Den hellige Peulan av Llanbeulan (500-t)

Minnedag: 1. november

Den hellige Peulan ble født en gang på 400-tallet i Wales. Han var sønn av den hellige Paulinus av Wales (Peulin, Pewlin, Polin, Paulens, Paulhen, Paul Hen, Pawl Hen, Paul Hên o Fanaw) (d. ca 505), en helgen fra Whitland i Carmarthenshire i det sørlige Wales, som underviste den hellige David av Wales. Peulan betyr «lille Paul». Hans bror var den hellige Gwyngeneu og hans søster den hellige Gwenfaen.

Han ble en disippel av den hellige Cybi, en helgen som assosieres med Anglesey i det nordre Wales. Han fulgte sin mester til Anglesey. Blant de ti disiplene Cybi hadde med seg i Cornwall, nevnes Maelog, Llibio og Peulan, og det finnes kirker viet til disse tre på Anglesey, alle nær hverandre og også nær kirkene til de hellige Gwenfaen og Gwyngeneu, henholdsvis datter og sønn av Paulinus. Peulan var en av det dusin «sjømenn» som dannet Cybis teulu eller «familie».

Peulan minnes i dedikasjonen til den kirken han skal ha grunnlagt i Llanbeulan på Anglesey. Hans minnedag oppgis til 1. november i Welsh Prymer fra 1633 og hos forfatteren Browne Willis (1682-1760), men 2. november i Welsh Prymer fra 1618. Angharad Llwyd sier derimot at vaken i Llanbeulan var den 17. mars.

Kilder: Baring-Gould (7), en.wikipedia.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 29. oktober 2011

av Per Einar Odden publisert 29.10.2011, sist endret 28.12.2015 - 12:05