Den hellige Josef Im Chi-pek (1804-1846)

Minnedag: 20. september

En av de 103 Korea-martyrene.

77. Den hellige Josef Im Chi-pek [Ch'i-p'ek] ble født i 1804 i en liten landsby ved elven Han, ikke langt fra Seoul i Sør-Korea. Mens Josef var ung, døde hans mor, og hans far elsket ham svært høyt. Josef vokste opp som en god gutt. Han gikk på en tradisjonell koreansk skole i ti år for å studere kinesisk litteratur. Deretter engasjerte han seg i handel. Han var fremragende i sport, musikk, poesi, kunst og annet. Han hadde mange venner.

Hans hustru og barn var døpt, men selv pleide han å si at han ville bli døpt senere. Han likte alltid katolikkene og pleide å hjelpe dem the. Han var ikke redd for å bli forbundet med katolikker, men han var fortsatt udøpt da han ble arrestert. I 1835 meldte han seg frivillig til å bli politimann for å hjelpe katolikkene når de ble arrestert. Han beskyttet alltid katolske mennesker.

I 1846 fulgte en av hans sønner den hellige p. Andreas Kim Dae-geon (den første koreanske presten) til vestkysten av provinsen Hwanghae i Nord-Korea, og han ble arrestert sammen med p. Andreas Kim den 5. juni 1846. Da Josef hørte denne nyheten, dro han til stedet hvor hans sønn ble arrestert. Han kom dit etter at hans sønn hadde blitt sendt til fengselet i Hwanghae. Josef dro til provinsens hovedstad Haeju for å be guvernøren om at sønnen skulle løslates, men i stedet satte guvernøren også Josef i fengsel.

Mens Josef var i fengselet, fikk han en anledning til å møte to p. Andreas Kim. Josef var svært imponert over p. Kims edle personalitet, høye verdighet og dype tro, og også av det faktum at katolikkene respekterte og adlød ham. Josef bestemte seg for å bli katolikk. P. Andreas Kim sa at han skulle takke Gud for den spesielle nåde fra Ham at han var i fengsel. Josef mottok kateketisk instruksjons direkte fra p. Andreas Kim i fengselet og ble døpt av ham med dåpsnavnet Josef. Slik ble han den andre personen som ble døpt i fengselet, etter den hellige Agathe Kim A-gi (1787-1839).

Hans venner ønsket å berge hans liv og insisterte på at han skulle gi opp sin tro. Noen ganger brakte de Josefs to sønner og to svigerdøtre til fengselet for å overtale ham til å fornekte sin tro, men Josef nektet å gi etter. Den rasende politisjefen fikk hengt opp Josef opp ned og slo ham grundig. Da Josef tre måneder etter sin fengsling fikk høre at han ville bli dømt til døden, ble han svært lykkelig. Han fortalte de andre medfangene at han ville dra til himmelen først og ønske dem velkommen når de kom. En dag gjorde avhørslæreren narr av ham fordi han ikke kunne resitere De ti bud. Josef sa at selv en ignorant sønn kunne være lojal mot sin far.

Da Josef fortsatte å nekte å gi opp sin tro, brukte politisjefen en tortur hvor han ble stukket med spisse gjenstander og en tortur hvor bena ble vridd. Josef stønnet av smerte. Politisjefen sa at ham ville ta Josefs stønnende lyd som et tegn på overgivelse, så Josef sluttet å stønne. Det var forbløffende at Josef, som ikke engang var katolikk da han ble arrestert, kunne holde ut all denne smertefulle torturen og stå fast i sin tro inntil døden.

Josef Im døde den 20. september 1846 i fengselet i Seoul sammen med seks andre, de hellige Agathe Yi Gan-nan, Teresa Kim Im-i, Katarina Jeong Cheol-yeom, Susanna U Sur-im, Peter Nam Gyeong-mun og Laurentius Han I-hyeong. Ifølge statlige dokumenter (protokollen Sungjongwon) ble Josef slått til døde, men han kan også ha blitt kvalt til døde, ettersom erkebiskop Mutels vitnesbyrd sa at noen av katolikkene opprinnelig var dømt til å bli slått i hjel, men de som ikke døde, ble kvalt til døde senere. Ifølge Den hellige stols dokument ble Josef faktisk kvalt til døde etter mye tortur. Han var 43 år gammel.

Erkebiskop Gustave-Charles-Marie Mutel MEP (1854-1933) var den åttende apostoliske vikar av Korea (1890-1911) og den første apostoliske vikar av Seoul (1911-33); erkebiskop fra 1926. Da Josefs sønner gråt over sin døde far, trøstet politisjefen dem og fortalte dem at det var sett et mystisk lys som skinte over deres fars døde legeme.

Josef Im var blant de 79 som døde i forfølgelsene mellom 1839 og 1846 som ble saligkåret den 5. juli 1925 av pave Pius XI (1922-39). 24 martyrer som døde mellom 1861 og 1867, ble saligkåret i 1968 av den ærverdige pave Paul VI (1963-78). Hele gruppen ble helligkåret den 6. mai 1984 på Yeouido Plaza (fra 1999 Yeouido Park) i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Deres minnedag i den romerske generalkalenderen er 20. september.

Kilder: Attwater (dk), Attwater/Johannes, Attwater/Cumming, Farmer, Lodi, Butler, Benedictines, Chenu, Kværne/Vogt, cbck.or.kr, newsaints.faithweb.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 6. april 1999

av Webmaster publisert 06.04.1999, sist endret 28.11.2015 - 02:48