Den salige Johannes Yi Jeong-sik (1794-1868)

Minnedag: 20. september

116. Den salige Johannes Yi Jeong-sik, koreansk legmann, ble født i 1794 i Dongrae i Gyeongsang-do i Sør-Korea. Han bodde utenfor Nordporten i Dongrae. Da han var ung, besto han militærtjenesteeksamenen og ble offiser. Han lærte bueskyting til mange mennesker. Da han var 59 år gammel, lærte han katekismen og ble katolikk. Han sendte sin konkubine tilbake til sitt hjem og prøvde å leve som en hengiven katolikk.

Johannes Yi introduserte sine familiemedlemmer til Kirken. Han viet seg til å observere Kirkens lære. Han unngikk luksuriøse klær og prøvde å leve et enkelt liv og å ta vare på de fattige og syke. Han forkynte evangeliet til ikke-troende. Han reserverte også et lite rom i sitt hus, med et krusifiks på veggen for bønn og studier av den katolske lære. På grunn av sin glødende hengivenhet til religionen, ble Johannes Yi utnevnt til kateket snart etter at han ble katolikk. Han utførte trofast sine plikter. Da Byeongin-forfølgelsen brøt ut i 1866, søkte han tilflukt med sin familie i Gyeongju og Gijang. Deretter dro han til den kristne landsbyen Subakgol i Ulsan og bodde med de troende.

I 1868 ble Johannes Yis navn kjent for myndighetene i Dongnae under avhør av andre troende. Politiet i Dongnae begynte å lede etter stedet hvor han bodde. Da de fant det, arresterte de ham sammen med alle de andre katolikkene i den kristne landsbyen Subakgol. Da han hørte at Johannes var arrestert, overga hans sønn Frans Yi Gwan-bok og hans nevø Peter Yi Sam-geun seg til politiet.

Johannes Yi be straks brakt til Dongnae, hvor han møtte sin salige gudsønn Martin Yang Jae-hyeon (nr 117). De trøstet hverandre og bestemte seg for å være trofaste mot sin religion. Siden det var kjent at han var en av lederne for den katolske religion, gjorde Johannes Yi det klart at han var katolikk under avhørene. Han innrømmet også at han lærte katekismen til mange mennesker. Han avslørte aldri hvor andre katolikker holdt til. Han ble torturert for å få ham til å avsverge sin tro på Gud, men han forble trofast. Johannes Yi og hans ledsagere gjennomgikk harde forhør og tortur i 47 dager i fengselet. Ingen av dem ble løslatt, for de ville ikke avsverge sin religion.

Den øverste funksjonæren i Dongnae bestemte seg for å dømme dem til døden, og han sendte dem til Jangdae, hvor militærkommandoens hovedkvarter befant seg. Soldatene som hadde ansvaret for henrettelsen, var uvillige til å drepe en far og en sønn på samme dag, men funksjonæren ga ordre om at de skulle drepes samtidig. Johannes Yi resiterte Angelus og gjorde korsets tegn før han ble halshogd og døde som martyr. Det var sommeren 1868. Johannes Yi var 74 år gammel. Han døde sammen med sin gudsønn Martin Yang Jae-hyeon (nr 117). Hans familie tok likene av Johannes Yi og hans sønn Frans og gravla dem nær retterstedet.

De første 103 koreanske martyrene ble helligkåret den 6. mai 1984 i Seoul av den hellige pave Johannes Paul II (1978-2005). Disse martyrene døde alle i periodene 1838-46 og 1866-67. Etter helligkåringen følte Den katolske kirke i Korea at de martyrene som døde i de andre forfølgelsene, også fortjente å bli anerkjent, så i 2003 begynte saligkåringsprosessen for 124 martyrer som døde in odium fidei i Korea i alle forfølgelsene mellom 1791 og 1888, samt for p. Thomas Choe Yang-eop (1821-1861), den andre koreanske presten etter den hellige Andreas Kim Dae-gon (1821-46), som ikke døde som martyr. Ved åpningen av saligkåringsprosessene i 2003 fikk alle de 125 tittelen «Guds tjener/tjenerinne» (Servus/Serva Dei).

Den 7. februar 2014 undertegnet pave Frans dekretet fra Helligkåringskongregasjonen som anerkjente de 124s død som martyrier in odium fidei («av hat til troen»), noe som ga dem tittelen «Ærverdige» (Venerabilis). Saligkåringen av de 124 ble foretatt den 16. august 2014 av pave Frans på plassen foran porten Gwanghwamun [Kwanghwamun], som er den viktigste og største porten til palasset Gyeongbokgung i Jongno-gu i Seoul. Vi har ikke funnet noen egen minnedag for disse nye salige, så foreløpig legger vi dem under 20. september, minnedagen for de 103 hellige martyrene fra 1984.

Kilder: newsaints.faithweb.com, koreanmartyrs.or.kr - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 3. august 2014

 

av Per Einar Odden publisert 03.08.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:05