Den salige Jakob Won Si-bo (1730-1799)

Minnedag: 20. september

11. Den salige Jakob Won Si-bo, koreansk legmann, ble født i 1730 i Eungjeong-ri i Hongju i Chungcheong-do i Sør-Korea (nå: Seongdong-ri i Hapdeok-eup i Dangjin-gun i Chungnam). Han kom fra en underklassefamilie. Mellom 1788 og 1789, noen få år etter at Den katolske kirke ble etablert i Korea, ble Jakob Won, som var nesten seksti år gammel, en katolikk sammen med sin salige fetter Peter Won Si-jang (nr 4). Hans voksennavn var «Si-bo».

Jakob Won var vennlig, ærlig og munter av natur. Han observerte trofast Kirkens lære så snart han ble katolikk. Han viet seg til å praktisere de kristne dyder, ga sin formue til de fattige og fastet hver fredag. Han prøvde å spre evangeliet og reiste til ulike steder. Av den grunn var hans navn velkjent for mange mennesker.

Da Sinhae-forfølgelsen brøt ut i 1791, ble mange katolikker arrestert. på den tiden ga dommeren i Hongju ordre til politiet om å arrestere Jakob Won og hans fetter Peter Won. Etter råd fra sine venner unnslapp Jakob Won, men Peter ble arrestert og martyrdrept etter at han var blitt alvorlig torturert. Da Jakob Won hørte denne nyheten, angret han dypt på å ha gått glipp av martyriet, og han praktiserte sin religion enda mer glødende. Rundt 1795 møtte Jakob Won den salige p. Jakob Zhou Wen-mo (nr 2), som nektet å døpe ham fordi han hadde en konkubine. Han dro straks til sitt hus og sendte henne øyeblikkelig hjem.

To år senere brøt Jeongsa-forfølgelsen ut og feide over hele regionen Chungcheong-do. Det var under disse tumultene at Jakob Won ble arrestert i 1798. Han ble straffet og torturert ved regjeringskontoret i Deoksan. Han var 68 år gammel. Til tross for denne alvorlige torturen ga han aldri etter, og han bekjente sin tro på Gud og sa: «Jeg vil praktisere min katolske religion for å tjene Herren og redde min sjel». Da ble han overført til Hongju, og brakt tilbake igjen til Deoksan for å bli slått og avhørt gjentatte ganger. begge hans ben ble brukket under torturen.

I 1799 ga guvernøren ordre om at Jakob Won skulle bringes til det militære hovedkvarteret i Cheongju. Den dagen han forlot Deoksan, fulgte hans hustru, barn og venner ham gråtende. Han sa til dem: «For å tjene Herren og redde sjeler må vi ikke følge menneskelige instinkter. Hvis vi holder ut alle smertene, vil vi bli kompensert av den salighet å få møte Vår Herre Jesus Kristus og hans hellige mor Maria. Hvis dere blir værende her, vil mitt hjerte bli svakt. Det er mulig at jeg ikke klarer å holde fast på min tro og begå en stor dumskap mot Gud. Så vær så snill å dra tilbake hjem».

Da han kom til Cheongju, ble Jakob Won tatt med til den øverste funksjonæren for å bli straffet. Han prøvde sitt beste for å få Jakob Won til å forråde Gud, men det var forgjeves fordi Jakob Wons hjerte var fullt av lidenskapelig lengsel etter å dø som martyr. Den julingen han fikk i Deoksan, skadet hans ben alvorlig og brakk dem. Han måtte gjennomgå alle former for tortur og straff som nådde sitt klimaks i hans død. Det var den 17. april 1799 (den 13. mars etter månekalenderen) i Cheongju i Chungcheong-do. Jakob Won var 69 år gammel. Da han døde som martyr, ble hans legeme omgitt av en mystisk glans. Det blir sagt at rundt femti familier som var vitner til denne scenen, ble katolikker.

De første 103 koreanske martyrene ble helligkåret den 6. mai 1984 i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Disse martyrene døde alle i periodene 1838-46 og 1866-67. Etter helligkåringen følte Den katolske kirke i Korea at de martyrene som døde i de andre forfølgelsene, også fortjente å bli anerkjent, så i 2003 begynte saligkåringsprosessen for 124 martyrer som døde in odium fidei i Korea i alle forfølgelsene mellom 1791 og 1888, samt for p. Thomas Choe Yang-eop (1821-1861), den andre koreanske presten etter den hellige Andreas Kim Dae-gon (1821-46), som ikke døde som martyr. Ved åpningen av saligkåringsprosessene i 2003 fikk alle de 125 tittelen «Guds tjener/tjenerinne» (Servus/Serva Dei).

Den 7. februar 2014 undertegnet pave Frans dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som anerkjente de 124s død som martyrier in odium fidei («av hat til troen»), noe som ga dem tittelen «Ærverdige» (Venerabilis). Saligkåringen av de 124 ble foretatt den 16. august 2014 av pave Frans på plassen foran porten Gwanghwamun [Kwanghwamun], som er den viktigste og største porten til palasset Gyeongbokgung i Jongno-gu i Seoul. Vi har ikke funnet noen egen minnedag for disse nye salige, så foreløpig legger vi dem under 20. september, minnedagen for de 103 hellige martyrene fra 1984.

Kilder: newsaints.faithweb.com, koreanmartyrs.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 3. august 2014

 

av Per Einar Odden publisert 03.08.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:03