Den hellige Maternus av Milano (d. 328)

Minnedag: 18. juli

nullSkytshelgen for Milano

Den hellige Maternus (it: Materno; fr: Materne) ble født en gang på 200-tallet i Reims i romersk Gallia, nå i departementet Marne i regionen Champagne-Ardenne i Frankrike. Hans far var en fornem mann i Reims ved navn Cresconius, mens hans mor het Flavia. Hans yngre bror var den hellige biskop Maternian av Reims. Men hele denne avstammingen betviles av bollandistene.

Maternus ble valgt til den syvende biskop av Milano ved folkelig akklamasjon rundt 316 etter at den hellige biskop Mirocles (Merocles; it: Mirocle) (ca 313-16) døde. Han hadde deltatt på konsilet i Roma i 313 og på det i Arles i 314, begge knyttet til Det donatistiske kjetteri. Tidligere hersket det en ubegrunnet teori om at Maternus var biskop før Mirocles, angivelig fra rundt 295 til 313, og at han led mye i forfølgelsene under keiser Diokletian (284-305), men overlevde. Deretter settes han i forbindelse med de milanesiske hellige martyrene Felix og Nabor, Viktor, Fidelis, Carpoforus og Alexander. Han skal ha hentet relikviene av Felix og Nabor fra Lodi til Milano og bygd basilikaen Santi Nabore e Felice for dem. Den hellige Ambrosius ble gravlagt mellom Felix og Nabor.

Han døde i fred i 328. Han ble etterfulgt av den hellige Protasius (it: Protasio) (328-43). Ifølge de gamle bispelistene i Milano døde han den 18. juli, og denne dagen ble tradisjonelt feiret både i den ambrosianske liturgi og i Martyrologium Romanum. Et skrift av Goffredo av Bussero i Liber Notitiae Sanctorum Mediolani fra 1300-tallet plasserte hans død på en 19. juli.

Tradisjonen sier at Maternus var biskop i tolv år, og den hellige Karl Borromeus søkte i 1571 etter hans relikvier.

Den eldste ikonografiske avbildningen av Maternus er i en mosaikk i kapellet i San Vittore in Ciel d’Oro fra 400-tallet, en del av den nåværende basilikaen Sant’Ambrogio i Milano, hvor han er avbildet i henhold til tradisjon, med skjegg og iført en dalmatika mellom de hellige Felix og Nabor.

Kilder: Benedictines, Bunson, KIR, CSO, santiebeati.it, en.wikipedia.org, it.wikipedia.org . Kompilasjon og oversettelse: p. Per Einar Odden

Opprettet: 13. april 2014

 

av Per Einar Odden publisert 13.04.2014, sist endret 28.12.2015 - 12:03