Den salige Josef Gregor Hernández Cisneros (1864-1919)

Minnedag: 26. oktober

Den salige Josef Gregor Hernández Cisneros (sp: José Gregorio) ble født den 26. oktober 1864 i Isnotú i staten Trujillo vest i Venezuela. Isnotú var navnet på en av de tolv delene av Escuquey-nasjonen. På det tidspunktet var Isnotú hovedstaden i kommunen Libertad i distriktet Betijoque, nå i kommunen Rafael Rangel (oppkalt etter en student av Josef Gregor) og det sivile sognet José Gregorio Hernández. Isnotú er en liten og stille by ved foten av de venezuelanske Andesfjellene, rundt 43 mil vest for hovedstaden Caracas, sivilt sogn i 1857 og kirkelig i 1867. Isnotú var da bare en liten landsby med beskjedne hjem gruppert rundt to gater. Hovedgaten var 1700 meter lang og åtte meter bred, og den andre var 600 meter lang og syv og en halv meter bred. Byen Isnotú ligger 850 meter over Maracaibosjøen.

Dagens Isnotú ser helt annerledes ut enn på Josef Gregors tid, siden fremgangen for lengst har nådd denne avsidesliggende Andes-regionen med produksjon av sukkerrør, kaffe, bananer, mais, bønner, skog og andre eiendommer, og dessuten er nå et viktig element i regionens økonomi den uopphørlige pilegrimsstrømmen til Josef Gregors hjemby. Året før Josefs fødsel var den føderale krigen avsluttet. En høyt dekorert general ved navn Antonio Leocadio Guzmán grep etter noen år makten for å utøve den etter sine innfall og til sin fordel i tyve år. Han forfulgte Den katolske kirke og fremmet frimureriet. Ved hans diktat ble klostrene i Venezuela stengt, blant dem Regina Angelorum i Trujillo og Clarisas i Mérida, hvor to tanter av Josef Gregor på farssiden var nonner.

Benigno og Josefa, dr. Hernández’ foreldreTil denne lille regionen, på flukt fra den føderale krigen, ankom i 1862 Don Benigno Hernández Manzaneda (født Miguel Febres-Cordero Benigno), innfødt i Boconó, men bosatte seg i Pedraza i staten Barinas, hvor kjæresten Josefa Antonia Cisneros Mansilla var fra. Han var av colombiansk avstamning, mens hun var av spansk opprinnelse. Hun fulgte ham på flukten og de ble gift i sognekirken San Juan Bautista i Betijoque den 2. oktober 1862, som registrert i ekteskapsboken nummer 4, år 1862. Josef var den eldste overlevende av deres syv barn.

I mai 1863 ble María Isolina født, men hun døde syv måneder gammel. Hun ble etterfulgt av Josef Gregor. I mai 1866 ble María Isolina del Carmen født. Hun skulle gifte seg med Juan Carvallo, sønn av Benignos rådgiver og venn, Inocencio Carvallo. Hun døde i august 1922 uten å etterlate seg barn. I september 1867 ble María Sofía født. Hun giftet seg med Temístocles Carvallo Hidalgo, også sønn av Inocencio Carvallo. De fikk barna José Temístocles (individuelt medlem på stol nummer xv i la Academia Nacional de Medicina i 1928, visepresident 1944-46), Inocente, René, Blanca, Margot og Julieta. María Sofía døde i mai 1898. Etter henne ble César Benigno født i august 1869. Han giftet seg med Dolores de Jesús Briceño, og de fikk seks barn: Benigno María, María Luisa, Benjamín del Carmen, Alfredo, Ernesto og Ángela. Han døde i september 1943. Den siste sønnen, José Benjamín Benigno, ble født i september 1870 og døde ugift i august 1894. Til slutt ble Josefa Antonia født i august 1872, og hun døde i januar 1907, også ugift. Så av de syv søsknene var det bare tre som giftet seg og bare to av dem fikk barn, seks hver.

Den lille landsbyen hadde et svært beskjedent kapell med vegger av flettverk med påklint leire og et tak av palmegrener, bygd av señor Juan Antonio Chuecos i 1847, men da de ikke hadde sin egen prest, ble kapellet betjent av nabosoknepresten. Til dette fattigslige kapellet gikk gutten Josef Gregor hver dag for å be til bildet av Vår Frue av Rosenkransen.

KonfirmasjonsbildeJosef Gregor Hernández Cisneros ble døpt den 30. januar 1865 av p. Victoriano Briceño, ikke i kapellet i Isnotú, kanskje på grunn av dets falleferdige tilstand, men i den gamle kirken Templo Colonial i Escuque (nå: Iglesia Parroquial del Niño Jesús), og hans faddere var Tomás Lobo og Perpetua Enríquez. Døpefonten som ble brukt i seremonien, er bevart. Han ble konfirmert den 6. desember 1867 i kirken San Juan Bautista i Betijoque av biskop Juan Hilario Bonet (1799-1873) av Mérida (1842-73). P. Francisco de Paula Moreno var hans fadder ved konfirmasjonen. Fra denne handlingen finnes det første fotografiet av Josef Gregor Hernández: en robust, smilende gutt, kledd i en svært fasjonabel ny drakt, stående på en stol.

Det var barnepiken Juana Viloria, datter av en ydmyk familie i byen, som tok seg av barnet og lekte med ham. Hans mor og hans tante María Luisa hadde en stor andakt for Vår Frue av Mercedes, St Josef og Jomfruen av Rosenkransen, og de lærte ham også andakt for disse påkallelsene. De tok ham ofte med til kirken, besøkte vennlige familier og møtte syke og kom med oppmuntrende og trøstende ord.

På sin mors side var Josef Gregor i slekt med kardinal Francisco Jiménez de Cisneros (1436-1517), bedre kjent som kardinal Cisneros, som var skriftefar for Guds tjenerinne dronning Isabel la Católica. Han var grunnlegger av universitetet i Alcalá og en stor forkjemper for kulturen i sin tid. På farssiden var han gjennom slektslinjen til en tipp-grandonkel i slekt med den hellige Francisco Alois Febres Cordero Muñoz (ordensnavn Mikael; sp: Miguel) (1854-1910), som tilhørte instituttet Brødre av de kristne skoler (Institutum Fratrum Scholarum Christianarum – FSC), som også kalles De la Salle-brødre. Han var en fremtredende lærer og forfatter, medlem av Det ecuadorianske språkakademiet og korrespondent av la Real Academia de la Lengua Española. Bror Miguel var biolog, i likhet med Josef Gregor en polyglott, humanist, forfatter av tekster for videregående opplæring under det litteræræ pseudonymet GM Bruño, som skrev en berømt geometribok som skulle bli svært nyttig for en hel generasjon studenter.

Den føderale krigen, en geriljaborgerkrig, var offisielt avsluttet i 1863 med undertegnelsen av den såkalte Tratado de Coche, men i flere år gjorde etterkrigstidens bakrus Venezuela til et langsomt mørkeland med mye sosial fiendtlighet, politiske overgrep og lovbrudd av alle slag, inkludert mot grunnloven, og med lovløse geriljabander som besto av kriminelle som drev med plyndring. Resultatet av denne galskapen var tusenvis av døde og skadde, sult, total ødeleggelse, ekstrem tilbakeståenhet og ustabilitet. Miljøet under den føderale krigen skulle prege Josef Gregors personlighet, da hans familie led direkte under denne terroren.

Byste av Josef Gregor Hernández Cisneros i hans fødebyJosef Gregor tilbrakte hele sin barndom i sin hjemby, hvor hans mor viet seg til husarbeid. I 1864 var Isnotú en by med ydmyke mennesker som beskjeftiget seg med jordbruk eller vedhogging. Josef Gregors familie hadde en litt høyere stilling i byen, siden Don Benigno eide sin egen virksomhet. For å etablere et levebrød, kjøpte Don Benigno Hernández et gammelt hus i Isnotú som i flere år hadde tjent som vertshus for muldyrdrivere og reisende som passerte gjennom stedet. I dette huset gjorde han alt han kunne for stabiliteten i den voksende familien, og for å forsørge dem opprettet han en butikk med tørrvarer, mat og apotek. Siden han var svært organisert, kreativ og bestemt, utviklet selskapet seg raskt, og på grunn av mangfoldet av varer oppnådde han et ganske stort klientell for den tiden. Der kunne kundene få kjøpt alt som folk trengte i hverdagslivet i den øde provinsen, alt fra matvarer, salt og pepper til såper, klær og parfyme. Han la sin virksomhet til et passende punkt ved et strategisk veikryss, hvor folk og flokker passerte, dro til eller kom fra Maracaibo, Gibraltar, Moporo, Sabana de Mendoza, Betijoque og Motatán de Agua.

Han hadde solide forretningsforbindelser med prestisjefylte firmaer i Maracaibo, inkludert selskapene Blohm, Manuel Dagnino og Münch van Dissel. I 1872 hadde han en kapital på mer enn 50 000 pesos, som på den tiden og det stedet utgjorde en liten formue. Derfor hadde ikke Josef Gregor en barndom i fattigdom, selv om enkelheten til den strenge kristendommen i familien ikke tillot noen overflod. Ved siden av butikken var hans far spesielt interessert i medisiner, spesielt urtemedisiner. På grunn av fraværet av en lege på stedet, tydde lokalbefolkningen til ham, som stilte en diagnose og preparerte det medikamentet som den syke trengte. Faren hjalp til uansett hvor han kunne for sitt samfunn i disse henseender, og derfor ble han ansett som en ærlig mann med nyttig sosial følsomhet, og hos moren fant de samme menneskene en betimelig gavmildhet for sine mange ulykker.

Josef Gregors mor døde den 18. august 1872, da han var nesten åtte år gammel. Han ble igjen tatt vare på av sin tante María Luisa. Hans mor etterlot en åndelig arv til sin sønn i form av en sammenhengende religiøs lære, som førte ham nærmere Gud gjennom bønn, katekismen og en begynnende tro som var forankret i følelsen og utøvelsen av nestekjærlighet.

