Den hellige Jarlath av Tuam (d. ~550)

Minnedag: 6. juni

Skytshelgen for erkebispedømmet Tuam i Irland

Den hellige Jarlath (Iarlaith; lat: Iarlathus) eller Iarlaithe mac Loga ble født på slutten av 400-tallet i Irland. Vi vet svært lite om ham, men det er en sterk tradisjon som vitner om ham. Hans far skal ha tilhørt den mektige adelsfamilien Conmaicne i Galway og hans mor var Mongfinn (The Lady of the Fair Tresses), datter av Cirdubhan fra familien Cennean.

Jarlath skal ha vært disippel av en hellig mann, som presteviet ham og hans fetter Caillin. Noen forfattere mener at denne mesteren var den hellige Benen (Benén, latinisert til Benignus), men han døde rundt 469, og da kan Jarlath neppe ha vært gammel nok til å bli presteviet. Det er trolig at disse forfatterne blander ham sammen med en tidligere Jarlath (d. ca 481), som ble omvendt av den hellige Patrick av Irland (385-461) (Pádraig) og ble den tredje erkebiskop av Armagh, etter Patrick og nettopp Benen.

Jarlath skal senere ha vært en disippel av den hellige Enda av Killeany (d. ca 530). Han grunnla et kloster i Cluain Fois [Cloonfush] tre kilometer fra Tuam (Tuaimm dá Gualann) i Connaught og ble selv abbed der. Han skal senere ha flyttet til Tuam, og han æres i Irland som grunnlegger av bispesetet der. Hans kloster hadde et høyt ry for kunnskap, og klosterskolen var svært berømt. De hellige Brendan av Clonfert (Sjøfareren) og Colman av Cloyne (av Munster) hevdes å ha vært hans disipler.

Den hellige Oengus («the Culdee») (Aengus) av Clonenaghs martyrologium Félire eller Festilogium (Félire Óengusso), sier at Jarlath var kjent for å faste, våke og pålegge seg botsøvelser. Han bøyde knærne i bønn tre hundre ganger hver dag og tre hundre ganger hver natt, og han hadde også profetiske evner. Han døde en 26. desember (eller 11. februar) rundt 550.

Jarlath ble helligkåret ved at hans kult ble stadfestet den 19. juni 1902 (gruppen «Albert, Asicus og Carthagus, biskoper, og deres 22 irske ledsagere») av pave Leo XIII (1878-1903). Hans minnedag er 6. juni og den feires over hele Irland. Det er dagen for translasjonen av hans relikvier til et kapell som var bygd på 1200-tallet til hans ære i tilknytning til katedralen i Tuam. Hans sølv- eller sølvforgylte skrin var bevart i dette kapellet i Tuam, Teampol na Scrine, til rundt 1830, men gikk da tapt. Erkebispedømmet Tuam ærer Jarlath som sin viktigste skytshelgen. 25. eller 26. desember nevnes også som en minnedag.

av Webmaster publisert 21.12.2008, sist endret 28.11.2015 - 02:56