De hellige martyrene av Saddi (d. 303)

Minnedag: 1. juni

Alter med relikvierI litteraturen om den hellige martyren Crescentian av Città di Castello (276-303) er han alltid forbundet med en gruppe på ni ledsagere som også led martyrdøden den 1. juni og ble gravlagt i Saddi. Navnene på Crescentians ledsagere var ifølge legenden de hellige martyrene Justin, Griccivianus (Grivicianus), Virianus (Verian), Orfitus (Orphitus), Exuperantius (Esuperantius), Benedikt, Eutropius, Fortunatus og Faustinus. Men om dem vet man ikke når og hvor de led martyrdøden, vi vet bare at legemene av Griccivianus, Virianus, Orfitus og Exuperantius var blitt brakt dit i år 1012.

Legenden i den hagiografiske kildeboken Bibliotheca Hagiographica Latina (BHL 1983) lister opp åtte av de ni martyrene (ikke Faustinus) i tittelen, selv om de ikke refererer til dem noe annet sted. Relikviene av disse helgenene ble bevart i Pieve de’Saddi, og deres fest ble feiret den 1. juni sammen med Crescentian.

Det finnes ingen primærkilder for historien om martyrene av Saddi. Men nesten alle av dem er nevnt blant ledsagerne i legenden om de hellige Felinus og Gratian (BHL 3633), som led martyrdøden under keiser Decius (249-51) i Perugia en 1. juni, bare Crescentian selv og Eutropius og Orfitus mangler. Bevis for kulten for noen av martyrene av Saddi kan bli funnet i dedikasjonene av tidlige kirker i regionen, for eksempel ble Pieve di San Giustino utenfor Città di Castello dokumentert i 1009, Badia di San Veriano i Arezzo ble dokumentert i 1095. Biografien om den hellige Ubald (BHL 8357), som ble skrevet i 1163, opplyser at han konsekrerte en kirke vigslet til den hellige Orfitus.

På baksiden av Altare dei Corpi Santi i krypten i Duomo i Città di Castello er det en liste over alle de helgenene som fikk sine relikvier plassert der av kannikene i domkirken på 1000-tallet. Først nevnes selvsagt de to skytshelgenene for byen, de hellige Floridus og Amantius (d. 599/600), men også fire av martyrene av Saddi, de hellige Grivicianus, Virianus, Orfitus og Exuperantius.

Msgr Pompilio Mandrelli, erkeprest av Pietralunga fra 1933 til 1963, overførte et relikvar fra Pieve de’Saddi til Santa Maria delle Grazie. En liste ved relikvaret hevder at det inneholder relikvier av Crescentian og av alle de ni andre martyrene av Saddi: de hellige Justin, Grivicianus, Faustinus, Virianus, Orphitus, Esuperantius, Benedict, Eutropius og Fortunatus.

Deres minnedag er 1. juni, som tidligere var minnedag også for Crescentian.

Kilder: Heiligenlexikon, zeno.org, keytoumbria.com - Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 21. september 2016

av Per Einar Odden publisert 21.09.2016, sist endret 21.09.2016 - 14:52