Hans far Benigno giftet seg på nytt etter fire år som enkemann den 16. november 1876 i Boconó med María Ercilia Escalona Hidalgo, som han fikk seks barn med: María Avelina, født i november 1877 i Isnotú, som døde ugift i juli 1925 i Caracas. Pedro Luis ble født i desember 1878, og han døde også ugift i mars 1918 i Caracas. Angela Meri ble også født i Isnotú i mars 1880, og hun døde ugift allerede i februar 1904 i Caracas. Sira María ble født i februar 1882 og ble klausurert dominikansk nonne med navnet sr. María Magdalena, og hun ble til slutt priorinne i for Rosenkransklosteret til De dominikanske mødrene i Puerto España i Trinidad. José Benigno, født i september 1884, giftet seg i juni 1931 med Anita Espinal Sandoval, og de fikk en datter ved navn Josefina. Han døde i desember 1937. Hercilia del Carmen, født i februar 1887, som giftet seg med Francisco Sálvano Briceño, som hun fikk tre barn med: José Luis, Gustavo og Sálvano, som døde i april 1925. Av de seks søsknene giftet bare to seg, en sønn som fikk en datter og en datter som fikk tre sønner.

For familien representerte faren autoritet og respekt, barna skyldte ham udiskutabel lydighet. Fra sin far arvet Josef Gregor en fast karakter, utholdenhet og besluttsomhet for den daglige kampen, en streng oppfyllelse av sine plikter og forpliktelser, forsiktighet og rettferdighet slik at han skulle bli en god mann. I en alder av tretten år fortalte Josef Gregor sin far om sitt ønske om å studere jus og bli advokat, men han overtalte sønnen til heller å satse på en karriere innen medisinen. Fra det øyeblikket anså sønnen medisinen som sitt kall, kanskje fordi han så på det en måte å uttrykke sin naturlige tilbøyelighet til å hjelpe andre. Og i tillegg hadde Josef Gregor kanskje arvet noen av sin fars legende evner.

Josef Gregor var slank, knapt 1,60 høy, med hvit hud som var litt solbrun. Han hadde et livlig, klart og gjennomtrengende blikk, hans mørke øyne visste hvordan de skulle se rett frem og inspirere tillit. Han hadde tynne lepper, en klar panne, en profilert nese, et litt ovalt ansikt og et velformet hode, myke hender og et imøtekommende, passende smil. Han var villig til å gjøre det bra, og han var storsinnet og selvoppofrende.

Josef Gregors første lærer var Pedro Celestino Sánchez, som drev en privatskole i Isnotú. Før sitt medisinstudium måtte gutten forberede seg til sitt baccalaureat (studenteksamen), så denne læreren ba guttens far om å sende sønnen til landets hovedstad. Så i 1878, da Josef Gregor var knapt 13 ½ år gammel, begynte han på den lange og harde reisen fra Trujillo i Andesfjellene til hovedstaden Caracas. Fra Isnotú dro han via Betijoque, Sabana de Mendoza, Santa Apolonia og La Ceiba på et muldyr, over innsjøen til Maracaibo og deretter til sjøs til Curaçao, Puerto Cabello og La Guaira, og fra denne havnen reiste han med tog til hovedstaden.

Han begynte på Colegio Villegas, en av landets mest prestisjetunge skoler på den tiden, som ble drevet av dr. Guillermo Tell Villegas. Han og hans hustru Pepita Perozo de Villegas hadde ansvaret for skolen, og de fikk stor hengivenhet for den nye studenten. Opprinnelig bodde Josef Gregor på et rom på den samme skolen. Det varte ikke lenge før studentens kvaliteter var åpenbare, og Josef Gregors alvorlige karakter skilte seg ut blant hans jevnaldrende. Disse karakteristika gikk ikke ubemerket hen hos skolens rektor, som kort tid etter utnevnte ham til inspektør for å sikre opprettholdelse av disiplin på skolens område.

Under oppholdet på skolen ble den unge Josef Gregor en god venn av direktøren og hans hustru. I følge dr. Villegas var «Josef Gregor lite tilbøyelig til å leke med klassekameratene, men foretrakk å tilbringe fritiden i selskap med bøker». I løpet av årene på Colegio Villegas oppnådde Josef Gregor alltid de beste karakterene, vant utmerkelser og priser og ved flere anledninger medaljer for flid og god oppførsel. Derfor ble han bedt om å være lærer i regning for studentene i det første året. Mellom 1878 og 1882 gikk Josef Gregor på denne forberedende og filosofiske skolen, og i 1882 ble han uteksaminert med et baccalaureat i filosofi (bachelorgrad). Han hadde allerede lest Plutark, Kempis og helgenbiografier.

Etter bachelorgraden ble den syttenårige Josef Gregor opptatt på Universidad Central de Venezuela (UCV) i Caracas, den beste utdanningsinstitusjonen i landet, for å begynne på sine medisinstudier. Han retter tankene sine langs biologiens stier, og det var ingen som stoppet ham, han studerte glupsk, som om han ble drevet av en indre kraft. Han kom til å ha en leksikologisk kultur, han var lærd og klok og hadde en sterk disiplin. Han snakket, i tillegg til morsmålet spansk, engelsk, tysk, fransk, italiensk, portugisisk, han talte flytende latin, og hadde kunnskap om hebraisk. Han var musiker, filosof og hadde også dyp kunnskap om teologi.

I de to første årene av sine universitetsstudier fortsatte han å bo på Colegio Villegas, hvor han fremdeles hadde stillingen som inspektør og hvor han ble behandlet som et familiemedlem. Men i 1884, da han begynte på det tredje året med medisin, forlot han Colegio Villegas for å bo i et rom som han leide av ektefellene Margarita Patria og Germán Puyou i hus nummer 3 fra Madrices til Ibarra. Samme år, mens han var i det tredje året med medisin, møtte han to av sine beste venner som skulle ha mye å gjøre med hans liv. Deres vitnesbyrd skulle ha en stor verdi for hans biografer. I løpet av sine seks år på UCV ble han beskrevet av sine professorer som en student med fremragende akademiske prestasjoner og holdning. Han hadde som lærere blant annet Adolfo Ernst og Adolfo Frydensberg. Han tok også et kurs i homeopati ved lærestolen for intern patologi holdt av dr. Manuel Porras, grunnlegger av homeopatiske studier i Venezuela.

I Josef Gregors universitetsstudier ble han bedømt etter disse aspektene: flid, prestasjon, god oppførsel og oppmøte. Han oppnådde i nesten alle fagene i de seks studieårene karakteren fremragende, og han var den fremste studenten i medisinstudiet. Dette ble kombinert med det han hadde lært i barndommen i Isnotú. I tillegg til sine medisinstudier ga han private leksjoner for å hjelpe seg selv og sine kolleger. Han lærte å lage herreklær fra en venn som var skredder og laget sine egne klær. Han var overbevist om at: «Hos mennesket er plikten årsaken til retten, slik at mennesket har plikter fremfor å ha rettigheter».

Dr. Hernández i legefrakkHan ble den 29. juni 1888 uteksaminert som lege ved UCV med doktorgraden i medisin. Hans avhandling ble forsvart for en jury og han presenterte den i to deler: La doctrina de Laennec («Laennecs doktrine») og La Fiebre Tifoidea en Caracas («Tyfoidfeberen i Caracas»), begge relatert til bakteriesykdommer, et felt hvor han ville fokusere sin medisinske profesjon på. Den omtalte Laennec er René Theophile Hyacinthe Laënnec (1781-1826). Dr. Hernández regnes som grunnlegger av bakteriologien i Venezuela. Allerede da hadde han umåtelige kunnskaper.

Han flyttet for å praktisere medisin i hjembyen Isnotú, men ikke uten å først opprette et lite midlertidig kontor i Caracas til karrieren som lege. I 1888 tilbød rektoren ved UCV, Dominici, å hjelpe Josef Gregor økonomisk med å opprette et kontor i Caracas, en gest han takket for med disse ordene: «Hvor høyt jeg setter pris på din gest, dr. Dominici! Men jeg må fortelle deg at min plass ikke er her. Jeg må dra til min by. Det er ingen leger i Isnotú, og min plass er der, hvor min mor ba meg komme tilbake en dag for å lindre smertene til de ydmyke menneskene i vårt land. Nå som jeg er lege, innser jeg at min stilling er der blant mine».

Josef Gregor dro til Isnotú i august 1888. Fra Betijoque skrev han den 18. september 1888 til vennen Santos Dominici i Caracas: «Alle mine pasienter har fått meg til å føle meg bra, selv om det er så vanskelig å helbrede folket her, fordi du må kjempe med bekymringer som har dype røtter: de tror på remedier som brukes ved å si mystiske ord: kort sagt er klinikken svært fattig: alle lider av dysenteri og astma, og en eller annen er syk med tuberkulose eller revmatisme. Apoteket er forferdelig». Dr. Hernández bodde i Isnotú til 30. juli 1889, etter å ha arbeidet fortløpende blant de tre venezuelanske andinske delstatene (Trujillo, Mérida og Táchira), og dro til byene for å etablere et senter for permanent utøvelse av sitt yrke.

Han tenkte at han fra sin hjemby Isnotú kunne gjennomføre en rekke utforskende turer til befolkningen i regionen, finne et sted å bosette seg for å starte en privat medisinsk praksis og få sin egen inntekt. I regionen begynte han en uavhengig praksis, langt fra lærernes veiledning, og hans endelige aspirasjon var å reise til Paris. I et brev til Santos Dominici i 1888 skrev han: «Her har jeg hatt flere pasienter, et tilfelle av abort i juli hvor blødningen ikke hadde stoppet. Hun er utenfor fare nå fordi blødningen stanset for tre dager siden. Jeg har hatt to tilfeller av akutt dysenteri, og selv om de har blitt litt bedre, fremdeles ikke har det bra. Jeg har også hatt et tilfelle av tuberkulose. Det gir meg håp om å kunne skaffe nok penger. Far sier at han tror at jeg vil tjene mer enn tre tusen pesos som jeg legger som en uunnværlig beløp for å kunne være litt tid i Paris».

