Hugo autoriserte byggingen av et kapell rundt helgenens grav og dennes berømte sverd i klippen. Han døde i hellighets ry i 1184.

Cappella di sant’Ugo i katedralen i Volterra

Hugos minnedag er 8. september, men noen kilder skriver at han i Volterra minnes den 9. september, ettersom 8. september er opptatt av Marias fødselsdag. Hans relikvier hviler i et marmorskrin i et kapell ved inngangen til katedralen i Volterra, hvor han først var rektor og deretter biskop. I kunsten fremstilles han i bispeklær med mitra og bispestav, og også en glorie rundt hodet.

Kilder: fr.wikipedia.org. zeno.org, heiligen.net, it.volterraholidays.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 16. juni 2020

av Per Einar Odden publisert 16.06.2020, sist endret 16.06.2020 - 17:08