Det hellige Kors

Når kirker i den engelskspråklige verden er viet til «St. Cross», er det ikke snakk om en person, men om Vår Herres Jesu Kristi kors, i dette tilfellet står «St.» for «Holy». Det middelalderske hospitalet St. Cross i Winchester i Sør-England grunnlagt av Henry av Blois (1129-71) er et eksempel. På italiensk har vi Santa Croce, på fransk Sainte-Croix, på spansk og portugisisk Santa Cruz, på katalansk Santa Creu, på tysk Heiligenkreuz eller Heiligkreuz, på nederlandsk Sint-Kruis, på polsk Święty Krzyż.

På det amerikanske kontinent har steder ved navn Vera Cruz fått sitt navn fra relikvier av Det sanne Kors som er skrinlagt der. Cruz er også et fornavn i spansktalende land, se for eksempel den salige biskop Cruz Laplana y Laguna. I Roma skal kirken Santa Croce in Gerusalemme ha blitt bygd av keiser Konstantin I den Store på sin mors, den hellige Helenas bønn for å huse korsrelikviene. Den er fortsatt en av Romas syv valfartsbasilikaer.

Stift Heiligenkreuz er et cisterciensisk kloster i den sørlige delen av Wienerwald. Det har eksistert uten avbrudd siden det ble grunnlagt i 1133 og er dermed det eldste kontinuerlig bebodde cistercienserklosteret i verden. Munkene kalte klosteret Heiligenkreuz («Det hellige kors») som et tegn på deres hengivenhet til Frelsen ved korset.

Kilder: Benedictines, CSO, en.wikipedia.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 14. juli 2012

av Per Einar Odden publisert 14.07.2012, sist endret 04.10.2013 - 14:04