Han gikk langs dyrenes opptråkkede stier og foretok hjemmebesøk til hest. Han gikk mellom Betijoque og Isnotú og så til syke mennesker. I sin tilnærming til medisinsk praksis hadde han en klar bevissthet om sine begrensninger og av behovet for å fortsette å studere, spørre og søke svar, i en læringsprosess som var konstant for ham fra begynnelsen. Han fikk informasjon fra Caracas, Dominici. Han praktiserte i syv måneder mellom byene Isnotú og Betijoque og i nærliggende landsbyer. Han sto overfor farer som takket være hans vilje og personlige kontroll ikke hindret ham i å oppfylle plikten til å hjelpe pasientene. Han besøkte Valera, Mucuchies og Mérida, han var i Colón i staten Táchira.

En dag kom Josef Gregor tilbake fra San Cristóbal og Mérida for å snakke med sin far om sine intensjoner, og der fant han et brev fra sin lærer, Calisto González, som sa at han hadde anbefalt dr. Hernández til republikkens president, Juan Pablo Rojas Paúl, om et stipend for å reise til Paris for videre studier i visse eksperimentelle fag (mikroskopi, bakteriologi, histologi og eksperimentell fysiologi) og dermed bidra til moderniseringen av venezuelansk medisin, fordi han mente at han oppfylte vilkårene for et slikt oppdrag, og at han skulle flytte til Caracas og være villig til å fortsette til Europa.

Den venezuelanske regjeringen tildelte dr. Hernández et stipend for at han kunne fortsette sine studier i Europa. Han reiste til Paris, men den eksakte datoen for hans ankomst dit er ukjent. Men vet at vel ankommet Paris kastet ikke Josef Gregor bort tiden med forfengelig underholdning. I stedet viet han all sin innsats til å studere, eksperimentere og utøve sitt yrke på sykehusene i byen, og øke sine kunnskaper gjennom direkte kontakt med noen av de beste klinikerne blant franske forskere på den tiden.

Det er kjent at han allerede i november 1889 studerte ved laboratoriene til Charles Robert Richet, professor i eksperimentell fysiologi ved det medisinske fakultetet i Paris. Han hadde vært en samarbeidspartner av Étienne Jules Marey og en disippel av Claude Bernard, berømt for den eksperimentell medisinen i Frankrike. I Mathias Duvals laboratorium studerte dr. Hernández flittig, blant annet områdene mikrobiologi, normal histologi, patologi, bakteriologi, embryologi og eksperimentell fysiologi. Sammen med Mathias Duval lærte han histologiske og embryologiske teknikker.

En annen som bidro til hans formasjon, var Isidor Strauss, som hadde vært en disippel av Émile Roux og Charles Chamberland, som på sin side var en disippel av Louis Pasteur, alle forløpere for bakteriologien. Dr. Strauss tildelte ham en medalje, en symbolsk pris for den beste studenten han noensinne hadde hatt i den spesialiseringen. I dr. Strauss’ laboratorium viet han seg til bakteriologisk forskning, og han gjennomførte et vellykket originalt eksperiment med kjemisk vaksine. Han fikk også innblikk i de kompliserte akademiske studiene ved det berømte Pasteur-instituttet. Det er ikke tilfeldig at han senere ble kalt en «venezuelansk Pasteur», for det var han som satte fart på utviklingen av den medisinske vitenskapen i Venezuela, fremfor alt i slike på den tiden lite studerte området mikrobakteriologi. Disse årene i den franske hovedstaden skulle vise seg svært positive for hans videre utvikling som profesjonell og som en konsekvens av dette også avgjørende for utviklingen av moderne medisin i Venezuela.

I 1891 var Josef Gregor allerede kjent med den siste vitenskapelige utviklingen i den franske hovedstaden, så han gjorde avtaler med Venezuelas Ministro Plenipotenciario (statsråd med alle fullmakter) i Paris og med Tysklands ambassadør for å reise til Berlin for å fortsette sine studier i patologisk histologi. I motsetning til det Josef Gregor forventet, fant denne turen ikke sted, selv om stipendet som opprinnelig ble tildelt, også inkluderte de nevnte studiene i den tyske hovedstaden.

Imidlertid gjorde den venezuelanske regjeringen, informert om fremskrittene som ble oppnådd av Josef Gregor i Paris, ham ansvarlig for kjøpet av alle nødvendige instrumenter for å opprette et eksperimentelt laboratorium for fysiologi, som etter presidentens ordre måtte etableres el Gran Hospital Vargas i Caracas. Josef Gregor mottok en offisiell kommunikasjon om nevnte utnevnelse undertegnet av ministeren for offentlig utdannelse. Straks begynte han å lage en oversikt over hva laboratoriet skulle ha, og beregne det nødvendige budsjettet for det. Han tok laboratoriet ved fakultetet for medisin i Paris som modell. Datoen da den unge legen forlot Frankrike er ikke kjent, men 24. august samme år var Josef Gregor etablert i Caracas.

Under oppholdet i den franske hovedstaden kjøpte Josef Gregor en fiolin som han sporadisk spilte på. Denne fiolinen, som hadde mottatt gullmedaljen ved Den universelle utstillingen i Paris i 1889, skulle følge ham til han dro til karteuserklosteret i Farneta i 1908, da han ga den til sin nevø Benigno.

Men en alvorlig hendelse skulle overskygge den triumfen som Josef Gregor mente å kunne utvikle sin fagkunnskap i den franske hovedstaden til. For den 8. mars 1890 døde hans far, Don Benigno Hernández Manzaneda. Josef Gregor ble overveldet av sorg for ikke å ha vært sammen med faren i dennes siste øyeblikk, og han utnevnte sin svoger Temístocles Carvallo som sin advokat for de juridiske spørsmålene han måtte håndtere som eldste sønn. Med en ny sjenerøs gest ga Josef Gregor hele sin arv til sine nevøer, sønner av søsteren Sofía og Temístocles Carvallo.

Etter å ha fullført studiene, vendte dr. Hernández i 1891 tilbake til Venezuela via Madrid, hvor han deltok i klasser med Santiago Ramón y Cajal. Da han kom tilbake til Caracas, viet han seg til installasjonen av det eksperimentelle fysiologilaboratoriet som han fikk i oppdrag å kjøpe i Paris. Han grunnla Instituttet for eksperimentell medisin, et laboratorium ved Hospital José María Vargas, hvor han virket som ledende lege. Noen få uker senere, i begynnelsen av november 1891, utstedte republikkens president et dekret hvor studiene i normal og patologisk histologi, eksperimentell fysiologi og bakteriologi ble etablert ved UCV i Caracas. Dagen etter proklamerte ministeren for offentlig utdannelse at Josef Gregor var utnevnt til professor i disse fagene, og han regnes som den egentlige grunnleggeren av disse lærestolene. Faktisk hadde de blitt skapt spesielt for ham, siden han var den eneste som virkelig var kvalifisert til å fylle dem på den tiden. Dette var de første slike lærestoler som ble grunnlagt i Amerika, og de gjorde Josef Gregor til en ekte forløper for disse vitenskapelige fagene i Venezuela.

Josef Gregor viste et uvanlig eksempel på selvfornektelse ved å utføre sitt arbeid morgenen etter utnevnelsen, og han avla ed som professor for universitetets rektor den 16. november 1891. Den offisielle anerkjennelsen av dr. Hernández’ vitenskap, lagt til den moderne kunnskapen og den verdifulle opplevelsen han hadde tilegnet seg i Europa, garanterte ham en gunstig mottakelse i de profesjonelle og aristokratiske kretsene i Caracas. Men i tillegg til disse ubestridelige egenskapene var det, ifølge mange, hans elskverdige og forståelsesfulle karakter som umiddelbart vant ham en omfattende pasientliste fra alle sosiale lag i hovedstaden.

Etter dr. Santos Aníbal Dominici oppfatning, «kom han med sin vitenskapelige validering innen få uker etter sitt medisinske inngrep». Overbevist om hans ekspertise og hans profesjonelle effektivitet, var det mange leger i Caracas som ikke nølte med å konsultere ham, selv ved foten av sengen til sine egne pasienter. Etter en viss tid begynte noen eldre leger å overføre pasientene til ham, og dr. Hernández hadde en av de største pasientlistene i Caracas på den tiden. De moderne metodene han brukte når han stilte diagnoser, og riktigheten av disse, ga hans faglige mening en ubestridelig gyldighet.

Maleri av Josef Gregor Hernández av kunstneren Ivan Belsky © tiwy.com Dr. Hernández var med og fremmet fornyelsen og fremgangen for venezuelansk medisin. I tillegg fikk han med midler fra den venezuelanske staten ansvaret for å skaffe den nødvendige litteraturen til de nye lærestolene ved UCV. Han skal ha vært ansvarlig for innføringen av mikroskopet i Venezuela, som han også studerte bruken og driften av. Han perfeksjonerte bruken av mikroskopet på en vitenskapelig måte. I 1904 gikk han inn som individuelt medlem i Det venezuelanske akademiet for medisin som en av dets grunnleggere, på stol nr. xxviii. Han var en av de første 35 medlemmene. Etter to mislykkede forsøk på å prøve sitt ordens- og prestekall, gikk han tilbake til sine profesjonelle aktiviteter innen undervisning og akademia i Venezuela. Han fortsatte med undervisning og sitt akademiske arbeid til sin død i 1919.

