Den salige Jutta av Huy (1158-1228)

Minnedag: 13. januar

Den salige Jutta (Juetta, Jufta, Yvette, Ivette, Ivetta) ble født i 1158 i Huy nær Liège i det som nå er det søndre Belgia. Hun kom fra en rik familie, og familien tvang henne til å gifte seg i en alder av bare 12 eller 13 år, mye mot hennes vilje. Hun fikk tre barn, men et av dem døde tidlig. Hun ble enke allerede 18 år gammel. Hun var en tiltrekkende ung kvinne og hun ble snart omgitt av friere, men hun ønsket ikke å inngå noe nytt ekteskap.

På den tiden var det en bemerkelsesverdig gjenoppliving av en asketisk livsstil og mystisisme i Nederlandene, og Jutta kom under denne bevegelsens innflytelse. Andre unge kvinner fra samme tid er den salige Juliana av Mont Cornillon (av Liège) (1193-1258), den hellige Eva av Liège (av St. Martin) (~1205-~1265), den salige Ida av Leuven ( -~1300), den hellige Kristina den Forbløffende (av Belgia) (av St. Trond) (1150-1224), den hellige Lutgardis av Tongeren (Tongres) ( -1246), Isabel av Huy, Maria av Oingnies, Ida av Leau (av Zoutleeuw), Ida av Nivelles, og Margareta av Ypres.

Jutta trakk seg tilbake fra det sosiale liv og viet sin enkestand til Gud, og de ti neste årene stelte hun for de syke i spedalskhuset i hjembyen Huy. Hun hadde en vedvarende disputt med sin far, som syntes hun brukte alt for mye penger på veldedighet. Da barna var blitt store nok, søkte hun enda større askese, så hun ble rekluser (innemurt nonne) i en celle like ved kirken i Huy og like ved de spedalske. Der levde hun i 40 år, frem til sin død. Hun hadde en rekke ekstraordinære mystiske erfaringer. Mange mennesker kom til henne for veiledning, og hun var berømt for å kunne lese sjelene og for å forutse fremtiden. Hun klarte å bringe faren og en av de to gjenlevende sønnene sine tilbake til troen og et bedre liv, og den andre sønnen ble cistercienser (Ordo Cisterciensis - OCist) og abbed i Orval.

Hun døde den 13. januar 1228 i Huy. Hun har ikke blitt helligkåret, men æres som salig. Hennes minnedag er dødsdagen 13. januar. Hun avbildes i enkeklær eller ordensdrakt med en rødglødende tripod. Noen ganger kneler hun i ekstase i en hytte eller pleier spedalske. Hun æres i Nederland.

av Webmaster publisert 12.07.2001, sist endret 28.11.2015 - 02:48