Den salige Josef Cebula (1902-1941)

Minnedag: 28. april

Den salige Josef Cebula (1902-1941)

Den salige Josef Cebula (pl: Józef) ble født den 23. mars 1902 i Malnia i Øvre Schlesien i Tyskland (nå Polen). Han studerte til lærer i Opole da han i 1918 ble rammet av tuberkulose som ble erklært uhelbredelig. Men han kom seg uventet, og da han besøkte Maria-helligdommen Vår Frue av Piekary, som var betjent av kongregasjonen «Oblater av Den uplettede Maria» (Congregatio Missionariorum Oblatorum Beatae Mariae Virginis Immaculatae – OMI), fortalte han sin historie til p. Jan Pawolek OMI, som senere døde i Auschwitz.

P. Pawolek sendte Josef til oblatenes nylig grunnlagte gutteseminar i Krotoszyn for å studere hos oblatene. Han trådte inn i kongregasjonen, og den 5. juni 1927 ble han presteviet. Deretter underviste han ved gutteseminaret i Lubiniec, hvor han var superior fra 1931 til 1927. I 1936 ble han som 34-åring betraktet som en kandidat som provinsial, og i 1937 ble han utnevnt til novisemester for kommuniteten i Markowice. I den stillingen var han ansvarlig for den åndelige formasjonen av de nye medlemmene av kommuniteten. Det er en stilling som normalt gis til den dyktigste og mest åndelige av kommunitetens medlemmer. Han var høyt elsket av ungdommen.

Under okkupasjonen i Markowice forsvarte han modig de hellige kar i kirken mot dem som ville profanere dem. I desember 1939 fikk han beskjed om å velge ut noen brødre som skulle ødelegge de små Maria-statuene som sto ved veien, men han sa det ikke til noen. Den 4. mai 1940 ble novisene arrestert og brakt til konsentrasjonsleiren Dachau i Bayern i Tyskland, som hadde en spesiell avdeling for fengslede katolske geistlige. P. Cebula var i stand til å fortsette prestetjenesten i hemmelighet, men ble arrestert den 2. april 1941 fordi han hadde gitt de hellige sakramentene til en som var syk.

Han ble brakt til konsentrasjonsleiren Mauthausen sør for Linz i Østerrike, men der overlevde han i bare 21 dager. Siden han var prest, ble han slått, hånet og til og med gitt ordre om å henge seg selv. Deretter ble han overført til straffekompaniet. Arbeidet i dette fangekompaniet gikk ut på å bære 40-60 kg tunge steiner på skuldrene til en annen leir to kilometer unna. På veien til leiren var det en trapp med 144 trinn som ble kalt «Dødstrappen». Fangene måtte gå opp denne trappen med steinene mens de ble hånet og slått av vokterne. Noen av mennene kastet seg i desperasjon mot det elektriske gjerdet, andre hoppet i døden i steinbruddet.

P. Cebula hadde gått to turer da kreftene sviktet ham. «Da samlet han sine siste krefter og skjelte ut vokterne og SS-mennene for deres grusomhet og truet dem med Guds straff» (p. Józef Pielorz). Etter dette modige utbruddet fikk han ordre om å løpe med steinen på ryggen. Han kollapset etter femti meter nær gjerdet. Da skjøt en vokter ham i ryggen med maskingeværet, og erklærte at han «ble skutt da han forsøkte å rømme». Siden han fortsatt pustet, ble han drept med en ny skuddsalve. Hans lik ble brakt til krematoriet og kremert. Det var den 28. april 1941.

Han ble saligkåret den 13. juni 1999 av pave Johannes Paul II (1978-2005) i Warszawa som en av de 108 polske martyrer for nazismen. Gruppen har offisielt navnet «De salige Antonius Julian Nowowiejski, Henrik Kaczorowski, Anicetus Koplinski og Maria Anna Biernacka og deres 104 ledsagere». Han er nr 80 på listen. Hans minnedag er dødsdagen 28. april, mens hele gruppens minnedag er 12. juni.

av Webmaster publisert 08.07.2005, sist endret 28.11.2015 - 02:48