Han var også grunnlegger av lærestolen for bakteriologi, den første i denne disiplinen i Amerika. Han var også den første i Venezuela som ga ut et verk i denne disiplinen (Elementos de Bacteriología, 1906). Han skrev også om angina pectoris av ondartet natur sammen med Nicanor Guardia, og i 1893 publiserte han artikler i flere utgaver av Gaceta Médica. I tillegg til elleve publiserte arbeider samt to som ikke ble publisert innen det vitenskapelige feltet, skrev han fem litterære verk. Et av dem, La verdadera enfermedad de Santa Teresa de Jesús («Den virkelige sykdommen til den hellige Teresa av Ávila»), skrevet i 1907, ble etterlatt uferdig. de andre, El Sr. Nicanor Guardia (1893), Visión de arte (1912), En un vagón (1912) og Los maitines (1912), ble publisert i Cojo Ilustrado.

Han regnes som drivende kraft og pioner innen vitenskapelig og pedagogisk undervisning i Venezuela, basert på forklarende leksjoner med observasjon av vitale fenomener, systematiserte eksperimenter, viviseksjonspraksis og laboratorietester. Han farget og dyrket også mikrober og gjorde Virchows celleteori kjent. På den andre side er hans aspekter som fysiolog og biolog enestående, og han hadde inngående kjennskap til fysikk, kjemi og matematikk, grunnleggende vitenskaper og den grunnleggende basis som all animalsk dynamikk hviler på.

Dr. Hernández fremmet den kreasjonistiske tese om livets opprinnelse. «Jeg er en kreasjonist», sa han. Han hadde en berømt kontrovers med Razetti, forsvarer av evolusjonslæren. Han mente at akademiet ikke burde vedta noen hypotese, fordi historien lærer at «å vedta ved de vitenskapelige akademiene den ene eller den andre hypotesen som et prinsipp for doktrinen, langt fra å favorisere, hindrer de vitenskapens fremskritt betydelig». Hernández kunne knapt benekte evolusjonsprinsippet. I sitt begrep om universet innrømmer han det, men i harmoni med ideen om Gud. Til tross for forskjellige ideer opprettholdt legene Razetti og Hernández et nært vennskap og gjensidig forståelse. Den berømte Razetti uttrykte seg om sin kollega på denne måten «... til tross for at dr. Hernández og jeg tilhører diametralt motsatte filosofiske skoler, har et oppriktig vennskap alltid forent oss, og jeg har alltid vært glad for å kunngjøre de ubestridelige fortjenestene han besitter som lærer, som vitenskapsmann og som borger av ulastelig oppførsel».

De samtidige venezuelanerne verdsatte Josef Gregor Hernández ikke bare for hans bidrag til medisinen som begynte å blomstre på den tiden, men fremfor alt for hans menneskekjærlighet, oppriktighet og hans sjels åpenhet. Han skyndte seg for å hjelpe med en gang han ble tilkalt og stilte aldri noen spørsmål om hans legetjenester ville bli betalt for eller ikke. Han gjorde aldri forskjell på rike og fattige pasienter, men han var ofte sett i de fattige jordbruksarbeidernes områder.

Livet til «de fattiges lege» var knyttet til Den katolske kirke med svært tette bånd, for dr. Hernández var en svært from mann. Ifølge noen av hans biografer hadde han pleid et prestekall fra ung alder sammen med sitt kall til medisinen. Prestekallet hadde utviklet seg på en rolig måte og alltid stått i skyggen av hans profesjonelle glød. Josef Gregor ble sjelden hørt komme med religiøse kommentarer, i den grad en av hans nære venner, Pedro César Dominici, ble svært overrasket da vennen ved en anledning, mens han snakket om presteskapet, avslørte for Pedro at han tilhørte til en legorden. Til tross for denne diskresjonen om sitt kall og sin tro, økte hele tiden hans ønske om å gi seg helt til Gud. I 1907, etter å ha brakt alle sine slektninger til Caracas, og etter å ha sendt brødre og nevøer til hovedstaden, følte Josef Gregor at han hadde oppfylt sine familieforpliktelser. Og siden han allerede var pensjonert fra sin stilling som universitetsprofessor, og også hadde gitt verdifulle bidrag til venezuelansk og verdens medisin med sitt vitenskapelige arbeid, mente han at hans plikter overfor landet og vitenskapen også hadde blitt oppfylt, slik at det da var mulig for ham å følge sitt lenge forsinkede religiøse kall.

Hans åndelige veileder i mange år var erkebiskop Juan Bautista Castro (1846-1915) av Caracas (1904-15), primas i Venezuela. Han rådet ham til å fortsette sitt arbeid som lege og lærer og minnet ham på hvor nyttig han fortsatt kunne være for sitt land og verden. Han stimulerte ham på følgende måte: «Sett ditt kall i den ene vektskålen og Venezuelas behov i den andre, oppfordret i dag mer enn noen gang av eksemplariske menn som deg. Du trofaste bøy deg, se Guds vilje og følg den».

Josef Gregor hadde tenkt grundig gjennom dette spørsmålet og sto fast ved sitt forsett, og etter mye diskusjon godkjente erkebiskopen endelig den unge mannens kall. Han sendte et anbefalingsbrev datert 6. oktober 1907, hvor han gikk god for Josef Gregors seriøsitet og ba prioren i klosteret Santo Spirito i Farneta nær byen Lucca i Italia om at Josef Gregor ble opptatt i dette klosteret. Kandidaten selv sendte også et brev til prioren. Klosteret tilhørte karteuserordenen (Ordo Cartusiensis – OCart), som også kalles San Bruno-ordenen etter sin grunnlegger, den hellige Bruno Karteuseren (ca 1030-1101). Karteuserne er Kirkens strengeste orden. Farneta ble sete for moderklosteret etter at alle ordener ble kastet ut av Frankrike, og dermed ordenens moderkloster fra 1903 til 1940. Josef Gregor ble akseptert, og han kunne legge ut på den lange reisen til Italia.

Den 16. juli 1908 ankom Josef Gregor endelig karteuserklosteret (sp: Cartuja; it: Certosa; fr: Chartreuse; eng: Charterhouse) Spirito Santo i Farneta, en del av kommunen Montefiorino i provinsen Modena i regionen Toscana i Italia, like nord for Lucca. Forberedelsene til hans opptak besto av en ny undersøkelse av hans kall, som skulle vare i flere dager. I disse dagene ble den håpefulle aspiranten instruert om detaljene i hans fremtidige liv og alle detaljene i ordenen han skulle tre inn i, samtidig som det ble sjekket om kallet hans var rent religiøst, eller om det bare var en midlertidig reaksjon i møte med ugunstige omstendigheter i denne verdens omskiftelige liv.

Da hans kall var bevist, vasket novisemester p. Etienne hans føtter, en seremoni før han ble mottatt i cellen til ordenens prior. Denne vasken av kandidatens føtter symboliserer at novisen når han trer inn i klausuren, må etterlate seg «århundrets støv» og konsekrere sitt liv til bønn og andakt. Perioden som postulant skulle vare i en måned. I denne perioden hadde den fremtidige novisen en svart kappe over sine sivile klær mens han fulgte karteuserne i all deres klostervirksomhet. I den tiden hadde novisemester p. Etienne ansvaret for å instruere ham i oppgavene som ville være hans daglige arbeid med en gang han ble akseptert i ordenen.

På slutten av denne måneden som postulant, ble nok en gang Josef Gregors vilje og kall prøvd, og da han var overbevist, foreslo prioren for kommunitetens brødre at postulanten skulle ikles ordensdrakten. I kapittelsalen i karteuserklosteret knelte Josef Gregor for priorens føtter, og med sine hender i hans svarte han på spørsmålene som prioren stilte ham på latin. Da utspørringen var avsluttet, skulle brødrene stemme om de aksepterte Josef Gregor som en karteuser, mens den fremtidige novisen trakk seg tilbake til kapellet og ventet på resultatet. Avstemningen ville være privat og hemmelig. Hver bror måtte plassere et svart eller et hvitt korn i en urne for å vise sin mening angående den nye novisens inntreden i ordenen.

Da kornene ble talt, ble det funnet et flertall av hvite korn, og Josef Gregor ble ført tilbake til kapittelsalen, hvor han måtte høre på en ny tale fra p. prior. Josef Gregor gjentok på kne sin forespørsel om å få tre inn i ordenen, og p. prior svarte: «I Guds og Ordenens navn, og i mitt og mine brødres navn, opptar jeg deg blant oss. Jeg minner deg om at inntil dine løfter er du fri til å trekke deg, men også vi fra vår side kan si farvel hvis din oppførsel mishager oss». Straks etterpå ga han ham «fredskysset», og så gikk Josef Gregor ned på kne foran føttene til en av sine nye brødre i ordenen, som beveget seg høytidelig og kysset og klemte ham.

Fra det øyeblikket kunne Josef Gregor aldri igjen ha på seg sekulære klær, men under den svarte kappen ville han nå bære hårskjorten av geiteskinn som var pålagt i ordenen, og den hvite kappen til en novise. I tillegg ble håret klipt kort og skjegget som han hadde bevart til da, ble barbert bort. Hans navn skulle deretter være «bror Marcellus» (it: Fra Marcello; sp: Fray Marcelo), og han ble tildelt en celle i klosteret som på døren hadde en tavle som viste bokstaven U og en setning på latin hentet fra Bibelen: Vir obediens loquetur victoriam (Ordsp 21,28 Vulgata) («Den lydige mann vil tale om seier»). Det var den 29. august 1908. Med det nye navnet ble Josef Gregor født inn i et nytt liv med harde forsakelser, siden ordenens regler forplikter novisen til helt fra begynnelsen å gjøre seg kjent med all strenghet i det karteusiske liv.

Dagene i karteuserklosteret ble delt inn i syv timers søvn, femten timers studium og åndelige øvelser og to timers fysisk arbeid. Karteusernes celler består av to rom, det ene var soverom og det andre for studiene. De har også en liten uteplass hvor de utfører det fysiske arbeidet, som hovedsakelig består i å hogge ved med øks. Munkene kan ikke forlate disse rommene bortsett fra når prioren eller novisemesteren ber om det. Kommunikasjon er forbudt til enhver tid fordi de selv må holde øynene nede i officiene. Hvis de trengte noe, måtte de skrive det ned på et papir og plassere det på det dreibare i hjulet i celledøren hvor den sparsomme maten også blir plassert.

