Den hellige Medran av Ossory (d. ~540)

Minnedag: 7. juli

Den hellige Medran (Meadhrán) levde på 500-tallet i Irland. Han var bror av den hellige Odran Maighistir av Latteragh, og de var sønner av Mac Raith var knyttet til Uí Dhaighre av Múscraighe Tire, som hadde land i de to baroniene Upper og Lower Ormond i grevskapet Tipperary i den sørlige irske provinsen Munster. Noen sier at brødrene kom fra Latteragh (Leitreacha Odhráin) i baroniet Upper Ormond, mens andre sier at de kom fra Muskerry, en sentral region i grevskapet Cork i provinsen Munster som består av baroniene Muskerry West og Muskerry East. Regionen har sitt navn etter Múscraige, et viktig folk i den tidlige folkestammen Iverni (Érainn) i Munster.

Rundt 480 kom de to brødrene, som da var gutter på fra ti til fjorten år, til den hellige Kieran av Saighir (d. ca 530) i hans kloster i Saighir i det nåværende grevskapet Offaly i den østlige provinsen Leinster for å konsultere ham om en valfart de ønsket å foreta. Men da Medran så den ærverdige abbeden, kom et pust av sunn fornuft over ham, og han tenkte at det ville være en mye bedre vei for ham og hans bror å bli værende hos Kieran og begynne på hans skole. Da Medran foreslo dette til Odran, ble hans bror indignert og sa: «Dette er ikke i henhold til den avtalen vi hadde da vi dro hjemmefra». Deretter snudde Odran seg mot Kieran og sa: «Jeg ber deg, ikke støtt min bror mot meg».

Abbeden svarte: «La Herren dømme mellom oss om han skal bli værende hos meg eller dra med deg. La Medran holde en lykt i hånden og blåse på veken, og hvis den tennes, skal han bli værende hos meg». Da forteller historien at lyset flammet opp, og Medran knyttet seg til Kieran og ble der til sin død. Denne måten å avgjøre en sak på, ved å puste på the fortsatt glødende veken av et nylig slukket lys, opptrer også i andre historier. Kieran sa til Odran: «Uansett hvilken vei du går, skal du komme til Múscraige til slutt (…) og du skal komme, o Odran, til ditt eget kloster, og det skal bli stedet for din oppstandelse». Odran dro da bedrøvet bort og reiste langt av sted.

Medran ble værende hos sin hellige mester hele sitt liv. De irske annalene har ingen opplysninger om Medrans død. Hans mester Kieran ble den første biskop av Ossory, og på bispelisten ble han etterfulgt av den hellige Carthagus og deretter en Medran, men vi finner ingen opplysninger om dette er snakk om den samme Medran, for i Irland finnes flere ved navn Medranus eller Midranus. Ossory var et gammelt irsk kongerike, historisk kalt Osraige (Osraighe) og på moderne irsk Osraí. Osraige var en keltisk stammegruppe og navnet betyr «hjortefolket». Det var hovedsakelig en bufferstat mellom kongerikene (nå provinsene) Leinster i øst og Munster i sør, men det beholdt sin uavhengighet, i det minste nominelt, langt inn i historisk tid.

Medrans minnedag er 7. juli, men 16. mai og 6. og 8. juni nevnes også. Noen mener at Medran er identisk med den hellige Madron av Cornwall (d. ca 545?). Han må ikke blandes sammen med den hellige Mirin av Paisley (ca 565-620), som var en disippel av den hellige Comgall av Bagnor og minnes den 15. september i skotske kalendere.

Kilder: Benedictines, Bunson, Baring-Gould (6), KIR, CSO, CatholicSaints.Info, Heiligenlexikon, celt-saints, zeno.org - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 30. august 1998

av Per Einar Odden publisert 13.06.2015, sist endret 28.12.2015 - 12:03