Den hellige Madron av Cornwall (d. ~545)

Minnedag: 17. mai

nullSkytshelgen mot smerter

Den hellige Madron (Madern, Maden, Maderne, Madon, Medron) levde trolig på 500-tallet i England. Han var en munk, muligens av kornisk opprinnelse med tilknytning til Bretagne, men det er ikke helt klart hvem han var. Noen identifiserer ham med den hellige Medran (d. ca 540), disippel av den hellige irske biskopen Kieran av Saighir (d. ca 530), som han skal ha fulgt på en misjon til Cornwall. Mindre sannsynlige er identifiseringen av Madron med den walisiske hellige Paternus (Padarn) eller med den korniske hellige Piran. Atter andre identifiserer ham med Matronus, disippel av den hellige Tudwal, som levde og døde sammen med ham i Bretagne. Madron døde nær Land’s End i Cornwall rundt 545.

Byen Madron nær Land’s End i Cornwall i Sørvest-England er oppkalt etter ham, og han skal ha bodd og dødd der. Kilden Saint Madern’s Well og kapellet der som bar hans navn, var et pilegrimssenter for mirakuløse helbredelser fra smerter og sykdommer både før og etter reformasjonen.

Biskop Joseph Hall av Exeter undersøkte i 1641 på sin siste visitasjon i dette bispedømmet før han ble overført til bispedømmet Norwich i 1641, helbredelsen av en krøpling ved navn John Trelille. Han hadde som tolvåring spilt fotball, da han snappet opp en ball og løp av gårde med den. Da ble en jente så sint at hun slo ham i ryggen med en tykk stokk. Dermed fikk han en skade i ryggraden som gjorde at han i de neste seksten årene måtte krype på bakken. Men «plutselig fikk [han] lemmenes kraft tilbake så jeg så ham i stand til å gå (…) Jeg fant at det her var verken knep eller avtalt spill». Francis Coventry (Christopher Davenport) gir ytterligere detaljer: Krøplingen var 28 år gammel, han tilbrakte natten ved alteret i kirkeruinen og vasket seg i vannet som strømmet opp fra kilden gjennom kapellet. Etter å ha sovet på den hellige Madrons seng i halvannen time, følte han smerte i nerver og blodårer og kunne gå bedre. Etter enda to besøk var han fullstendig helbredet. Han innrullerte seg senere i den rojalistiske hæren i den engelske borgerkrigen, men ble drept i Lyme i Dorset i 1644.

nullMadrons minnedag er 17. mai. I kunsten avbildes han som en abbed som holder en tent lampe. Både anglikanere og metodister holder gudstjenester i kapellet i Madron. Han er også skytshelgen for to sogn i Saint-Malo i Bretagne.

Kilder: Attwater/Cumming, Farmer, Hallam, Benedictines, Bunson, Baring-Gould (6), KIR, CSO, CatholicSaints.Info, en.wikipedia.org, celt-saints, Butler 1866 - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 11. desember 1997

av Webmaster publisert 11.12.1997, sist endret 28.11.2015 - 02:52