Dette er altså et regime av total isolasjon, ikke bare fra menneskelig kontakt, men også fra alle kroppens mulige gleder som å spise og drikke. Mortifikasjonene er konstante fordi hårskjorten er i direkte kontakt med huden, og når det er kaldt, er det svært ubehagelig selv om klærne er laget av ull, siden de ikke har lov til å tenne bål for å varme seg selv, selv når temperaturen når flere minusgrader celsius.

Alt så ut til å indikere at bror Marcellus endelig ville bli ikledd ordensdrakten og uten hindringer følge den stien han hadde begynt på. Men Herren hadde imidlertid en annen skjebne i vente for den glødende karteuseren, siden Josef Gregors fra før svake helse ble brutt ned av de harde betingelsene i ordenen og han ble alvorlig syk. Pater superior Dom Rene anså det som fornuftig for bror Marcellus å bli dr. Josef Gregor Hernández igjen og å vende tilbake til Venezuela for noen år inntil hans helse var fullstendig gjenopprettet. Av den grunn ble Josef Gregor mot sin vilje tvunget til å legge bort ordensdrakten og forlate klosteret i Farneta ti måneder etter at han kom dit. Pater superior anbefalte ham å søke opptak i en annen og mindre streng orden og arrangerte hans reise tilbake til Venezuela.

Den hengivenheten som Josef Gregor følte for familien, manifesteres ved mange anledninger i hans brev, som det han skrev fra den venezuelanske havnebyen Puerto Cabello til broren César den 6. juni 1908, da han hadde bestemt seg for å dra til karteuserklosteret: «Du forstår hvor vondt dette er, denne atskillelsen fra min familie, som jeg elsker så høyt». Fra karteuserklosteret Farnetta skrev han den 18. november at han for sin familie følte «den største hengivenhet som kan oppleves i denne verden». Han ankom sitt hjemland igjen den 21. april 1909. Samme måned fikk han tillatelse til å følge et kurs ved det erkebiskoppelige seminaret Santa Rosa de Lima (i dag Santa Rosa katolske universitet), selv om han i lang tid fortsatte å lengte etter klosteret. I seminaret ble han besøkt av mange mennesker.

Han gjenopptok i mai samme år sin akademiske virksomhet ved universitetet. Han begynte i helsevesenet på nytt og gikk tilbake til undervisningen. Den 14. september 1909 ble dr. Hernández utnevnt til professor i lærestolen for praktisk patologi, som var tilknyttet laboratoriet på sykehuset Vargas. Dette hadde han ansvaret for til opprettelsen i 1911 av lærestolen for patologisk anatomi ved UCV, basert i anatomisk institutt, og som ble drevet av dr. Felipe Guevara Rojas.

I 1911 var dr. Hernández viet til sine undervisningsaktiviteter, hvor han omfavnet et opplegg der medisinundervisningen ble lagt opp med tanke på at muntlige leksjoner måtte suppleres med spesifikke eksperimentelle tester, slik at studenten kunne integrere teori og praksis i en enkelt formativ syntese. Mandag og fredag dikterte han de teoretiske leksjonene; på tirsdager og torsdager de eksperimentelle leksjonene, og på onsdager underviste han i praktiske spørsmål angående bruk av mikroskopet, kulturmetoder og teknikker for å trene studentene i vevsdissosiasjon og prøveforberedelse.

I 1912 presenterte dr. Hernández et strålende arbeid om Gulfeber ved Det medisinske akademi. Deretter presenterer han et viktig verk der han prøvde å relatere Kochs og Hansens basiller. Han studerte bilharzia og viet til dette et solid arbeid av stor sanitær betydning, hvor han advarte om viktigheten av den forferdelige endemien og fremhevet dens utvidelse på det nasjonale territoriet.

Den 1. oktober 1912 forordnet den diktatoriske regjeringen til general Juan Vicente Gómez Chacón nedleggelsen av universitetet, siden det hadde stått opp mot hans regime. Den 18. juli 1913 trakk dr. Hernández seg fra sin stilling, før dr. Pablo Acosta Ortiz, akademiets president. Den 24. juli uttrykte den evige sekretæren i et brev til ham at akademiet ikke har akseptert hans oppsigelse, siden stillingen var på livstid og ikke kunne fraskrives.

Josef Gregor benyttet anledningen til å prøve sitt prestekall på nytt i 1913. Det var andre gang han avbrøt sine undervisningsaktiviteter. Denne gang reiste han til Roma sammen med søsteren Isolina, og han begynte på teologikursene ved El Pontificio Colegio Pio Latino Americano ved San Andrea al Quirinale i Roma for å fortsette sine prestestudier. Han tenkte at dette kunne være en forberedelse til et liv i kloster. Men nok en gang ble hans planer hindret av hans dårlige helse, for en lungesykdom som man mistenkte var tuberkulose, tvang ham til å returnere til Venezuela. Den skjebnen kan ha drevet frem et krav om noe annet hos ham, en hverdagslig offerheroisme i en helhjertet tjeneste for folket. En medvirkende årsak til at han ble sendt hjem fra Roma, var utbruddet av Første verdenskrig.

Han tilhørte fransiskanernes tredjeorden i brorskapet av La Merced de Caracas i kirken Nuestra Señora de la Merced hos kapusinerbrødrene (Ordo Fratrum Minorum Capuccinorum – OFMCap), en gren av fransiskanerordenen. Fransiskanernes tredjeorden var opprinnelig kjent som Botsbrødre og -søstre, men fikk senere navnet fransiskanertertiarer (Tertius Ordo Franciscanus – TOF eller Tertius Ordo Secularis Franciscalis – TOSF). I 1976 ble navnet endret til «Den sekulære fransiskanerordenen» (Ordo Franciscanus Sæcularis – OFS), og ordenen er approbert og anerkjent av Den hellige stol under dette offisielle navnet.

Som legfransiskaner kom Josef Gregors følsomhet og kjærlighet til dem som var mest i nød, til sin rett. Han levde karismaen og livet til den hellige Frans av Assisi, og gjenkjente i de fattige personen den lidende Kristus, og som han tjente gjennom sine pasienter. Han levde evangeliet som Frans selv og gjorde det til sitt eget. Hans løfter i OFS La Merced ble avlagt den 7. desember 1899, som det er registrert i brorskapets protokoll.

Universitetet forble stengt, og medisinstudentene var desperate etter å fortsette studiene. I september 1914 mottok dr. Hernández sammen med sin nevø Inocente Carvallo tillatelse fra direktøren for Colegio Villavicencio i Caracas til å holde private histologikurs ved instituttet, en ulønnet aktivitet som begge holdt ut til 1915. I mellomtiden, den 19. desember 1914, etter at eksekutivdekretet som etablerte undervisningsfriheten i Venezuela, ble godkjent, tilbød en gruppe leger ledet av Razetti og Rísquez studentene muligheten til å studere i en privat medisinskole, installert i januar 1915, ledet av dr. David Lobo, mellom hjørnene av Llaguno og Bolero.

I januar 1916 gjenopprettet departementet for offentlig opplæring den medisinske utdannelsens offisielle karakter ved å opprette medisinskolen som skulle fungere i Anatomisk institutt i San Lorenzo. Derfor opphørte private initiativer for å undervise i medisin. På den nye offisielle medisinskolen begynte forelesningene i januar og varte i seks måneder. Det første året var det nødvendig å ta tre fag: Histologi, kjemi og anatomi, og de som hadde ansvaret var henholdsvis legene Hernández, Enrique Meier Flegel og Rafael González Rincones. Ansvaret for det praktiske arbeidet hadde direktør dr. José Izquierdo. I denne perioden frem til hans død var dr. Hernández titulær formann for histologi i det første året, fysiologi i det andre og bakteriologi og parasittologi i det tredje året.

Han formidlet sine store og dype kunnskaper i klasser, hvor hans redegjørelser var preget av klarhet og enkelhet. Han hadde den ekstraordinære evnen til å kommunisere selv de vanskeligste argumentene i en klar og forståelig tale. Han nøt den høyeste respekten innenfor Det medisinske fakultet og ved Vargas sykehus. Hans dyktighet, raushet, disiplin og etterspørsel var trekk som han kombinerte i den delikate oppgaven med å undervise, som sammen med hans selvkontroll og det faktum at han hadde en omfattende og dyp akademisk forberedelse som han kontinuerlig fornyet, gjorde ham til en fremragende professor.

Médico trujillano. Hernández i New York i 1917, 52 år gammelHan hadde nok et kort avbrudd fra undervisningen, men denne gangen uten å forlate det akademiske feltet, da han i 1917 reiste til byene New York og Madrid for å studere, mens dr. Domingo Luciani midlertidig var ansvarlig for hans lærestoler. Han startet på nytt med sin undervisningsaktivitet den 30. januar 1918, som han fortsatte med helt til han døde. Han ble den første professoren som lærte studentene å ta blodtrykk. Dr. Hernández behandlet de fattige gratis og kjøpte til og med medisiner til dem med sine egne penger. Da Spanskesyken kom til Venezuela i 1918, pleide Hernández de smittede i Caracas. Spanskesyken var en influensaepidemi som i perioden 1918-1920 rammet store deler av verden, og som derfor kalles en pandemi. Blant hans publikasjoner er Elementene i bakteriologi (1906), Om Angina Pectoris av malarisk opprinnelse (1909) og Elementene i filosofi (1912). I 1918 presenterte han sitt siste arbeid ved la Academia Nacional de Medicina, om behandling av lungetuberkulose med Chaulmugra-olje.

Lørdag den 28. juni 1919, dagen før sin død, ga han sin siste forelesning ved la Universidad Central. Punktlig som alltid kom han den dagen til hallen klokken tre på ettermiddagen for å gi en leksjon i bakteriologi som handlet om morfologi, fargelegging, kultur og inokulering av Hansens basill, den som forårsaker spedalskhet. Han avsluttet sin leksjon med å referere til de kliniske manifestasjonene av sykdommen, og før han avsluttet, kunngjorde han at neste klasse ville være om Coccobacillus Pfeiffer. Dagen etter skjedde den fatale ulykken. I løpet av de 23 årene og fire måneder han effektivt utøvde undervisning på universitetet, ledet dr. Josef Gregor Hernández totalt 32 kurs i fagene innenfor hans spesialitet, med 694 deltakende studenter.

Han var pasjonert når det gjaldt litteratur og skrev mange artikler. Av hefter og fortellinger utenfor hans vitenskapelige produksjon, kan vi sitere: En un vagón («I en vogn»), hvor han argumenterte for den frie vilje, Los Maitines («Morgenbønnene»), hvor han refererer til La Cartuja, og Visión de Arte («Visjon av kunsten»), en morsom litterær fantasi. Puigbó uttalte: «Hans evne som kliniker til å underkaste seg den anatomi-kliniske metoden, hans evne til å håndtere ressursene fra komplementære diagnostiske teknikker og hans evne til å lage nye hypoteser, gjør hans fantastiske vitenskapelige arbeid bevist». Santos Dominici sa: «Han var en aristokrat, ikke så mye fordi han stammet ned i rett linje fra adelsmenn fra velkjent land og med kronet våpenskjold siden 900-tallet, men fordi han var slik i sin smak, preferanser og vaner».

Søndag den 29. juni 1919, høytiden for apostlene Peter og Paulus, sto Josef Gregor opp klokken fem som han gjorde hver dag, tok sitt første bad for dagen, ba Angelus og gikk til kirken Divina Pastora for å høre messen og for å motta kommunion. Ettersom det var søndag, behøvde han ikke å gå på universitetet, så han dro for å besøke noen av pasientene i dette sognet, det koloniale distriktet La Pastora i Caracas. Han kom tilbake til sitt hus i San Andrés ha Desbarrancado nr. 3, hvor søsteren Isolina serverte ham frokost: brød, smør, ost og vann med sukkerrørsirup. Etter å ha organisert kontoret, dro han ut for å besøke pasienter i deres hjem, noe han pleide å gjøre mellom åtte og kvart på tolv om morgenen når han ikke hadde undervisning. På disse turene gikk Josef Gregor vanligvis til fots.

Rett før middagstid kom han hjem, hvor han som vanlig tok sitt andre bad for dagen. Klokken tolv ba han Angelus og spiste lunsj. Denne var hans siste måltid og besto av suppe, belgfrukter, ris og kjøtt ledsaget av en saft av graviola, som ble sendt til ham av hans svigerinne Dolores de Jesús Briceño Gonzáles, hustru til César Benigno. Han satte seg i gyngestolen for å hvile etter lunsjen, og deretter møtte han de fattige som kom for å se ham i to timer hver dag, og dette skjedde i denne gyngestolen ved siden av et bilde av St. Josef.

Klokken halv to kom noen for å fortelle ham at en eldre kvinne var blitt svært alvorlig syk. Josef Gregor tok hatten og dro straks for å besøke henne. Denne gamle kvinnen bodde mellom gatene Amadores og Cardones. På veien dit husket han at hun var svært fattig, og han bestemte seg for selv å kjøpe medisinene han hadde forskrevet for henne. Derfor gikk han til apoteket på hjørnet av Amadores. På hjørnet av Amadores og Urapal sto en trikk, og akkurat da Josef Gregor forlot apoteket med medisinene, kom en annen trikk opp fra Guanabanos til Amadores. Josef Gregor gikk for å krysse gaten foran trikken som hadde stanset, og dypt hensunket i egne tanker la han ikke merke til bilen som nærmet seg i den retningen. På denne tiden hadde noen få kjøretøy nettopp begynt å dukke opp i Caracas. Sammenlignet med dagens standard beveget de seg temmelig langsomt, ikke mer enn 30-35 kilometer i timen. Da Josef Gregor skulle krysse gaten på hjørnet av Amadores og La Pastora, skjedde alt øyeblikkelig.

Maleri av bilulykken som drepte dr. Hernández av kunstneren Ivan Belsky © tiwy.comOverrasket over det uventede synet av en kryssende fotgjenger, klarte sjåføren ikke å stanse kjøretøyet i tide. For dr. Hernández dukket bilen opp som fra ingensteds, og han ble truffet, mistet balansen og falt mot en telefonstolpe, og fallet endte med at hans hode traff kanten av fortauet. Det førte til et brudd på hodeskallen, noe som forårsaket indre blødninger. I følge den rettsmedisinske rapporten var det dette som forårsaket den berømte legens død noen minutter senere. Señorita Ángela Páez hadde lent seg ut av vinduet i sitt hus i nr. 29 mellom Guanabano og Amadores og kunne se ulykken. I følge hennes vitnesbyrd utbrøt Josef Gregor da han så at bilen plutselig kom rett mot ham: Virgen Santísima («Hellige Jomfru»).

Føreren av bilen var den 28-årige mekanikeren Fernando Bustamante Morales, eier av en Essex. Ved en underlig tilfeldighet var han fra samme sted som Josef Gregor, som en gang hadde kurert hans mor og reddet en av hans søstre fra pesten. Han fikk straks dr. Hernández inn i bilen og tok ham med til sykehuset Vargas i full fart. Da bilen ankom med offeret som allerede var i koma, var sykehuskapellanen, p. Tomás García Pompa, i ferd med å forlate sykehuset. Da han fikk vite hva som hadde skjedd, kom han tilbake akkurat i tide for å salve den døende mannen med de hellige oljene.

I Fernando Bustamantes bil dro de for å lete etter dr. Luis Razetti, som skulle signere dødsattesten. Da han kom til sykehuset, ble han møtt av sykehuskapellanen, som informerte ham om at dr. Hernández var død. Dr. Razetti bekreftet hans død sammen med de spesialistutdannede legene Julio García Álvarez og Antonio Briceño Rossi. Dr. Razetti signerte dødsattesten, hvor det i tillegg til bruddet på hodeskallen sto at avdøde hadde et svakt sår på høyre tinning og et blåmerke på samme sted. Det var også tegn til slag mot jernstolpen og utgytelse av blod fra nese og munn, og over knærne var det en lilla stripe på begge ben. Slik mistet Venezuela en av sine beste menn, absurd og uventet. Han ble bare 54 år gammel.

Det skal bemerkes at en av de nå saligkårete venezuelanske kvinnene, den salige Susana Paz-Castillo Ramírez (1863-1940) (ordensnavn Candelaria de San José) fra Altagracia de Orituco i delstaten Guárico, var innlagt på sykehuset Vargas etter å ha kommet ut av en operasjon, selv om hun ble restituert. Hun ble klar over nyheten om Josef Gregor Hernández’ død. P. García Pompa ga Hernández den siste olje på stedet der han hadde blitt innlagt, og Mor Candelaria var der og ba for legens helse.

Søstrene av San José de Tarbes fikk den fromme oppgaven med å svøpe Josef Gregors døde legeme. Etter at det var blitt undersøkt og svøpt, ble det overført til huset som hans søsken José Benigno, Avelina og Hercilia Hernández eide i Avenida Norte nr. 57, mellom Tienda honda og Puente de la Trinidad. Valget av dette huset for fremvisningen av den døde ble tatt fordi det var større enn Josef Gregors eget hus, og ettersom det var forventet en stor tilstrømning av sørgende, ville det være lettere å gi dem en sitteplass i dette huset. Imidlertid var den folkelige reaksjonen mye større enn forventet. Gjennom natten defilerte pasienter og venner gjennom det provisoriske kapellet i huset ved Avenida Norte for å se legen og vennen som hadde gjort så mye godt for dem i denne verden, for siste gang. Nyheten om hans død gikk gjennom hele Caracas i løpet av få minutter, og antallet mennesker som møtte opp for å vise dr. Hernández den siste ære, var så stort at myndighetene måtte gripe inn for å organisere den uopphørlige tilstrømningen av sørgende.

Klokken syv om morgenen dagen etter, mandag den 30. juni 1919, presiderte daværende erkebiskop av Caracas og venezuelansk primas (1916-46), Felipe Rincón Gonzáles (1861-1946), ved offisiet for de døde i legemets nærvær. Dr. Hernández’ slektninger og et stort antall representanter for religiøse organisasjoner deltok i sørgeseremonien. Klokken ti om morgenen begynte overføringen av kisten til Universitetets auditorium. Den ble båret på skuldrene til hans studenter og disipler. To lange linjer med kolleger og studenter gikk foran begravelsesprosessen, og hver av disse hadde en blomsterkrone. Da kisten var kommet på plass, ble det etablert en æresvakt rundt kisten bestående av fire studenter som ble byttet ut hver halvtime. Blomstergavene, som ifølge noen utgjorde mer enn tusen kranser, ble plassert i den sentrale hallen i Paraninfo og i andre rom. Foran hans levninger i auditoriet i la Universidad Central uttalte den daværende ministeren for offentlig undervisning, dr. Rafael González Rincones, noen få ord: «På den katafalken, svart som avgrunnen, skjult helt av blomstene plukket fra hagene i Ávila, er kisten til en som i livet var et utmerket eksempel på dyd, kunnskap og selvfornektelse».

Fra begravelsesprosesjonenOm paraden mot universitetets auditorium hadde vært stor, ble den overfylte prosesjonen mot katedralen helt ubeskrivelig. Hele Caracas rant over i en veritabel sjø av mennesker for å se ham som gikk rundt i gatene så mange ganger for å bringe helse, komfort og hjelp, passere for siste gang. Klokken ti om formiddagen begynte overføringen av Josef Gregor Hernández’ kiste, omgitt av en folkemengde på flere tusen mennesker. Prosesjonen gikk først til katedralen, hvor erkebiskopen ledet de høytidelige officiene med dekanen og kapittelet, og deretter til et auditorium på UCV. Representanter for folket bar hans kiste på skuldrene til den sørlige kirkegården (Cementerio General del Sur), hvor han ble gravlagt. Tusenvis av mennesker omkranset gatene for å se den høyt beundrete mannen på hans siste reise. Folk ropte: «Vår lege har utåndet!» «Vår helgen er død!»

I den venezuelanske medisinske verdenen er det ingen som det har blitt skrevet mer om enn denne berømte trujillano. Opphøyelsen av hans dyder og den hellighetens glorie som folkefromheten skapte rundt ham, ble sterkt oppblåst av film, radio og fjernsyn og har vansiret lærerens ikoniske silhuett, hans liv og hans arbeid, og skapt en myte som knapt harmonerer med virkeligheten, hvor han var en fremtredende lege av anerkjent hellighet. Han var en eksepsjonell mann, men han var ikke fri for mangler og derfor fra kritikk (bare Kristus var uten mangler). Hans apologeters entusiasme forvandlet hans biografi til en hagiografi hvor de guddommeliggjorde hans liv, ignorerte hans menneskelige tilstand og glemte ansvaret for dem som skriver historie. Derfor ser det ut til at hans skikkelse er kvalt av et fjell av skrifter og falske og hule anekdoter som må ses bort fra for å få det sanne bildet av hans person, og et fullstendig estimat av hans arbeid og ytelse, spesielt som lege og lærer.

Josef Gregors gravDen 23. oktober 1975 oppsto det en brann på graven til «folkets lege», forårsaket av de alltid tente votivlysene. Etter anmodning fra Vatikanet og på grunn av den pågående saligkåringsprosessen, ble Josef Gregors levninger ekshumert og undersøkt. Deretter ble de flyttet til dåpskapellet i kirken ved navn Nuestra Señora de la Candelaria eller ganske enkelt Iglesia de la Candelaria i sentrum av Caracas, hvor de fortsatt hviler. Og mange år senere feires det hver dag klokken seks om ettermiddagen en messe til Josef Gregor Hernández i kirken. Sognebarna ser på hans bilde, ber for sin egen og slektningers helse, for gode jobber, for familielykke. Snart ble han æret av folket som en uoffisiell nasjonalhelgen. I 2020 kunngjorde erkebispedømmet Caracas at hans levninger vil bli overført til en spesiell fløy i kirken Nuestra Señora de la Candelaria når Den hellige stol har godkjent hans saligkåring.

Kirken Vår Frue av La Candelaria ble grunnlagt av mennesker fra Kanariøyene til ære for deres skytshelgen, Jomfruen av Candelaria. Nettopp på grunn av de historiske båndene som eksisterer mellom Kanariøyene og Venezuela er det på denne øygruppen en populær kult for Josef Gregor Hernández, en kult som økes av den store venezuelanske kolonien som bor der. Vi minner om at dr. Hernández selv var av kanarisk opprinnelse på sin mors side.

Mange tiår har gått siden Josef Gregors tragiske død, og for hvert år blir venezuelanernes tro på hans hellighet og hans helbredende evner stadig sterkere. Bildet av «de fattiges lege» kan ses overalt: på hjemmelagde ikoner, plakater, nøkkelringer og amuletter, kalendre og frimerker. Trolig finnes det ikke et eneste hus i Venezuela som ikke har en beskjeden statue av en mann i en svart dress og hatt. Svært mange mennesker gir sine barn et av navnene José eller Gregorio i dåpen. Han blir alltid påkalt og bedt om hjelp når en ulykke kommer inn i huset, og hvis den forsvinner, sparer folk ikke på takknemlige ord i sine bønner. Josef Gregor har aldri avvist dem som lider!

Etter Hernandez’ død begynte hans betydning å nå mytiske proporsjoner. Mennesker over hele landet begynte å hevde at de hadde opplevd mirakler etter å ha bedt ham om å gå i forbønn for dem hos Gud. I dag blir Hernández vanligvis påkalt som «José Gregorio» av både leger og pasienter for helbredelser. Han blir også påkalt for beskyttelse under reiser langs landeveien. Med tiden ble hans navn kjent i hele Latin-Amerika og Spania. Folk tror at han etter sin altfor tidlige død i 1919, bare 54 år gammel, var det bare takket være hans usynlige hjelp mange mirakuløse helbredelser av syke skjedde, som regel med mennesker fra de fattigste familiene. Folkemeningen kaller Josef Gregor «de fattiges lege».

Det står en statue av dr. Josef Gregor Hernández i Guitarra i Venezuela. Et privat universitet i Maracaibo, Universidad Dr. José Gregorio Hernández, ble åpnet i 2003 og har tatt sitt navn etter ham, I 2008 ble han hedret ved at en bolivariansk misjon fikk navnet Misión Dr. José Gregorio Hernández, som var viet til venezuelanere med handikap. I 2011 ble Hernández’ fødselsdag den 26. oktober erklært som «en nasjonal festdag». I anledning 150-årsdagen for Hernández’ fødsel den 26. august 2014 oppfordret den katolske bispekonferansen i Venezuela alle katolikker til å delta i messe og takke Gud «for livet og eksemplet til denne store venezuelaneren, med stort håp og bønnfalle om den nåde at han raskt må saligkåres».

Dr. Josef Gregor Hernández kan kalles den best kjente venezuelaneren gjennom alle tider. Han ble lovprist på grunn av sin helhjertede tjeneste for folket, som han aldri hadde avslått å hjelpe – verken i behandling eller i vitenskapelig kunnskap og trøstende og velsignende ord. Hans livsvei var imponerende, som nysgjerrig student og en ung vitenskapsmann på 1800-tallet, som uselvisk lege og klok medisinsk akademiker på 1900-tallet og som forventet skytshelgen for Venezuela (sammen med Vår Frue av Coromoto) på 2000-tallet.

Dr. Hernández var musiker og filosof og krevende som lærer, og han var preget av punktlighet i oppfyllelsen av sine plikter i undervisningen. Han dannet en forskerskole som spilte en rolle i venezuelansk medisin. Disipler av dr. Hernández var blant andre dr. Jesús Rafael Risquez, som var hans etterfølger på lærestolen i bakteriologi og parasittologi, og Rafael Rangel, ansett som grunnleggeren av nasjonal parasitologi. Han var en sterkt troende katolikk, noe som aldri kom i konflikt med hans vitenskapelige arbeid, som dr. Juan José Puigbó påpekte: «Hans religiøse side, med alt det som er prisverdig på det mystiske planet, bør ikke overskygge det enorme bidraget som han tilførte venezuelansk medisinsk vitenskap».

Josef Gregor, var en lege med en overlegen ånd. Han var dedikert til sin praksis, helt uten noe profittmotiv, og for ham var utøvelsen av medisinen en mulighet til å handle i Guds navn, og han ønsket ikke noen godtgjørelse for arbeid. I tillegg hadde han ingen store økonomiske byrder, siden han ikke hadde noen familie å forsørge, og han levde et svært asketisk liv. Selv om andre leger også har et kall, har de også økonomiske forpliktelser, og de er ikke uberørt når sammenligningen med dr. Hernández blir kastet dem i ansiktet.

Den 26. juni 2014 ble det i auditoriet til akademiene i Caracas avholdt et forum til ære for Josef Gregor Hernández. Kardinal Jorge Urosa Savino holdt et foredrag med tittelen «Harmoni mellom vitenskap og kunst», hvor han sa: «Et svært viktig aspekt av dr. Hernández’ personlighet var uten tvil hans levende katolske tro og hans enorme religiøse praksis; et eksempel på den kristne troens sammenheng, forenlighet og harmoni med vitenskapen. Og det kunne ikke være noe annet, fordi troen og vitenskapens skatt både fører til kunnskapen om sannheten, en refleksjon av Gud selv, den høyeste og fantastiske sannhet».

Etter vedvarende anmodninger fra de troende startet biskopene i Den katolske kirke i Venezuela, ledet av erkebiskop Lucas Guillermo Castillo Hernández (1879-1955) av Caracas (1946-55), i juni 1949 prosessen for salig- og helligkåring av Josef Gregor Hernández, tretti år etter hans død. I årene som fulgte ble det samlet inn bevis på «de fattiges leges» mirakler, uforklarlige helbredelser som skjedde etter bønner til ham. Denne informativprosessen ble avsluttet i 1958. I august 1957 var det i mellomtiden utført en hjelpeprosess i Havanna, hvor kardinal Manuel Arteaga y Betancourt (1879-1963), erkebiskop av San Cristóbal de la Habana (1942-63), hadde studert sammen med dr. Hernández i Caracas. Den 2. april 1964 utstedte Rituskongregasjonen i Vatikanet et dekret som slo fast at det ikke fantes noe heretisk (kjettersk) i Josef Gregorios skrifter. Den 4. mai 1972 ble hans saligkåringsprosess introdusert, og han fikk da tittelen «Guds tjener» (Servus Dei). Den apostoliske prosessen ble åpnet i juli 1973 i Caracas og avsluttet i januar 1976.

Den 23. oktober 1975 ble Josef Gregors levninger overført til Candelaria sognekirke. Den 1. august 1980 utstedte Helligkåringskongregasjonen i Vatikanet et dekret som anerkjente gyldigheten av informativ- og den apostoliske prosessen. Sakens Positio ble oversendt til kongregasjonen i 1984. Den 24. september 1985 møttes de teologiske konsulentene i kongregasjonen. En ordinær sesjon for kardinalene og biskopene som var medlemmer av kongregasjonen ble avholdt den 17. desember 1985. Den 16. januar 1986 ble hans «heroiske dyder» anerkjent av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005), og han fikk tittelen Venerabilis («Ærverdig»).

Mirakeljenta Yaxury SolórzanoKommisjonen til den venezuelanske kirke presenterte tre mirakler, som ble avvist. Den 9. januar 2020 møttes den medisinske kommisjonen for å diskutere et angivelig mirakel på den ærverdige Josef Gregors forbønn. Det gjaldt helbredelsen av den ti år gamle jenta Yaxury Solórzano Ortega, født i 2006. Hun var om ettermiddagen den 10. mars 2017 sammen med sin far på en moped, da de ble utsatt for et væpnet ransforsøk. Den lille jenta ble truffet i hodet av noen få skudd fra et jaktgevær, fra en avstand på to meter. Hun ble reddet av sin mor og ble fraktet med en liten motorbåt til sykehuset hvor hun ankom omtrent fire timer etter skaden. Hun hadde flere ben- og metallfragmenter i hjernevevet. Deretter var det en tydelig forverring av den nevrologiske tilstanden.

På grunn av ulike vanskeligheter kunne nevrokirurgen besøke henne først 48 timer etter traumet, og la merke til «lekkasje av hjernemateriale gjennom sår i hjernen forårsaket av flere skudd fra et skytevåpen». Samme dag ble det besluttet å flytte henne til en privat klinikk, hvor hun ble utsatt for delikat nevrokirurgi. Diagnosen var: «svært alvorlig kranio-encefalisk traume med kraniocerebralt sår fra skudd av et skytevåpen». Legene informerte moren at hvis barnet overlevde operasjonen, ville hun sitte igjen med nevrologiske lidelser og funksjonshemninger og miste tale- og synsevnen.

Den 15. mars 2017 skjedde det imidlertid en plutselig og uventet forbedring. Den 30. mars ble hun utskrevet med god helse og uten nevrologiske og kognitive underskudd. Hun var i stand til å gå bare noen uker etter at hun hadde forlatt sykehuset, ifølge kirkelige protokoller, som også forteller at jentas mor hadde bedt til den ærverdige Guds tjener Josef Gregor Hernández Cisneros om å gå i forbønn hos Gud for å helbrede datteren. Familien og andre mennesker ble med på hennes påkallelser.

Den medisinske kommisjonens konklusjon var at jentas helbredelse ikke kunne forklares vitenskapelig. De teologiske konsulentene møttes den 27. april 2020, og deres konklusjon var at helbredelsen hadde skjedd på Josef Gregorios forbønn. Etter mer enn åtti år med granskning undertegnet pave Frans den 19. juni 2020 dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som godkjente denne helbredelsen som et mirakel på Hernández’ forbønn. Dermed var alt klart for en snarlig saligkåring.

Fra saligkåringen, bildet er avslørtJosef Gregor Hernández ble saligkåret den 30. april 2021. Av smittehensyn kunne bare 150 mennesker delta i saligkåringsseremonien, og den ble derfor ikke holdt som planlagt på det olympiske stadionet til UCV, hans Alma Mater, men i kirken til La Salle-skolen i Caracas, et sted som ligger i det området av byen hvor Josef Gregor Hernández utførte mye av sitt arbeid som lege, med spesiell oppmerksomhet til de vanskeligst stilte. Imidlertid var alle erkebiskopene og biskopene i Venezuela til stede, første gang de kunne møtes personlig siden før pandemien startet. I tillegg kunne små grupper av prester og noen søstre fra kongregasjoner i provinsen Caracas delta. I seremonien deltok også Yaxury Solórzano, jenta som reddet livet gjennom forbønn fra Josef Gregor Hernández, i selskap med sin mor og søster. Tilstede var også noen slektninger av dr. Josef Gregor Hernández, samt en liten gruppe leger og tre personer med nedsatt mobilitet som representerer alle dem som har bedt for sin helse til Josef Gregor i tider med sykdom.

Det offisielle bildet avsløresSom vanlig ble seremonien ikke ledet av paven selv, men av hans representant. Seremonien skulle egentlig ledes av kardinal Pietro Parolin, statssekretær i Vatikanet og tidligere nuntius i Venezuela (2009-13) før han ble hentet til kurien. Men han måtte melde avbud på grunn av koronapandemien og reiserestriksjonene i den forbindelse. I hans sted ble seremonien ledet av hans etterfølger og den nåværende nuntius i Venezuela (fra 2013), den italienske erkebiskop Aldo Giordano (f. 1954), assistert av de venezuelanske kardinalene Baltazar Porras Cardozo (f. 1944), erkebiskop av Mérida fra 1991 og apostolisk administrator av Caracas fra 2018 og kardinal fra 2016, og Jorge Urosa Savino (f. 1942), erkebiskop emeritus av Caracas (2005-18) og kardinal fra 2006. Josef Gregor æres i Den katolske kirke, hovedsakelig i Venezuela, Ecuador, Colombia, Bolivia, Panama, Aruba og steder med en viktig koloni av venezuelanere, som Kanariøyene.

Yaxury Solórzano bærer frem relikviene av Josef Gregor under saligkåringsmessen i kirken La Salle i Caracas 160 relikvier med små fragmenter fra skjelettet til dr. Josef Gregor Hernández, «De fattiges lege», ble distribuert over hele landet i forbindelse med saligkåringen. Relikviene ble gjort i stand med hengivenhet og forsiktighet av søstre fra kongregasjonen Las Hermanas Siervas de Jesús, en kongregasjon grunnlagt av den salige Mor Maria Carmen Rendiles Martínez (1903-1977), også venezuelansk. De er nå klare til å distribueres i og utenfor Venezuela, fordi den saliges berømmelse har krysset grensene. Fremfor alt er dette for å be om hans mirakuløse inngripen ved helseproblemer, i trengsler av sykdom og når døden nærmer seg. Relikviene ble hentet fra ekshumeringen av levningene til dr. Josef Gregor Hernández, som fant sted mandag den 26. oktober 2020.

Fredag den 30. april, etter saligkåringsseremonien, vil mange av disse relikviene bli distribuert til helligdommer og sogn, til og med til de mange kirkene som ennå ikke eksisterer, men som helt sikkert vil bli vigslet til den salige Josef Gregor, «de fattiges lege». De ble bestilt av kardinal Baltazar Porras, erkebiskop av Mérida og apostolisk administrator av Caracas, «slik at det kan være en relikvie av den salige i alle bispedømmer og sogn». Førti bispedømmer og erkebispedømmer har allerede fått sine relikvier.

For en helligkåring av Josef Gregor Hernández er det ifølge Kirkens eksisterende regler nødvendig med enda et mirakel. Men for tusenvis av vanlige venezuelanere har Josef Gregor vært en helgen i lang tid. De spør: Er ikke de ti siste årene av hans korte liv et bevis på hans hellighet? På den tiden ble Caracas rammet av den ene katastrofale epidemien etter den andre. Spesielt var det Spanskesyken som herjet, en influensa som tok millioner av liv over hele verden. I disse harde dagene for innbyggerne i Caracas pleide Josef Gregor som under guddommelig beskyttelse, uten frykt for å bli smittet, å gå fra det ene huset til det andre for å gi adekvat hjelp til de som var syke. Sykdommen unngikk ham selv om den sanitære kulturen på den tiden var på et svært beskjedent nivå. Var ikke hans berging av dusinvis liv et mirakel?

Santuario José Gregorio Hernández i IsnotúFor en tid siden begynte venezuelanerne å merke seg visse endringer i det tradisjonelle bildet av Josef Gregor. Oftere og oftere ble den svarte dressen på bilder og statuer erstattet av en hvit tunika. Kanskje en uviktig detalj, men det ble gjort eller krav fra Vatikanet, for hvite klær er mer på linje med kirkelige regler og stemmer med bildet av den fremtidige helgenen. Hver kveld ber de troende i kirken La Candelaria den samme bønnen «Vi ber om en rask saligkåring av dr. Josef Gregor Hernández». Nå ber de om en rask helligkåring.

Byen Isnotú, den mirakuløse legens hjemby, ble erklært av de venezuelanske myndighetene som et «Spirituelt sted i Venezuela». Daglig kommer tusenvis av mennesker dit for å besøke helligdommen (Santuario) som er bygd til ære for den salige Josef Gregor Hernández bare for å takke ham for mirakuløse helbredelser og støtte i vanskelige livssituasjoner. Helligdommen er heller beskjeden og enkel: en kirke, et museum og administrasjonsbygninger er bygd på et lite landområde. Stedet som tiltrekker de fleste besøkende, er en rotunde med en skulptur av Josef Gregor. Det var på dette spesielle stedet det tidligere sto et hus hvor Josef Gregor ble født og tilbrakte sin barndom. Folk går fremfor alt til skulpturen, hvor de fremfører endeløse bønner til den salige, de strekker ut hendene til statuen i et forsøk på å berøre miraklet. Foreldre løfter sine barn og presser dem mot skulpturen.

Glassmaleri i Iglesia Santuario José Gregorio Hernández i Isnotu i staten Trujillo i VenezuelaDet er få gjenstander i et rommelig museum: bøker fra legens bibliotek, resepter han har skrevet ut, gjenstander fra hans hverdagsliv og brev sendt til hans søster og venner. Svært uttrykksfulle sceniske malerier på veggene av kunstneren Ivan Belsky, som har avbildet ulike episoder i Josef Gregors liv – lege i laboratoriet, ved universitetets kateter, blant sine venner og kolleger. Mest av alt er helligdommen preget av et enormt antall plakater, hvor mennesker uttrykker sin takknemlighet til legen for hans hjelp gjennom helbredelser, i å forbedre deres personlige liv, i å få et godt betalt arbeid. Det er minst 30 000 slike plakater. De dekker veggene i bygningene, rotunden og gjerdene.

Gatene som fører til helligdommen, er fulle av butikker som selger alt som på en eller annen måte er knyttet til den undergjørende legen: endeløse rekker av hvite og svarte statuer, nøkkelringer, postkort og små flagg. Man kan si at Isnotú fikk et nytt liv takket være sin berømte medborger. Byens økonomiske blomstring er direkte avhengig av tilstrømningen av troende.

Kilder: Heiligenlexikon, en.wikipedia.org, es.wikipedia.org, newsaints.faithweb.com, causesanti.va, vaticannews.va, es.catholic.net, reuters.com, reportecatolicolaico.com, catholicsun.org, tiwy.com, revista.svhm.org.ve – Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 29. mai 2021

 

av Per Einar Odden publisert 29.05.2021, sist endret 29.05.2021 - 21:13